Δράσεις, Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το Γυμνάσιο του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο Asp Net της UNESCO:

Υπεύθυνος καθηγητής: Γρηγόρης Δάμιαλης, φιλόλογος

 Συντονιστής της συγκεκριμένης εκδήλωσης: Στέφανος Λιόλιος, θεολόγος

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο Asp Net της UNESCO και με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό/αφανισμό των Ελλήνων αδελφών μας του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για την ποντιακή μουσική παράδοση (η εκδήλωση αφορά το θέμα: «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά: οι εγγραφές της Ελλάδας στον κατάλογο της UNESCO»).

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι μουσικοί Κεμανεντζίδης Μπάμπης και Ξενιτόπουλος Δημήτρης, μοναδικοί στο είδος τους, καθώς παντρεύουν την ποντιακή μουσική με ελληνικά λαϊκά ακούσματα, με τη συνοδεία μάλιστα της ποντιακής λύρας.

Οι δύο μουσικοί αναφέρθηκαν στη θεματολογία της ποντιακής μουσικής (δημοτικά  ακριτικά τραγούδια, άσματα με εθνικό και κοινωνικό περιεχόμενο, ερωτικά, γαμήλια, θρησκευτικά, πατριωτικά, μυθολογικά τραγούδια), ενώ περιέγραψαν και τους πιο γνωστούς χορούς των Ποντίων (σέρα, πιτσάκ, κότσαρι, αρχουλαμάς, μηλίτσα κλπ). Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στην ποντιακή λύρα ή κεμεντζέ, το κατεξοχήν λαϊκό μουσικό όργανο των Ελλήνων του Πόντου και των προσφύγων από την εν λόγω περιοχή. Περιέγραψαν τα μέρη της λύρας,  το τόξο (το δοξάρι που είναι απαραίτητο για τη χρήση του μουσικού οργάνου), τα υλικά κατασκευής, τον τρόπο παιξίματος, το ρεπερτόριο της παραδοσιακής λύρας. Μάλιστα, στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης, οι δύο μουσικοί τραγούδησαν με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, ώστε οι μαθητές να βιώσουν από πρώτο χέρι τους ιδιαίτερους ήχους και τα ακούσματα των Ποντίων και να πάρουν μία γεύση από την ποντιακή διάλεκτο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές μας, ως μικροί και έμπειροι δημοσιογράφοι, απηύθυναν στους δύο μουσικούς ευρηματικές και πολύ στοχευμένες ερωτήσεις, από τις απαντήσεις των οποίων μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα την ποντιακή μουσική παράδοση.

Η εκδήλωση άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο στους επίσημους προσκεκλημένους μας όσο και στους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτήν.

Λίγα λόγια για τους μουσικούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Μπάμπης Κεμανεντζίδης κατάγεται από οικογένεια μουσικών. Έμαθε μουσική σε ηλικία δέκα ετών. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, συνθέτει και ενορχηστρώνει δισκογραφικές δουλειές. Δεν κρατάει άσβεστη μόνο την ποντιακή μουσική παράδοση, αλλά είναι ενεργό μέλος και στην ελληνική λαϊκή μουσική.

Ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος άρχισε τα μαθήματα ποντιακής λύρας από την ηλικία των 12 ετών. Οι γονείς του, ως γνήσιοι Πόντιοι, του μετέδωσαν από νωρίς την αγάπη για την παράδοση, τη γλώσσα και τη μουσική του Πόντου. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας και σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, με ειδίκευση στο βιολί. Διδάσκει ποντιακή λύρα σε διάφορα Ωδεία και σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στο ενεργητικό του υπάρχουν συνεργασίες με κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες.