Δίκτυο ASPnet UNESCO
Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Eλληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκπαιδευτική περιβαλλοντική δράση με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, ως σχολείου του Δικτύου ASPnetUNESCO, και υπηρετώντας τους Στόχους SDG4,7 & SDG13 στο πλαίσιο της Μετασχηματιστικής Εκπαίδευσης.
Συμμετοχή στο Εργαστήριο «Το Μωσαϊκό του Κλίματος | Climate Fresk»
Τμήματα της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν με απόλυτη επιτυχία στο εκπαιδευτικό διεθνές εργαστήριο «Το Μωσαϊκό του Κλίματος | Climate Fresk», το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελώντας μέρος του ΕU Climate Pact.
Βιωματική και Αλληλεπιδραστική Μάθηση
Το εργαστήριο αυτό, με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών μας, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση της κατανόησης της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας με τρόπο βιωματικό και αλληλεπιδραστικό.
Στόχοι και Δραστηριότητες του Εργαστηρίου
Πιο συγκεκριμένα, στο εργαστήριο, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να:
- Ενημερωθούν για τις βασικές αιτίες και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
- Συζητήσουν και προβληματιστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα και προκλήσεις.
- Εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής Συνείδησης
Αυτή η εμπειρία συνέβαλε στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενδυνάμωσης των νέων, εξοπλίζοντάς τους με γνώσεις και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να γίνουν ενεργοί πολίτες και υπέρμαχοι ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Δέσμευση του Εκπαιδευτικού Οργανισμού
Η δέσμευση του εκπαιδευτικού μας οργανισμού στην προώθηση της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και τη δραστηριοποίηση των νέων ως «Φορέων Αλλαγής», αλλά και των εκπαιδευτικών σε αυτό το καίριο ζήτημα είναι σημαντική και υψίστης προτεραιότητας.
Πιστοποιήσεις και Ενδυνάμωση Μαθητών
Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, ως «Συμμετέχοντες στη Θετική Αλλαγή για το Κλίμα», και παρακινήθηκαν να υπολογίσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα και να ανακαλύψουν τρόπους μείωσης των εκπομπών CO₂ στην καθημερινή τους ζωή.
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε θερμά τις διευκολύντριες του εργαστηρίου: Μαρία Μυλωνά, Ανθή Πασχαλίδου, Ευαγγελία Σαββίδου για την εξαιρετική αλληλεπίδραση που δημιούργησαν με τους μαθητές και μαθήτριές μας αφήνοντας ένα πολύ ισχυρό «περιβαλλοντικό» αποτύπωμα!
Οργάνωση και Συντονισμός της Δράσης
Τη δράση και τη συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο εν λόγω εργαστήριο οργάνωσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός-διεθνολόγος, Δρ. Ψαλλίδα Αναστασία, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης – Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου Ελληνικού Κολλεγίου.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου-Φουντά