ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην ΕΚΘΕΣΗ του ΓΚΑΙΤΕ “Fakeless” ΓΙΑ ΤΟΝ
ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δίκτυο ASPnet UNESCO
Εγγραμματισμός στα Μέσα και Συμμετοχή στο Δίκτυο ASPnet UNESCO
Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Eλληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση με θέμα τον «Εγγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας», ως μέλος του Δικτύου ASPnetUNESCO, και υπηρετώντας τους Στόχους SDG4 και SDG 16 στο πλαίσιο της Μετασχηματιστικής Εκπαίδευσης και συμμετέχοντας στις Δράσεις του Ενεργού Πολίτη. Τμήμα της Γ’ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, και της Β’ θεωρητικής τάξεως Λυκείου του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα που υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία) με τον τίτλο «Fakeless».
Στόχος του Προγράμματος “Fakeless”: Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης
Βασικός στόχος του «Fakeless» είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών, μέσα από την αναγνώριση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης, την εξεύρεση τρόπου εξακρίβωσης και διασταύρωσης των πληροφοριών, αλλά και τρόπου αντιμετώπισης όσων πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Το βιώσιμο, διαγενεακό και φιλικό στη χρήση του αυτό υλικό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, παρέχοντας εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας ως ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Απώτερος σκοπός του «Fakeless»: η απόκτηση «ανοσίας» στην παραπληροφόρηση.
Μαθησιακές Δραστηριότητες και Διαγενεακή Ευαισθητοποίηση
Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα διαδραστικά να:
- Ενημερωθούν για τις μορφές της παραπληροφόρησης και να εξοικειωθούν με όρους φαινομένων που συναντώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τεχνικές παραπληροφόρησης.
- Συζητήσουν και προβληματιστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα και προκλήσεις.
- Εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα διαγενεακά, ανακαλύπτοντας με παιγνιώδη και ενημερωτικό τρόπο νέα πράγματα και συμμετέχοντας σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή.
Συμμετοχή και στο Εργαστήρι Μάθησης «Βιβλιοθήκη»
Παράλληλα, συμμετείχαν και στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου, Εργαστήρι Μάθησης «Βιβλιοθήκη».
Ενίσχυση της Παγκόσμιας Πολιτειότητας και της Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα
Αυτή η μοναδική εμπειρία και δράση συνέβαλε στην ενίσχυση της παγκόσμιας πολιτειότητας και της ενδυνάμωσης των νέων μας, εξοπλίζοντάς τους με γνώσεις και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να γίνουν ενεργοί πολίτες και υπέρμαχοι ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Η δέσμευση του εκπαιδευτικού μας οργανισμού στην προώθηση μιας Μετασχηματιστικής και Βιώσιμης Εκπαίδευσης με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση των μελλοντικών γενεών ως «Φορέων Αλλαγής» είναι κομβική.
Ευχαριστίες και Συντελεστές της Δράσης
Ευχαριστούμε θερμά την κα Γεωργία Τσιτσιώνα, από την Ομάδα της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γκαίτε και Υπεύθυνη για την επίσκεψή μας στην Έκθεση “Fakeless”.
Τη δράση και τη συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο εν λόγω πρόγραμμα οργάνωσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός-διεθνολόγος, Δρ. Ψαλλίδα Αναστασία, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης – Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου Ελληνικού Κολλεγίου.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου-Φουντά