Υπ. Καθηγητής: Γρ.Δάμιαλης

Όπως κάθε χρόνο, και ύστερα από πρόσκληση από τη Γραμματεία της Βουλής των Ελλήνων, η τρίτη τάξη Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα κατά το διάστημα από 24 Νοεμβρίου έως και 26 Νοεμβρίου 2013.
Αρχικά, (το απόγευμα της πρώτης ημέρας) επισκεφτήκαμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι μαθητές είδαν από κοντά τα σπουδαία πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα των προγόνων μας, τα τέλεια δείγματα γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και μικροτεχνίας των αρχαίων Ελλήνων. Επιπλέον, μέσα από τη βιωματική ξενάγηση που τους έγινε, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία που είχαν τα επιτεύγματα αυτά για την πορεία του πολιτισμού, τα συνέδεσαν νοερά με πολιτικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς θεσμούς, ανθρώπους και ιδέες εκείνης της εποχής, και κατανόησαν ότι μόνο μέσα από τη γνώση του παρελθόντος μπορούμε να καταλάβουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας επισκεφτήκαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και το Δελφινάριο στα Σπάτα. Ο σκοπός της επίσκεψης, εκτός βέβαια από ψυχαγωγικός, ήταν και εκπαιδευτικός: στο επίκεντρο βρισκόταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των μαθητών γύρω από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο και τους κινδύνους που το απειλούν.


Σε όλα τα μέρη στα οποία ξεναγηθήκαμε δεχθήκαμε συγχαρητήρια από όλους τους παριστάμενους εκεί, τους υπευθύνους και τους ξεναγούς, καθώς η παρουσία των μαθητών ήταν εξαιρετική και η συμπεριφορά τους ήταν κοσμιότατη. Η Αθήνα, ως τόπος εκδρομής, παρουσιάζει τεράστιο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, κάτι που μετέφεραν με ενθουσιασμό και οι ίδιοι οι μαθητές στους γονείς τους κατά την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη.
Υπεύθυνος της εκδρομής ήταν ο καθηγητής Δάμιαλης Γρηγόρης.
Συνοδοί της εκδρομής ήταν οι καθηγητές Δάμιαλης Γρηγόρης, Λιόλιος Στέφανος, Πετρόπουλος Θόδωρος και η καθηγήτρια Παπαδιαμαντοπούλου Ελένη-Αναστασία.
Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο
35 μαθητές και μαθήτριες της γ’ τάξης του Γυμνασίου επισκέφθηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2013 την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στην αποστολή μας η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κα. Λιάπη, η οποία ξενάγησε τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές κ. Στ. Λιόλιο και κ. Γρ. Δάμιαλη στις αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου.
Το Προεδρικό Μέγαρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και άρχισε να κτίζεται το 1891 ενώ τελείωσε το 1897. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ προσέφερε το ανάκτορο στο διάδοχο Κωνσταντίνο ως δώρο γάμου, όταν εκείνος νυμφεύεται την πριγκίπισσα Σοφία Χοετζόλλερν. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την οριστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, το κτίριο χρησιμοποιείται πλέον ως Προεδρικό Μέγαρο και ως κατοικία των εκάστοτε Προέδρων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στα Σαλόνια της Προεδρίας τα οποία έχουν άμεση θέα προς τον Εθνικό Κήπο, στην Αίθουσα Αναμονής η οποία βρίσκεται αριστερά από την κύρια είσοδο και στην οποία οι μαθητές μας περίμεναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Τραπεζαρία η οποία κοσμείται με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων (Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Κ. Παρθένης κ.α.), στο Βυζαντινό Σαλόνι όπου δίδονται οι διαβεβαιώσεις Μητροπολιτών και γίνονται ολιγομελείς ορκωμοσίες Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, στην Αίθουσα Συσκέψεων στην οποία πραγματοποιούνται οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συνάντησε λίγο αργότερα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και τους Αρχηγούς των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων ενόψει της αναλήψεως της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το Α΄ εξάμηνο του 2014, στην Αίθουσα Δεξιώσεων η οποία είναι η μεγαλύτερη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου όπου δίνονται οι μεγάλες δεξιώσεις και τα επίσημα δείπνα και στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου που καταλαμβάνουν έκταση 25 περίπου στρεμμάτων.

Στο τέλος της ξενάγησης, διάρκειας περίπου μίας ώρας, η κα Λιάπη συνεχάρη τους καθηγητές για την εξαιρετική εμφάνιση και συμπεριφορά των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου και ευχαρίστησε τους καθηγητές για το εξαιρετικό δώρο της διεύθυνσης του σχολείου προς τον Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια.
Αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο και λίγο πριν την αναχώρηση από την Ηρώδου του Αττικού, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούνε στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή τους στην Αθήνα.
