3 Δεκεμβρίου 2025 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Μήνυμα Αλληλεγγύης, Αποδοχής και Ισότητας
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα συγκινητική και ουσιαστική εκπαιδευτική επίσκεψη στο παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα Αλληλεγγύης, Αποδοχής και Ισότητας.
Εκπαιδευτική Δράση στο Πλαίσιο της Ενεργού Πολιτειότητας
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για τη διαμόρφωση της Ιδιότητας του Ενεργού Πολίτη, υπηρετώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης SDG 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση), SDG 10 (Μείωση των Ανισοτήτων) και SDG 16 (Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί).
Τμήμα της Α΄ Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας, συνοδευόμενο από την καθηγήτριά τους, επισκέφθηκε την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε ένα βιωματικό μάθημα Συμπερίληψης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα αναπηρίας και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Γνωριμία με το Έργο της ΕΛΕΠΑΠ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Κοινωνική και Ψυχολογική Υπηρεσία για το σπουδαίο έργο της ΕΛΕΠΑΠ, η οποία εδώ και δεκαετίες προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Βιωματική Συνεργασία και Δημιουργία
Στη συνέχεια, μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου και ωφελούμενοι της ΕΛΕΠΑΠ συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν σε ένα κοινό εικαστικό εργαστήρι, δημιουργώντας ένα μεγάλο κολάζ με θέμα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δίνοντας οπτική μορφή στις αρχές της ισονομίας, της ισότητας και της ενεργούς συμμετοχής.
Ένα Ζεστό Κλείσιμο με Χαμόγελα
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο και εορταστικό τρόπο, καθώς οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου μοίρασαν όμορφα δώρα στους ωφελούμενους της ΕΛΕΠΑΠ, προσφέροντας χαμόγελα, συγκίνηση και ζεστασιά.
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε θερμά τη Διοικητικά Υπεύθυνη του Παραρτήματος ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, καθώς και την Ομάδα της Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας, για τη θερμή φιλοξενία και την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών και μαθητριών μας κατά την επίσκεψη.
Οργάνωση και Συντονισμός Δράσης
Τη δράση και τη συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης οργάνωσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός – διεθνολόγος, Δρ. Ψαλλίδα Αναστασία, Εκπαιδευτικός – Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων:
Ιωάννα Κόντου-Φουντά





