ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
«Ψηφιακός Μετασχηματισμός»
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του εκπαιδευτικού μας οργανισμού διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψηστις Βρυξέλλες από τις 28 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2023 της Β΄ τάξεως Λυκείου ως μέρος των εργασιών του Ομίλου για την ΕΕ (EU Club).
Κύριος στόχος της εν λόγω δράσης ήταν η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και η κατανόηση της έννοιας της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης από τους συμμετέχοντες μαθητές και συμμετέχουσες μαθήτριες με έναν βιωματικό και εμπειρικό τρόπο προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί η ευαισθητοποίησή τους και μύησή τους στα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη, καθώς και η ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι».
Ειδικότερα, κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία ναεπισκεφτούν:
Την 1η Μαρτίου 2023, κατόπιν πρόσκλησηςαπό την κα Βασιλική Καραγιαννάκου, YπεύθυνηΕπικοινωνίας του Experience Europe Brussels,τη νέα διαδραστική ομώνυμη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο και αποσκοπεί στο να εμπλουτίσει τις γνώσεις των επισκεπτών για τη Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω από μια ξεχωριστή και ευχάριστη «ψηφιακή» εμπειρία. Αποτελείται από οκτώ επικοινωνιακούς σταθμούς με συγκεκριμένη θεματολογία που άπτεται του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, η ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Charlemagne, από το επιτελείο του Αντιπροέδρου, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον κ. Βαγγέλη Δεμίρη, Υπεύθυνο Επικοινωνίας και τον κ. Ηλία Ιορδανίδη, από τους οποίους ενημερώθηκε για το Χαρτοφυλάκιο και το έργο του Αντιπροέδρου, που αφορά στον «Ευρωπαϊκό Τρόπο ζωής».
Η ατζέντα της επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιελάμβανε στη συνέχεια εισήγηση από την κα Μαρία Γκέτσιου, από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας, με τίτλο: «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πολιτικού εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και την κα Μαρία Γκουντούμα, από τη Γενική Διεύθυνση για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία, τον Αθλητισμό & τον Πολιτισμό, με τίτλο: «Το Εκπαιδευτικό Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2017 (Digital education Action Plan2021-2027 Resetting education and trainingfor the digital age».
Κατά τη διάρκεια των άκρως διαφωτιστικών εισηγήσεων οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί μας ενημερώθηκαν, αλληλεπίδρασαν και μυήθηκαν στο συγκεκριμένο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με απώτερο στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Ευχαριστούμε θερμά την κα Βασιλική Καραγιαννάκου, Υπεύθυνη για την επίσκεψή μας, για την άριστη και εξαιρετική συνεργασία και οργάνωσή της.
Στις 2 Μαρτίου 2023 επισκεφτήκανε τη Γάνδη η οποία διαθέτει πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο με χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια τη μεσαιωνική πόλη Brugge, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, μια από τις ομορφότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης οι μαθητές και μαθήτριές μας προσκλήθηκαν στο ιστορικό Κολλέγιο της Ευρώπης (College of Europe), το οποίο ιδρύθηκε το 1949 από κορυφαίες ιστορικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες και ιδρυτές της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν δεκτοί και ξεναγήθηκαν στους χώρους από τον Διευθυντή Σπουδών του Κολλεγίου, κ. Pierre Bachelier, ενώ έγινε καιπαρουσίαση των προγραμμάτων του μεταπτυχιακού αυτού ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών που εκπαιδεύει «μια ελίτ νέων στελεχών για την Ευρώπη» από την κα ΕrriketiTla Nta Silva. Τους ευχαριστούμε θερμά για την κινητροδότηση που έδωσαν στους μαθητές μας.
