Διεθνή και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Δράσεις, Εκδρομές-Επισκέψεις, Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Νέα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στην ΕΔΡΑ του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και στο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της ΕΕ στο ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του εκπαιδευτικού μας οργανισμού διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο από τις 24 έως 28 Φεβρουαρίου 2024 για τους μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξεως Λυκείου ως μέρος των εργασιών του Ομίλου για την ΕΕ (EU Club) για τη θεματική «Ευρωπαϊκός Γραμματισμός των Νέων» στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησής τους εν όψει και των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024. Κύριος στόχος της εν λόγω δράσης ήταν η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και η κατανόηση της έννοιας της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης από τους συμμετέχοντες μαθητές και συμμετέχουσες μαθήτριες με έναν βιωματικό και εμπειρικό τρόπο προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί η ευαισθητοποίησή τους και μύησή τους στα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη, καθώς  και η ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι».

Στο πλαίσιο αυτής η αποστολή του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε την Έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament) στο κτίριο Paul Henri Spaak, όπου αφού πρώτα περιηγήθηκε στο Ημικύκλιο του ΕΚ και ενημερώθηκε από την κα Τζ. Παπασωτηρίου, υπάλληλο του ΕΚ, για τον τρόπο λειτουργίας του και τον ρόλο του, στη συνέχεια έγινε δεκτή σε αίθουσα του ΕΚ (PHS 0C41), όπου μαζί και με τον κ. Γ. Βλάχο, επιστημονικό συνεργάτη του Ευρωβουλευτή κ. Κ. Αρβανίτη, συζήτησαν με πολύ αλληλεπιδραστικό τρόπο για τις Ευρωεκλογές, τις ελευθερίες, την ενεργή ευρωπαϊκή πολιτειότητα και τη συμμετοχή των νέων στην ΕΕ.

Την επόμενη ημέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μετέβησαν στο Λουξεμβούργο, όπου επισκέφτηκαν το Δικαστήριο της ΕΕ (Court of Justice of EU), και είχαν την τιμή και τη χαρά να συναντηθούν με τους Έλληνες Δικαστές, κ. Γ. Βαλασίδη, κ. Δ. Γρατσία  και κ. Ι. Δημητρακόπουλο, οι οποίοι τους εξήγησαν τον ρόλο, τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου, σε αίθουσα του Δικαστηρίου ( Salle daudiencePalaisSalle III).  Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον κ. Γ. Ναζίρογλου, Απόφοιτο του σχολείου μας και νυν Νομικό Σύμβουλο του Τσέχου Δικαστή Petrlik, οποίος με πολύ βιωματικό τρόπο μοιράστηκε μαζί με τους μαθητές μας τη δική του επαγγελματική εμπειρία και διαδρομή, όντας συγκινημένος για τη συνάντηση αυτή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αποστολή μας έγινε δεκτή και ξεναγήθηκε στους εντυπωσιακούς χώρους και τις εμβληματικές αίθουσες του ΔΕΕ από την κα Ε. Λύκου, τον κ. Μ.Α. Rumpf & την κα. I. Sardo, από το Τμήμα Επικοινωνίας του ΔΕΕ.

