Συμμετοχές σε Διαγωνισμούς και Διακρίσεις

Κάθε χρόνο μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν σε μια σειρά διαγωνισμών που πραγματοποιούνται σε κάθε σχετικό αντικείμενο, τις πολύ γνωστές σε εμάς Ολυμπιάδες Χημείας, Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας και Πληροφορικής.

Απώτερος στόχος αυτών των προσπαθειών μας δεν αποτελεί η διάκριση, που άλλωστε δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά η εμπειρία. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους, να γνωρίσουν θεσμούς και υποδομές της χώρας μας, να έρθουν σε επαφή με άλλους διαγωνιζομένους, να ανταλλάξουν απόψεις και τελικά μέσα από μια διαδικασία που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, να έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προχωρήσουν ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο η συμμετοχή από μόνη της δεν θα είχε τόση αξία αν δεν συνοδευόταν από μια πολύ καλή προετοιμασία, από πολύωρη προσπάθεια, εμπέδωση και ηθική υποστήριξη από το άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και της πολύωρης συνεργασίας του με τους μαθητές μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι να αναδεικνύονται τα ταλέντα του κάθε μαθητή και φυσικά οι πρωτιές, που δεν θα μπορούσαν να λείψουν κατόπιν μιας ανάλογης συστηματικής προετοιμασίας.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ηθική επιβράβευση για τους καθηγητές, τη Διεύθυνση, τις οικογένειες και τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και ένα κεφάλαιο και παρακαταθήκη για το μέλλον των ίδιων των παιδιών που πλέον θα ξέρουν πως σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια έδωσαν το δικό τους παρόν και νίκησαν. Άλλωστε αποτελεί μια αναπόδραστη αλήθεια το γεγονός πως όλα τα παιδιά, με τη σωστή καθοδήγηση, έχουν τη δυνατότητα να διαπρέψουν σε αυτό που αγαπούν και σε αυτό που θέλουν να ακολουθήσουν.