Γυμνάσιο - Λύκειο, Επιτυχίες, Τα Νέα μας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ 3ο CHANGEMAKER HACΚATHON EVENT

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε και διακρίθηκε στο 3ο CHANGEMAKER HACKΑTHON EVENT στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2022, το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στον Κύκλο – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας (Αγίας Σοφίας 105). Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού έργου «we4change» που υλοποιήθηκε από τον οργανισμό «stimuli for social change». Η συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελούνταν από 9 μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξεως Λυκείου με τη συνοδεία 2 καθηγητριών.
Το θέμα του εργαστηρίου ήταν: «Κορίτσια και νέες γυναίκες ενώνουν δυνάμεις για βιώσιμη ενέργεια και συνειδητή αξιοποίηση φυσικών πόρων», για την προώθηση του Παγκόσμιου Στόχου 7 του ΟΗΕ για «Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια».
Στόχος του εν λόγω εργαστηρίου ήταν η βιωματική προσέγγιση της έννοιας της Βιωσιμότητας μέσα από διαδικασίες μη τυπικής μάθησης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων Πράσινων και Ψηφιακών στις μαθήτριες στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες είχαν τη δυνατότητα:
• Δικτύωσης με γυναίκες επιχειρηματίες και μέντορες ενεργούς/ ές στον χώρο της βιώσιμης ενέργειας και στο πεδίο της δράσης και ενδυνάμωσης των γυναικών για την κλιματικής δράση και τη βιώσιμη ενέργεια
• Παρακολούθησης Εργαστηρίου ψηφιακών δεξιοτήτων
• Παρακολούθησης Σεμιναρίου σε καινοτόμες εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές μεθόδους , όπως Design Thinking και Pitching
• Ανταλλαγής ιδεών και καλλιέργειας επιχειρηματικής σκέψης για τη συν-δημιουργία μιας λύσης σε προβλήματα που σχετίζονται με την κοινότητα.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στην καινοτόμα αυτή δράση, καθώς κατά την παρουσίαση και αξιολόγηση των ομαδικών πρότζεκτ από κριτική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα, η ομάδα η οποία κατέλαβε την 1η θέση ήταν η ομάδα του «Enlightment» με τις μαθήτριες μας: Αντωνίου Γεωργία, Μπόσκου Δωροθέα, Λάμπρου Παναγιώτα Χρυσή και Χριστοφορίδου Ιωάννα. Το βραβείο που έλαβε η νικήτρια ομάδα αφορά 2 δωρεάν εκπαιδεύσεις γύρω από το digital marketing από την κοινωνική επιχείρηση SALDO.
Παράλληλα, στη 2η θέση διακρίθηκε και η ομάδα του «Energy Wave» με τις μαθήτριες μας: Πλαστήρα Νικολέτα, Παραθυρά Μαρίνα, Χρυσοστόμου Κωνσταντίνα.
Τέλος, συγχαρητήρια πολλά αξίζουν και στην Ομάδα του «4C-ECON» με τη συμμετοχή των μαθητριών μας: Δίγκα Αικατερίνη και Καλαμάρα Μαρία.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά τον οργανισμό «stimuli for social change», και ιδιαίτερα την κα Χριστίνα Γαλάνη, Υπεύθυνη και Συντονίστρια της εν λόγω δράσης, για την πρόσκληση και την άψογη διοργάνωση. Επίσης, την κα Ιουλία Μπουτζιώνα και κα Μαρία Μυλωνά, για την αλληλεπίδραση και την αγαστή συνεργασία, καθώς και όλους τους εκλεκτούς εισηγητές και μέλη της κριτικής επιτροπής από όλους τους διακεκριμένους συμμετέχοντες φορείς για τη μοναδική εμπειρία και έμπνευση για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα που χάρισαν στις συμμετέχουσες μαθήτριες.
Η συμμετοχή στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής «Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ομίλου για την ΕΕ (Club EU), ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.
Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αναστασία Ψαλλίδα
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου- Φουντά