Επιπλέον, κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη διαδραστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Experience Europe Brussels», τη μόνιμη έκθεση στις Βρυξέλλες, περιηγούμενοι ψηφιακά στο κτίριο Berlaymont, όπου μπόρεσαν σε ένα ευχάριστο και διαδραστικό περιβάλλον να πληροφορηθούν για το κύριο έργο, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις αξίες της ΕΕ.Στη συνέχεια επισκέφτηκαν και τη διαδραστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Parliamentarium, όπου μας υποδέχτηκε για άλλη μια χρονιά η κα Χρ. Λάμπρη-Γαϊτάνα και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πώς θεσπίζονται νόμοι και γιατί η ευρωπαϊκή πολιτική έχει σημασία. Γνώρισαν εικονικά και διαδραστικά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατανόησαν τις μελλοντικές προκλήσεις μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη ορόφων και μια εικονική περιήγηση σε όλη την Ευρώπη, ανακαλύπτοντας και την ποικιλομορφία της ηπείρου μας, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει η ΕΕ στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο House ofEuropean History, στη μόνιμη έκθεση έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, από την προέλευση και την εξέλιξη της Ευρώπης, μέχρι την κάθοδο στον πόλεμο και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Επίσης, συμμετείχαν στο Παιχνίδι Ρόλων στο Parliamentarium στο Κέντρο Επισκεπτών στις Βρυξέλλες, μέσα από το οποίο συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για υιοθέτηση νέας νομοθεσίας από την ΕΕ, κατανοώντας με βιωματικό τρόπο  την έννοια της συμμετοχικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατία στην ΕΕ και ασκώντας τη διπλωματική και ρητορική τους δεινότητα.

Ακόμη, η ομάδα μας στις Βρυξέλλες είχε τη μεγάλη χαρά να συναντηθεί με τον επίσης Απόφοιτο του σχολείου μας κ. Αλ. Τουρνά, Υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη ΓΔ Εκπαίδευσης, νεολαίας, αθλητισμού και ΠολιτισμούBlue Book Traineeship, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τη δική του προσωπική επαγγελματική εμπειρία, συζητώντας με τους μαθητές μας για τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ στους νέους, τα διάφορα προγράμματα Νεολαίας καθώς και το πρόγραμμα Erasmus+. 

Τέλος, κατά την επίσκεψή μας η αποστολή των μαθητών και καθηγητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα των πόλεων που επισκέφτηκαν: αρχικά το Μάστριχτ, μια πόλη σύμβολο για την ιστορία της ΕΕ,στη συνέχεια στις Βρυξέλλες επισκέφτηκαν τααξιοθέατα της πόλης, όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης: την πλατεία της Grande Place με τα φημισμένα Manneken Pis & Janneken Pis, το χρηματιστήριο και το εθνικό Ωδείο στο κέντρο, το φημισμένο Αtomium, τα Βασιλικά Παλάτια του Laken, τον ομώνυμο Βασιλικό Ναό, την Πλατεία Grande & Petite Sablon, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Ακόμη, επισκέφτηκαν το Τρίερ, την ιστορική πόλη της Γερμανίας, με το ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον και υπόβαθρό της, που διαθέτει 9 μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δύο από τα οποία επισκέφτηκαν, αλλά και τη γενέτειρα πόλη του Κάρλ Μάρξ, το σπίτι του οποίου επίσης επισκέφτηκαν. Τέλος, στο Λουξεμβούργο περιηγήθηκαν στο  Παλάτι Μεγάλου Δούκα, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό και το Άγαλμα Ελευθερίας.

Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για όλους με μεγάλη προστιθέμενη αξία και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας φιλοξένησαν στους χώρους που επισκεφτήκαμε!

Θερμές ευχαριστίες ιδιαίτερα στους δύο αποφοίτους του σχολείου μας, κ. Γ. Ναζίρογλου και Α. Τουρνά  για τη μεγάλη συγκίνηση που μας προσέφεραν με την καταξίωσή τους στις καίριες θέσεις που στελεχώνουν, αλλά κυρίως για το μοίρασμα της εμπειρίας τους και του φωτεινού τους παραδείγματος με τις επόμενες γενιές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης!!

 

Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Συντονίστρια Δράσης:

Αναστασία Ψαλλίδα, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Συνοδοί καθηγήτριες: Βασιλική Κοντογώγου, Αλεξάνδρα Πάση & Αναστασία Ψαλλίδα

Yπεύθυνη Εκπαιδευτικών δράσεων: Ιωάννα Κόντου Φουντά

#mazi_eu  #experienceEurope #useyourvote #europaelectionsEU #CourtofJustice #Parliamentarium #SDG4,7  #SDG16