Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ HARVARD (HMUN 2024)

Η συμμετοχή αλλά και οι διακρίσεις των μαθητών και μαθητριών μας στην τετραήμερη προσομοίωση διεθνών σχέσεων και πολιτικής του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών του Πανεπιστημίου του Harvard (HMUN 2024), που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των Η.Π.Α. από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την υψηλή κατάρτιση και δυναμική των μελών της μεγάλης οικογένειας του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και ενίσχυσαν τις πρωτοβουλίες αλλά και την προσήλωση των εκπαιδευτικών και της διοίκησης στις αρχές της βιωματικής μάθησης.

Οι μαθητές και μαθήτριες μας αναλαμβάνοντας ρόλους διπλωμάτη, μέσα από τις δημόσιες ομιλίες τους και υιοθετώντας ρόλους ηγετών,  τοποθετήθηκαν σε ένα σύνολο οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων αναφορικά με τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά και τη χάραξη πολιτικών σε ζητήματα μειονοτήτων και ένταξης επιμέρους κοινωνικών ομάδων από το χάρτη των εθνών.

Ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις δεξιότητες τους σε ομαδική εργασία, δημόσια ομιλία, σύνθεση και αντίθεση σε θέσεις με επιχειρηματολογία, καινοτομία, οικονομική αντίληψη και διαπραγμάτευση. Επίσης απέκτησαν δυνατότητες για ισχυρή δικτύωση και αλληλεπίδραση με νέες και νέους στην ηλικία τους από τουλάχιστον 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο του μοναδικού αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επιπλέον, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Harvard, του παλαιοτέρου πανεπιστημίου των Η.Π.Α. με περισσότερους από 270.000 απόφοιτους. Οι μαθητές και μαθήτριες μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους ξεναγήθηκαν επιπρόσθετα σε σημαντικά αξιοθέατα στην πόλη της Βοστώνης όπως το Kings Chapel, το Old StateHouse και το Old South Meeting House, το διάσημο πάρκο Boston Common στο κέντρο της Βοστώνης και το Quincy Market.

Με τη λήξη του συνεδρίου της προσομοίωσης του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης η ομάδα των μαθητών και μαθητριών με τους εκπαιδευτικούς τους μετέβησαν στη Ν. Υόρκη όπου και την Δευτέρα 29/1 βρέθηκαν, κατόπιν πρόσκλησης, στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και ήλθαν σε εθιμοτυπική επίσκεψη με τον επικεφαλής (Γενικό Πρόξενο) κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου. Από το ανώτατο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών, οι μαθητές και μαθήτριές μας ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυναμική της Ελληνικής κοινότητας στην Νέα Υόρκη και τη σύνδεση της με την πατρίδα και σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα ο κ. Κωνσταντίνου συζήτησε με όλους τους μαθητές και μαθήτριες και απάντησε σε ερωτήματα σε σχέση με την καριέρα και σταδιοδρομία τους.Ειδικότερα επίσης, σε ταυτόχρονη συνάντηση με τη συντονίστρια εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, ενημερώθηκαν οι μαθητές μας σχετικά με τις προοπτικές σπουδών τους σε πανεπιστήμια της Ν. Υόρκης και γενικά των Η.Π.Α.

Η σύντομη εκπαιδευτική δράση στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και με ξεναγήσεις σε βασικά τοπόσημα και αξιοθέατα της πολιτείας όπως την Times Square, το Central Park και το Rockefeller Center.

Συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες: Άγγου Ιωάννα, Βαλάση Ισμήνη, Γουτσίκα Ευαγγελία, Γουτσίκας Γεώργιος, Ευαγγελόπουλος Αθανάσιος, Ιζδρά Στεφανία, Καραμανίδης Θωμάς, Κουτρή Χάρις, Μήλιου Γεωργία, Μιχαηλίδου Ελένη, Μπλάγα Νεφέλη, Μπρουσκέλης Δημήτριος, Πανταζοπούλου Μυρτώ, Πασχαλίδης Νικόλαος, Πλαστήρα Νικολέτα, Ποπονίδης Κωνσταντίνος, Σανσαρίδου Σοφία, Τζογάνης – Χατζημπαλιώτης Γεώργιος.

Συντονίστρια καθηγήτρια – Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος: κ. Αλεξάνδρα Πάση

Συνοδός Καθηγητής: κ. Παναγιώτης Τσολακίδης