Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

«Ψηφιακός Εγγραμματισμός» στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης μέσω της πλατφόρμας Hate2HateEU!

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 ομάδα μαθητών και μαθητριών της Α και Β τάξεως Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης έλαβαν την πρώτη τους εκπαίδευση από τον Διαπιστευμένο Ευρωπαίο Εκπαιδευτή της καταπολέμησης Ρητορικής Μίσους, κ. Αλέξανδρο Τανασκίδη Λαμπουσνάκη, στο πλαίσιο του ψηφιακού εγγραμματισμού του μαθητικού μας δυναμικού κατόπιν του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της πλατφόρμας Hate2HateEU και του Εκπαιδευτικού μας Οργανισμού.

O κ. Αλ. Τανασκίδης Λαμπουσνάκης, ως ιδρυτής και επιστημονικός εποπτεύων της πλατφόρμας Hate2HateEU, σε ένα δίωρο καινοτόμο εργαστήριο ολιστικής προσέγγισης μύησε τους μαθητές και μαθήτριές μας τόσο στην έννοια των στερεοτύπων όσο και του ψηφιακού μίσους και των εκδηλώσεών του μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Η ομάδα μετά από ασκήσεις ενδυνάμωσης καταρτίστηκε αρχικά στο θεωρητικό κομμάτι για την ανάλυση, αναγνώριση και καταπολέμησή της ρητορικής μίσους, καθώς και για το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο της έννοιας. Στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ ρητορικής μίσους και ελευθερίας λόγου. Όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες ενεπλάκησαν ενεργά και με ενθουσιώδη τρόπο σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα καλλιεργώντας και την ενσυναίσθησή τους, ως μέσου για την κατάρριψη του φαινομένου της ρητορικής μίσους.

Αποτέλεσε δε η εν λόγω επιμόρφωση μία σημαντική αφόρμηση για την προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών μας για τη συνάντηση που θα έχουν στην Έδρα Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά, και ειδικούς εμπειρογνώμονες αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής κοινωνίας και την ανάγκη για τον ψηφιακό εγγραμματισμό όλων, ως βασική δεξιότητα ζωής.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, επενδύοντας μέσω του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του σε μια «Μετασχηματιστική» και Ποιοτική Εκπαίδευση (UNSDG4), προκειμένου να εφοδιάσει τα παιδιά με τις απαραίτητες ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες και να τα προετοιμάσει για την ένταξή τους στην αυριανή κοινωνία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Αναστασία Ψαλλίδα
Υπεύθυνες Καθηγήτριες δράσης: Αναστασία Ψαλλίδα και Αλεξάνδρα Πάση.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου Φουντά