ASPnet UNESCO, Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ EΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ASPNET UNESCO

 

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει διαδικτυακά στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη δημιουργία του δυναμικού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας.

Η συμμετοχή μας στην εκδήλωση έλαβε χώρα κατόπιν πρόσκλησης από την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου, κα Βέρα Δηλάρη, η οποία προσφέρει στον εκπαιδευτικό οργανισμό μας μία αγαστή συνεργασία με την άοκνη ενημέρωση, ενθάρρυνση και την υποστήριξη που μας παρέχει σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα της UNESCO που υλοποιούμε.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, μετρώντας ήδη 22 χρόνια συμμετοχής στο ισχυρό αυτό Δίκτυο ASPnet UNESCO (από το 2011 μέχρι σήμερα), εκπροσωπήθηκε από την Εκπαιδευτικό-Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου και Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, κα Αναστασία Ψαλλίδα, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στη στοχοθεσία, τις θεματικές, τους πυλώνες και το αποτύπωμα που έχουν αφήσει όλα αυτά τα χρόνια οι πολυσχιδείς δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό μας στο πλαίσιο του ισχυρού αυτού Δικτύου.

Κατά την εισήγησή της τονίστηκε ότι το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, συντασσόμενο πλήρως με τους 3 άξονες του Δικτύου που είναι η Δημιουργία, η διδασκαλία και εκμάθηση αλλά και η διάδραση, θέτει ως στόχο τη Ποιοτική, Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Εκπαίδευση, με βάση τόσο το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Εκπαίδευση της UNESCO όσο και τις Παγκόσμιες Συνδιασκέψεις για τη Μετασχηματιστική Εκπαίδευση, πάντα υπηρετώντας την Ατζέντα «Εκπαίδευση 2030».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η δράση από τη συμμετοχή του Λυκείου στην Πρωτοβουλία της UNESCO «Gift A poem», κατά την οποία οι μαθητές της Α και Β τάξεως Λυκείου αντίστοιχα, Νικόλαος Τσιρώνης και Αντωνίου Γεωργία, απεικόνισαν το όραμά τους για τη συμβολή της UNESCO στη μεταμόρφωση της ζωής των παιδιών, δημιουργώντας δύο ποιήματα: «Α hidden Hero; UNESCO» και «Educational Linkages», τα οποία στη συνέχεια αφιέρωσαν και δώρισαν στο Δίκτυο ASPnet UNESCO για την 70η επέτειο.

Τέλος, το δεύτερο εν λόγω ποίημα «Educational Linkages», το οποίο συνέθεσε και στη συνέχεια μελοποίησε η μαθήτρια – δημιουργός, Γεωργία Αντωνίου, με τη συμβολή του Καθηγητή Μουσικής του σχολείου μας, κ. Οδυσσέα Τάσιου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Η μαθήτρια εντυπωσίασε με τις φωνητικές της δυνατότητες μεταφέροντας το μήνυμά της για την καίρια συμβολή της UNESCO μέσω της Εκπαίδευσης στην Ενδυνάμωση των Νέων ως «Φορέων Αλλαγής», συνοδευόμενη στο πιάνο από τον κ. Οδ. Τάσιου!

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης η Υποδιευθύντρια του Λυκείου μας, κα Βασιλική Κοντογώγου, και ο Καθηγητής Φυσικής του Γυμνασίου μας, κ. Νικόλαος Μίχος, ο οποίος υποστήριξε τεχνικά τη δράση, καθώς και μια ομάδα μαθητών και μαθητριών από τον Όμιλο UNESCO (Club UNESCO) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του σχολείου μας!

Ευχαριστούμε θερμά την Εθνική Συντονίστρια, κα Β. Δηλάρη, που αποτελεί ψυχή του Δικτύου για την ευκαιρία που μας έδωσε, καθώς και τον Συντονιστή της εκδήλωσης, κ. Βασίλη Παπαλυμπέρη, για την καθοδήγηση και επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης!

Τη δράση συντόνισε η Εκπαιδευτικός-Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου & Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αναστασία Ψαλλίδα