Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξεως Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του πολιτιστικού εγγραμματισμού τους στο μάθημα της Ιστορίας, για να παρακολουθήσουν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, το καινούριο πρόγραμμα για το 2022-2023: «Γνωρίζω τις Βυζαντινές Σφραγίδες – από τις βούλλες στις IPS», καθώς και το πρόγραμμα: «Κάρτες Επίσκεψης στο Μουσείο».

 

 

Στο πλαίσιο του πρώτου και πολύ καινοτόμου προγράμματος, το οποίο  λειτούργησε πιλοτικά για πρώτη φορά, οι μαθητές και μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, υπό την καθοδήγηση των Υπευθύνων του Προγράμματος του Μουσείου, με βιωματικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο όλη τη διαδικασία δημιουργίας και εξέλιξης του ανθρώπινου αποτυπώματος από τις βούλες κατά τη βυζαντινή περίοδο, φτάνοντας σήμερα  στην εποχή του International Programme System, καθώς και να εμπλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα άκρως ενδιαφέρον εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές/τριες δημιούργησαν τη δική τους σφραγίδα, αφήνοντας το δικό τους «βυζαντινό αποτύπωμα»… και καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους.

Στο τέλος οι μαθητές/τριές μας είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν το εν λόγω πρόγραμμα μέσα από συζήτηση με τις Υπεύθυνες του Μουσείου, όντας το πρώτο σχολείο με το οποίο υλοποιήθηκε η εν λόγω δράση, και καταγράφοντας βέβαια τις θετικότατες εντυπώσεις τους.

Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στο μουσείο σε ομάδες και είχαν τη δυνατότητα, παρατηρώντας συγκεκριμένα εκθέματα του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, βγάζοντας φωτογραφίες και καταγράφοντας σημαντικές λεπτομέρειες σε κάρτες να μάθουν για την ιστορία τους με έναν διαδραστικό και εύκολο τρόπο.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Φουρλίγκα Εύα, Υπεύθυνη του προγράμματος «Βυζαντινές Σφραγίδες», για την εξαίρετη παρουσίαση καθώς και την κα Πολυχρονάκη Μαρία, Υπεύθυνη της συλλογής των Μολυβδόβουλων και Νομισμάτων, και την κα Μπελέκου Χρυσούλα και κα Παπαοικονόμου Χριστίνα, Αρχαιολόγους και Μουσειολόγους, για την άψογη ανταπόκριση και συμβολή τους στην επιτυχία της εκπαιδευτικής δράσης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε το 2005 με το Βραβείο Μουσείου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την εκπαιδευτική δράση οργάνωσε η καθηγήτρια Αναστασία Ψαλλίδα, ΠΕ02 σε συνεργασία με τους καθηγητές: Θεόδωρο Πετρόπουλο, ΠΕ02 και Εμμανουήλ Λαμαζάκη,  ΠΕ02.

Περισσότερες φωτογραφίες: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02SPQUjcuMhcXCijuPwgit2k77drMK1kBSnig7jL9pcpekjBivgFBptwNTBXeHS7L1l&id=100063529420030