Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων

 

 

 

Στους ψηλούς ιστούς του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κυματίζουν οι «Πράσινες Σημαίες» του Διεθνούς Δικτύου Οικολογικών Σχολείων.

Οι μαθητές του Κολλεγίου μας που αν και έδρασαν για πολλούς μήνες πέτυχαν την διπλή επιβράβευση για τις περιβαλλοντικές δράσεις και τον «Οικοκώδικα» που εφάρμοσαν μέσα κι έξω από τις τάξεις τους,  υπό την καθοδήγηση των δασκάλων, της διεύθυνσης του σχολείου και την συμμετοχή των γονιών τους.

Η προσπάθεια για την απόκτηση της Πράσινης Σημαίας και του τίτλου για το Οικολογικό Σχολείο, υπήρξε κοινός στόχος στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Οι περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών εργάστηκαν ακούραστα πάνω σ ένα περιβαλλοντικό πλάνο δράσης που στόχευε στην εκπαίδευση, στην αλλαγή στάσης, στην ευαισθητοποίηση και την συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και τις περισσότερες κοινωνίες στα αναπτυγμένα κράτη».

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Ελληνικού Κολλεγίου υλοποίησαν (και συνεχίζουν να υλοποιούν) πρόγραμμα με έμφαση στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση υλικών κι έδειξαν ότι «από τις μικρές ηλικίες χτίζεται ευκολότερα η οικολογική συνείδηση και η αγάπη για το περιβάλλον και την φύση». Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν την δουλειά τους με πόστερ που ανήρτησαν μαζί με άλλα  σχολεία στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου το οποίο είχε κατακλυστεί από τον ενθουσιασμό και τις φωνές των παιδιών, όπως έκανε και η ομάδα των μαθητών Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου.

«Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν την μεγάλη οικογένεια των οικολογικών σχολείων», ανέφερε στην τιμητική εκδήλωση παραλαμβάνοντας την Πράσινη Σημαία, εκ μέρους της Διεύθυνσης του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης η κα Εμυ Φουντά και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε  συμμετέχοντας στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων είναι ότι μέσα από την εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας, όλοι μαζί ενωμένοι και κινητοποιημένοι, μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για το περιβάλλον και γενικότερα του πλανήτη μας, που αντιμετωπίζει απανωτά προβλήματα από την ρύπανση και δυσμενείς συνέπειες από την κλιματική αλλαγή».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(λίγα λόγια)

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και η διαδικασία συμμετοχής περιλαμβάνει την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education) και εθνικός χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα από το 1995 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.