“INFORMATION LITERACY”
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Δίκτυο ASPnet UNESCO
Μέλος του Δικτύου ASPnet UNESCO – Εκπαιδευτική Δράση με Παγκόσμιο Προσανατολισμό
Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Eλληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση με θέμα τον «Εγγραμματισμό στην Πληροφόρηση», ως μέλος του Δικτύου ASPnetUNESCO, και υπηρετώντας τους Στόχους SDG4 και SDG 16 στο πλαίσιο της Μετασχηματιστικής Εκπαίδευσης και συμμετέχοντας στις Δράσεις του Ενεργού Πολίτη.
Συμμετοχή Μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο Πρόγραμμα “Πληροφοριακής Παιδείας”
Ομάδα μαθητών και μαθητριών της Γ’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Α’ & Β’ τάξεων Λυκείου του σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 10 Απριλίου τη Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Πληροφοριακής Παιδείας για μαθητές Λυκείου».
Στόχος του Προγράμματος: Δεξιότητες για την Κοινωνία της Πληροφορίας
Βασικός στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η παροχή πηγών και εργαλείων όλων των γενεών για την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών των μαθητών είτε για την εκπόνηση μιας εργασίας είτε για την παρουσίασή της είτε ακόμα και για την πλοήγηση και εξοικείωση των μαθητών χρηστών στις διαδικτυακές και όχι μόνο πηγές, αλλά και στη διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης ζώντας στην εποχή της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».
Διαδραστική Εμπειρία και Κριτική Προσέγγιση στην Πληροφόρηση
Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα διαδραστικά να:
- Ενημερωθούν για την εξεύρεση των κατάλληλων και αξιόπιστων πηγών, καθώς και για την αναγκαιότητα κριτικής και αναλυτικής διερεύνησης των πηγών
- Συζητήσουν και προβληματιστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα και προκλήσεις
- Εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, στη συλλογή πηγών και πληροφοριών.
Γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη και την Αποστολή της
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους και της επιτόπιας ενημέρωσης ξεναγήθηκαν και εξοικειώθηκαν με τους χώρους της βιβλιοθήκης, πληροφορήθηκαν για το πολυεπίπεδο και πρότυπο έργο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Πολιτειότητας και Ψηφιακές Δεξιότητες
Αυτή η μοναδική εμπειρία και δράση συνέβαλε στην ενίσχυση της παγκόσμιας πολιτειότητας και της ενδυνάμωσης των νέων μας, εξοπλίζοντάς τους με γνώσεις και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να γίνουν ενεργοί πολίτες και υπέρμαχοι ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Δέσμευση στην Εκπαίδευση του Αύριο
Η δέσμευση του εκπαιδευτικού μας οργανισμού στην προώθηση μιας Μετασχηματιστικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση των μελλοντικών γενεών ως «Φορέων Αλλαγής» είναι κομβική.
Ευχαριστίες και Συντονισμός της Δράσης
Ευχαριστούμε θερμά την κα Τζορμπατζάκη Ηρώ, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης για την αποδοχή του αιτήματός μας και την υποδοχή της ομάδας των μαθητών και μαθητριών μας, και ιδιαίτερα την κα Βοζανά Παρασκευή, Βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης και Υπεύθυνη για την ξενάγηση και ενημέρωση του μαθητικού και εκπαιδευτικού μας προσωπικού με την εξαιρετική και αλληλεπιδραστική παρουσίασή της!!!
Τη δράση και τη συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο εν λόγω πρόγραμμα οργάνωσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός-διεθνολόγος, Δρ. Ψαλλίδα Αναστασία, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης – Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου Ελληνικού Κολλεγίου.
Συνοδοί καθηγητές: Ψαλλίδα Αναστασία, Ράμμος Γεώργιος και Χωλίδου Ειρήνη