Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Δράσεις, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ιταλία με θέμα «Η Γεωμετρία των Origami»

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τρεις εκπαιδευτικούς/συνοδούς, κατά το διάστημα 3 μέχρι και 7 Απριλίου 2024, πραγματοποίησαν στην Ιταλία εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Γεωμετρία των Origami».

Ειδικότερα, επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Università degli Studi di Firenze), όπου μετά από επίσημη πρόσκληση του Τμήματος Μαθηματικών και Πληροφορικής (Dipartimento di Matematica e Informatica), ομάδα μαθητών του σχολείου μας παρουσίασε εργασία στην αγγλική γλώσσα με θέμα «The Geometry of Origami», στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής.

Ακολούθησε διάλεξη από τον καθηγητή Francesco Fumagalli, αναγνωρισμένο μαθηματικό με εξειδίκευση στη Γεωμετρία ενώ στη συνέχεια ο Διευθυντής του Τμήματος, Luigi Barletti, ανακοίνωσε στην ομάδα εργασίας ότι θα λάβουν επίσημη πιστοποίηση, σημαντική για το βιογραφικό τους,  για την άρτια και επιστημονική παρουσίαση του θέματος.

Επιπροσθέτως, επισκεφθήκαμε την Πίζα όπου είχαμε προγραμματισμένο ραντεβού με ξενάγηση στο Ερευνητικό Παρατηρητήριο Ανίχνευσης Βαρυτικών Κυμάτων EGOVIRGO(European Gravitational Observatory), ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής (INFN) της Ιταλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Κομβικό σημείο του προγράμματος υπήρξε η ξενάγησή μας στο Palazzo Vecchio, έναν χώρο που αποτελεί σύμβολο της Φλωρεντίας, κυβερνητικό όργανο της Δημοκρατίας και για αρκετά χρόνια την επίσημη κατοικία του Δούκα των Μεδίκων. 

Εκεί, μας υποδέχθηκε η Dr. Laura Sparavigna, Σύμβουλος του Δημάρχου Dario  Nardella,  υπεύθυνη για την  Ευρωπαϊκή Πολιτική στα θέματα Πολιτισμού και Νεολαίας και μίλησε στους μαθητές μας αναφερόμενη κυρίως σε τρεις άξονες: την ιστορία, την πολιτική και τον πολιτισμό της Ιταλίας. Τόνισε, επίσης,  τη σημαντικότητα του ρόλου των νέων στην εξέλιξη  της ευρωπαϊκής πραγματικότητας γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από την ολοκληρωμένη παιδεία που τους προσφέρει το σχολείο τους δια μέσου των δράσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο εξωτερικό.

Τα παιδιά εισήλθαν στους χώρους συνεδριάσεων, στην κεντρική αίθουσα υποδοχής επιφανών προσώπων όπου μας επισημάνθηκε πως γενικά απαγορεύεται η πρόσβαση σε απλούς πολίτες εκτός των εργαζομένων στο χώρο και των πολιτικών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψή μας στο Ελληνικό Προξενείο Φλωρεντίας όπου μαςυποδέχθηκε η Επίτιμη Πρόξενος, κα Ποτούλα Πετρακάκου, η οποία μας μίλησε για το έργο της, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που της έθεσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές μας ενώ εντυπωσιάστηκε από την άψογη επίσημη ενδυμασία τους.

Μεταξύ άλλων, επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό, αισθητικά και μηχανολογικά, Μουσείο Αυτοκινήτου (Museo Lamborghini) στη Μπολόνια, το ανάκτορο Ουφίτσι στη Φλωρεντίαόπου οι μαθητές μας περιηγήθηκαν και θαύμασανένα από τα διασημότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Πλατεία Θαυμάτων, σημαντικότατο συγκρότημα Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Τέχνης και τον παρακείμενο Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, ένα μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής που προκαλεί τον θαυμασμό παγκοσμίως.

Αξίζει τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι σε όλα τα μέρη στα οποία επισκεφθήκαμε ή/και ξεναγηθήκαμε δεχθήκαμε συγχαρητήρια από όλους τους παριστάμενους εκεί, τους υπευθύνους, το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό για την αψεγάδιαστη παρουσία των μαθητών μας, την κόσμια συμπεριφορά τους αλλά και για την άριστη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Το γενικότερο δε αποτύπωμα της πολύπλευρηςαυτής εκπαιδευτικής δράσης υπήρξε τόσο φανερά εξαιρετικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφέρουν τον άκρατο ενθουσιασμό τους άμεσα στους γονείς τους κατά την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος:

Αθανασάκη Σουζάνα, Καραγιώργος Φώτιος, Σταθοπούλου Ανδριάνα