Tέλος, στις 3 Μαρτίου 2023 η ομάδα μαθητών και μαθητριών μας επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο House of European History στο όμορφα ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο καταπράσινο Parc Léopold. Μέσα από την περιήγησή τους σε αυτό ταξίδεψαν από τους μύθους της ΕΕ και τις ανακαλύψεις μέχρι τη συνοχή του 20ου αιώνα. Είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικά τη μόνιμη Έκθεση που είναι δομημένη σε 6 θεματικές ενότητες αναφορικά με την ευρωπαϊκή ιστορία, από την προέλευση και την εξέλιξη της Ευρώπης, μέχρι την κάθοδο στον πόλεμο και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ενώ στο τέλος κλήθηκαν να συλλογιστούν το μέλλον της Ευρώπης ακολουθώντας το μονοπάτι της ιστορίας της.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Parliamentarium στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ, το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κέντρο επισκεπτών της Ευρώπης, όπου πρώτα περιηγήθηκαν στην Έκθεση του για το ΕΚ. Μέσα από οδηγούς πολυμέσων περιηγήθηκαν στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρακολουθώντας την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τον τρόπο λειτουργίαςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρωτοβουλίες, δράσεις αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων. Ο διαδραστικός χάρτης ορόφων με την εικονική περιήγηση σε όλη την Ευρώπη επιτόνισε την ποικιλομορφία της ΕΕ και ανέδειξε τη σημασία της στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στο παιχνίδι ρόλων στο Parliamentarium. Πρόκειται για μια μορφή βιωματικής μάθησης για τη συμμετοχική και αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε ΕΕ. Χωρισμένοι σε φανταστικές πολιτικές ομάδες μπήκαν στη θέση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέσα από συζητήσεις επί πραγματικών ζητημάτων και θεμάτων, έμαθαν πώς δημιουργείται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς σφυρηλατείται το μέλλον της Ευρώπης. Στην ουσία είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλήρη έκταση της νομοθετικής διαδικασίας, από τη διαβούλευση με ομάδες συμφερόντων και τη δημιουργία συμμαχιών έως τη διαπραγμάτευση με άλλα θεσμικά όργανα και την ομιλία στα μέσα ενημέρωσης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον κ. Δ. Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας Γραφείου Πληροφόρησης ΟΗΕ σε Βρυξέλλες, και ενημερώθηκε για: «17 SDGs Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» καθώς και με τον κ. Χ. Παπαϊωάννου από τη Γ.Δ. Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Τμήμα Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ενημερώθηκε αναφορικά με το θέμα: «Προκλήσεις για τους νέους και τους φορείς νεολαίας μετά το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές και μαθήτριες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής δράσης επισκέφτηκαν ακόμα την πόλη του Μάαστριχτ, όπου υπεγράφη η Συνθήκη δημιουργίας της ΕΕ με τους καθεδρικούς ναούς του Αγίου Ιωάννη, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και το Atomiumστις Βρυξέλλες που είναι κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση Βρυξελλών (Expo ’58), και αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου. Είχαν ακόμη την ευκαιρία να έχουν μια πανοραμική γνωριμία της πόλης των Βρυξελλών, όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης. Επισκέφτηκαν την ιστορική εμπορική συνοικία Grand Place (Grote Markt), το άγαλμα Manneken Pis, τα Βασιλικά Παλάτια του Laken και τον ομώνυμο Βασιλικό Ναό, τον Γιαπωνέζικο Πύργο και την Κινέζικη Παγόδα, το Χρηματιστήριο, η Πλατεία GrandSablon με τον ομώνυμο Ναό της Παναγίας γοτθικού ρυθμού και τα υπέροχα παραδοσιακά εστιατόρια, το Εθνικό Ωδείο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μουσείο Καλών Τεχνών, τη Βασιλική πλατεία με τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Ευρωκοινοβούλιο και την Αψίδα του Θριάμβου.
Η παραπάνω επίσκεψη εντάσσεται στις δραστηριότητες του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης για τη θεματική «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της κοινωνίας μας για ένα Βιώσιμο Ευρωπαϊκό Μέλλον» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 και Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, έχοντας ως αφόρμηση τις Ευρωπαϊκές Υψηλού επιπέδου Εκπαιδευτικές Συνδιασκέψεις(ΕduEUSummit 2022) για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Εκπαίδευση για καλλιέργεια Δεξιοτήτων Νέων και την Εκπαίδευση για Αειφόρο Ανάπτυξη.
Ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν στις Βρυξέλλες σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε για τη αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε και την εξαιρετική αλληλεπίδραση που δημιούργησαν με την ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης αφήνοντας ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα!!!
Οι Υπεύθυνοι-Συνοδοί Καθηγητές/τριες:
Αναστασία Ψαλλίδα, Ιωάννα Κόντου-Φουντά, Δημήτριος Σιάπκας
Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αναστασία Ψαλλίδα
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου-Φουντά