«Πολιτιστική Κληρονομιά: μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
(ΔΙΚΤΥΟ ASPNET UNESCO, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2024-2025)
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΜΙΑΛΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, πρωτοπόρο στις συνεργασίες του με σπουδαίους διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχει στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet / Associated Schools Project Network), ένα παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος του Δικτύου, δεσμεύεται να προωθήσει μέσα από τη λειτουργία του τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Το σχολείο μας έχει ως έργο να προβάλει τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στο Χάρτη Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υλοποιώντας τη σχολική ολιστική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το σχολικό έτος 2024-2025, οι μαθητές του Γυμνασίου του σχολείου μας, με την καθοριστική συμβολή των καθηγητών τους, ανέπτυξαν συνεργασίες και προχώρησαν σε δράσεις για το ακόλουθο θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά: μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Οι μαθητές κλήθηκαν:
- να επιλέξουν ένα ελληνικό έθιμο ή μνημείο, να εξηγήσουν γιατί το επέλεξαν και να το παρουσιάσουν αναλυτικά: αν πρόκειται για έθιμο, να αναφέρουν πότε και πού τελείται, πόσοι και ποιοι συμμετέχουν σ’ αυτό, πώς είναι ντυμένοι, τι αναπαριστούν. Αν πρόκειται για μνημείο, να εξηγήσουν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ποια περιοχή βρίσκεται, πότε κατασκευάστηκε και να το περιγράψουν.
- με ποια περίσταση συνδέεται το έθιμο αυτό, πότε άρχισε να τελείται; Αν πρόκειται για μνημείο, ποιο σκοπό εξυπηρετεί;
- γιατί είναι σημαντικό να διασωθεί το έθιμο / μνημείο αυτό, ποια η σημασία του εθίμου / μνημείου για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;
- υπάρχει κάποιος τοπικός φορέας ή Σύλλογος που προβάλλει το έθιμο / μνημείο αυτό και προσπαθεί να το κρατήσει ζωντανό; Με ποιους τρόπους προσπαθεί να μεταδώσει το έθιμο στις νεότερες γενιές; Αν πρόκειται για μνημείο, ποιος φορέας και με ποιο τρόπο προσπαθεί να το προβάλει, ώστε να είναι επισκέψιμο από όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο;
Οι δράσεις των μαθητών του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου ήταν και ατομικές και ομαδικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μαθητές μας, εξαντλώντας τη φαντασία τους και την επινοητικότητά τους, παρέδωσαν στους καθηγητές τους εργασίες σε ποικίλες μορφές:
- κατασκευές από χαρτόνι,
- κολάζ φωτογραφιών (είτε σε χαρτόνι είτε σε ηλεκτρονική μορφή),
- ποιήματα,
- αφίσες,
- ζωγραφιές,
- βίντεο,
- εργασίες σε μορφή παρουσίασης power point.
Επιλέξαμε λοιπόν να επιτρέψουμε στους μαθητές μας να εκφραστούν με όποιον τρόπο επιθυμούσαν για το θέμα το οποίο τους ανατέθηκε.
Η συμμετοχή των παιδιών του σχολείου μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ οι τελικές εργασίες που παρέδωσαν δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά και την ανάγκη τους να ασχοληθούν και με θέματα ή δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το σύνηθες ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι εργασίες των μαθητών και των μαθητριών
παρουσιάστηκαν μέσα στις σχολικές τάξεις.
Ευελπιστούμε ότι η αρμονική και επωφελής συνεργασία του Γυμνασίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με το δίκτυο ASPnet της UNESCO θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.