Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Υλοποίηση δράσης με θέμα: «Γνωρίζω τον εαυτό μου – Σχεδιάζω το μέλλον μου»

Στις 14/12/23 στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού συμμετείχαν μαθητές/τριες της Β΄ τάξης Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης σε δράση που έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Γνωρίζω τον εαυτό μου – Σχεδιάζω το μέλλον μου».

Κατά την επίσκεψή τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ιδιαίτερη βυζαντινή αρχιτεκτονική του, να περιεργαστούν τόσο τα ψηφιδωτά του όσο και τον πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμό του, με τα χαρακτηριστικά περίτεχνα κιονόκρανα. Στην συνέχεια, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο, όπου εκτός από την καθιερωμένη ξενάγηση στους χώρους των θεματικών εκθέσεων, οι ίδιοι οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού για τους συμμαθητές τους.

Η συγκεκριμένη δράση τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τα επαγγέλματα του μουσειολόγου, του αρχαιολόγου και του ξεναγού. Επιπλέον, τους έγινε διεξοδική ενημέρωση για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσειακών χώρων, με εκτενή ειδική αναφορά στο εργασιακό αντικείμενο, τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των απασχολούμενων σε αυτούς προσώπων, καθεμιάς επιμέρους ειδικότητας.  

Τέλος, τα παιδιά λειτουργώντας τα ίδια ως ξεναγοί των σημαντικών εκθεμάτων του Βυζαντινού Μουσείου, που αποτελούν έργα σπουδαίας ιστορικής σημασίας και απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας, προσέλαβαν αυθεντικές παραστάσεις της πρακτικής άσκησης των ανωτέρω επαγγελμάτων.

 

Υπεύθυνοι Σ.Ε.Π και Διοργανωτές Δράσης:

Κουκαρούδης Αλέξανδρος

Ψυχογιού Έλενα

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων:

Ιωάννα Φουντά Κόντου