Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Επιτυχίες, Τα Νέα μας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ «ΕU CODE WEEK HACKATHON 2023»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ  ΤΗΣ 3ης ΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ EYΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

«ΕU CODE WEEK HACKATHON 2023»

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και η Ομάδα τουΕλληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης «Heart2Heart», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, κατέκτησε την 3η θέση και στο Ευρωπαϊκό EU Code Week Hackathonγια μαθητές, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά στις 24 Νοεμβρίου 2023 και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU CodeWeek Ambassadors) κάνοντάς μας πραγματικά περήφανους!!!

Κατά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό αυτόν, η Ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Νικόλ Βασιλοπούλου(αρχηγός της Ομάδαςprogrammer), Νικολέτα Πλαστήρα (pitcher & designer) και Άγγου Ιωάννα(designer) με την ιδέα «Help unanimously, givesupport (H.U.G.S, έχοντας ήδη αποσπάσει το 1οβραβείο στην Ελλάδα, μας εκπροσώπησαν εθνικά στην τελική φάση του προγράμματος “EU Code Week, συναγωνιζόμενες με τις αντίστοιχες πρώτες ομάδες άλλων 5 Ευρωπαϊκών χωρών που έτρεξαν αντίστοιχα hackathons (Αλβανία, Λετονία, Ιρλανδία, Ιταλία) !!!

Η βράβευσή τους έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την 1ηΜαρτίου 2024 στην Τελετή Απονομής του ΕU CodeWeek Hackathon Awards.

H εκπληκτική Ομάδα Heart2Heart, αντλώντας έμπνευση για το όνομά της από την «ανατομία μιας αγκαλιάς»,δημιούργησε μια εφαρμογή με στόχο την αξιοποίηση των γευμάτων που έχουν απομείνει, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να λύσει την επισιτιστική κρίση μέσωεθελοντικών οργανώσεων. Η εφαρμογή συγκεντρώνει επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων καθώς και εστιατόρια που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν γεύματα που έχουν απομείνει, τα οποία θα παραλαμβάνονται από έμπιστους εθελοντές και στη συνέχεια θα παρέχονται με ασφάλεια σε άτομα που τα χρειάζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. σύνδεσμο: https://eventornado.com/submission/h-u-g-s-help-unanimously-give-support?s=1#ideas

Το ΕU Code Week Hackathon διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού», με σκοπό την προώθηση τηςδημιουργικότητας, της επίλυσης προβλημάτων και τηςσυνεργασίας μέσω του προγραμματισμού και άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας.

Επρόκειτο για έναν άκρως απαιτητικό διαγωνισμό Hackathon με κριτές τους: Ιωάννης Γαβιώτης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Monika Kapráliková (Aj Ty vIT), Kristine Lazdina (Google) & Madhumalti Sharma(Workshop4Me), κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 2 προπαρασκευαστικά workshopsκατά τη διάρκεια της εβδομάδας του διαγωνισμού. Toπρώτο εργαστήριο επικεντρώθηκε στην εξοικείωσή τους με το ποικίλο φάσμα των διαθέσιμων εργαλείων κωδικοποίησης, διασφαλίζοντας ότι ήταν καλά εξοπλισμένoι για τις τεχνικές προκλήσεις. Το δεύτερο εργαστήριο επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων παρουσίασης των ομάδων, καθοδηγώντας τους πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να παρουσιάζουν τις ιδέες τους (pitching). Ο Τελικός δομήθηκε με μία πεντάλεπτη παρουσίαση του έργου τους που ακολουθήθηκε από 5 λεπτά Q&A.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στις εκπληκτικές μαθήτριες οι οποίες απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια τόσο για τις εφαρμογές όσο και για το οπτικοακουστικό υλικό υποστήριξης που δημιούργησαν, καταφέρνοντας να αναδείξουν έτσι με μοναδικό και καινοτόμο τρόπο τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό μέσα από μια κοινωνική ματιά και ευαισθησία, η οποία συνάδει με τους στόχους της μετασχηματιστικής παιδείας και υπηρετεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα και  την Παγκόσμια Πολιτειότητά τους!!!

Οι μαθήτριες απέδειξαν με τη σύλληψη και υλοποίηση της καινοτόμας εφαρμογής τους ότι αποτελούν για μας «Φορείς Αλλαγής», όντας «Εγγραμματισμένες σε ένα Βιώσιμο  Μέλλον»!!!

Τη δράση συντόνισε η Υπεύθυνη καθηγήτρια & Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αναστασία Ψαλλίδα

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου-Φουντά


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ με Νικήτρια Ομάδα:

https://codeweek.eu/hackathons

https://blog.codeweek.eu/tech-triumphs-winner-announced-in-eu-code-week-hackathon-finale/

Greek Code Week Hackathon 2023 (eventornado.com)