Γυμνάσιο - Λύκειο, Εκδηλώσεις, Τα Νέα μας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”

#HCoT #HumanRights #Youth


Τ
ην  Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 10 Δεκεμβρίου, διοργάνωσε Ημερίδα με τίτλο: Νέοι και Ανθρώπινα Δικαιώματα“.


Η Ημερίδα ξεκίνησε με μία εισαγωγική παρουσίαση των δράσεων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία πλαισιώθηκε από βίντεο των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας για την Επέτειο των 75 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατά την πρώτη συνεδρία η κα Παρούλα ΝάσκουΠερράκη, αφ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο  την εισήγησή της με θέμα «Θεσμοί Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο του ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης» και ο κ. Χρήστος Τσιρώνης, Αν. Καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής Θεωρίας του Α.Π.Θ. ανέλυσε την Εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Εκπαίδευση, παρουσιάζοντας το εγχειρίδιο του Compass, ενός εγχειριδίοοτου ΣτΕ για τους Νέους. Ακολούθησε ο κ. Στέφανος Κατσούλης, Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσίασε τις Στρατηγικές του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη Νεολαία. Την παρουσίασή του πλαισίωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα-παρέμβαση του κ. Χαράλαμπου Παπαϊωάννου, Γ.Δ. Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού & Πολιτισμού από το Τμήμα Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βίντεο που ετοίμασε τριμελής ομάδα μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξεως Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, Τσιρώνης Νικόλαος, Πλαστήρα Νικολέτα και ΣουλελέΧριστίνα, με τίτλο:  «Δικαιώματα του Ανθρώπου… atthe Heartκατόπιν της παρακολούθησης Συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και περιλαμβάνοντας  συνεντεύξεις από τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα Παρούλα Νάσκου Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και κα Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διευθύντρια Έδρας Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Χρήστο Τσιρώνη, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Κοινωνικής Θεωρίας.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία ο κ. Πρόδρομος Τζουνόπουλος, Εκπρόσωπος των Νέων από την  Ελλάδα στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών  Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσίασε την εμπειρία του από την πρωτοβουλία Rejuvenating Politics και οι κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος και κα. Μυρσίνη Σαλασίδου, Εκπρόσωποι του Infinity Greece αναφέρθηκαν με αλληλεπιδραστικό τρόπο στα Προγράμματα ανταλλαγής Νέων σε ΕΕ και τη σημασία του Εθελοντισμού. Τέλος, ο Ιωακείμ Δελημήτρου, Μέλος του Συμβουλίου Νέων Θέρμης αναφέρθηκε στην εμπειρία του από το Συμβούλιο Νέων Θέρμης και στη σημασία της  Νεανικής Συμμετοχής και την έκφραση της μέσα από τον θεσμό των Συμβουλίων Νέων.

Την αφίσα της Ημερίδας φιλοτέχνησε η μαθήτρια της Β τάξεως Λυκείου, Αθηνά Μαυρίκα.

To Eλληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO και ως Πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμετέχει στην εκστρατεία του ΟΗΕ “standup4humanrights” στο πλαίσιο τoυ εορτασμού των 75 Χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπηρετώντας την Ατζέντα «Εκπαίδευση 2030».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παροχής μιας Παγκόσμιας και «Μετασχηματιστικής» Εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την καλλιέργεια της ιδιότητας του Παγκόσμιου Πολίτη, της Εκπαίδευσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG4,7) σύμφωνα και με τις αρχές της UNESCO.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές και εισηγήτριες για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις, καθώς συνέβαλαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των «Νέων … του Παρόντος».

Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Αναστασία Ψαλλίδα

Συνεργάτης Καθηγητής για την υλοποίηση της Ημερίδας: Οδυσσέας Τάσιου

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα ΚόντουΦουντά