Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών – CERN στη Γενεύη

6/3-10/3/2024

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ερευνητικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α’ Λυκείου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στην Ελβετία μετά από πρόσκλησή του, για τη συμμετοχή και παρακολούθηση πειραμάτων.

Έλληνες επιστήμονες, που δουλεύουν στο CERN,  μας υποδέχτηκαν  και  μας ξενάγησαν στους χώρους του ερευνητικού κέντρου και στο control room. Στην αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC και των προγενεστέρων αυτού   μας έδειξαν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους (accelerators technologies), μας μίλησαν για τα πειράματα επαλήθευσης του μποζονίου Higgs και μας παρουσίασαν τα παράλληλα πειράματα που τρέχουν σε άλλους επιταχυντές και κυρίως το πείραμα ALICE.

Αμέσως μετά  επισκεφτήκαμε το Microcosm Museum όπου τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Σωματιδιακής Φυσικής. Παρακολουθήσαμε την προβολή με θέμα την εξέλιξη του Σύμπαντος ταξιδεύοντας στην αρχή του χρόνου,στη στιγμή της Μεγάλης έκρηξης (Big Bang) και μας εξήγησαν γιατί η υπόθεση της θεωρίας για το ‘καθιερωμένο πρότυπο’ επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την έκθεση στο κέντρο Universe of Particles, όπου είδαμε αναπαραστάσεις πειραμάτων που ήδη έχουν εκτελεστεί στο CERNκαθώς και πειραμάτων που επίκεινται να εκτελεστούν.

Περιηγηθήκαμε στη νέα πλευρά της Γενεύης με τα κτήρια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Ο.Η.Ε., των Τηλεπικοινωνιών, τη Λίμνη Λεμάν με το συντριβάνι ‘jet d’ eau’, ύψους 140 μέτρων,  καθώς και στο παλιό τμήμα της πόλης με τον Καθεδρικό Ναό, το Παλιό Δημαρχείο και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Στη Γενεύη επισκεφθήκαμε το μουσείο ωρολογοποιίας PatekPhilippe. Για πολλοστή φορά το Ελληνικό Κολλέγιο επισκέφτηκε το χώρο όπου στεγάζεται ο παγκόσμιος οργανισμός του μπάσκετ (FIBA).

Στη Λωζάννη επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπου ήμασταν προσκεκλημένοι από την επιτροπή των αθανάτων. Στη συνέχεια, στο κοντινό χωριό Broc, επισκεφτήκαμε το φημισμένο παραδοσιακό εργοστάσιο της Σοκολατοποιΐας Nestlé – Le Cailler, όπου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού μάθαμε την ιστορία της σοκολάτας, καθώς και τις φάσεις από την παραγωγή της φημισμένης Ελβετικής σοκολάτας Le Cailler. Ακολούθως επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό χωριό Gruyere, στο οποίο παράγεται το φημισμένο ελβετικό κίτρινο τυρί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επισκεφτήκαμε το Σαμονί (ορεινό θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων), που είναι η πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1924. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης, το Mont Blanc είναι η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων και φθάνει σε υψόμετρο 4.810 m.

Την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε το Στρασβούργο που είναι μια πόλη που διατηρεί το ιστορικό της κέντρο και για το λόγο αυτό είναι και ιδιαίτερα γραφική. Σύμβολο της πόλης αποτελεί ο ύψους 149 μέτρων γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1439 και ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο από το 1625 έως το 1847. Περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου που ονομάζεται “Petite France” (Μικρή Γαλλία), και χαρακτηρίσθηκε ως “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς” από την UNESCO το 1988.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σαχινίδης Ελευθέριος, Νικολακάρου Βασιλική, Κουκαρούδης Αλέξανδρος και Καΐκας Βασίλειος.