Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ TEACHERS 4 EUROPE (T4E) ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ & ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΒΟΥΡΓΟ

Με όχημα την εκπαίδευση και με στόχο την προώθηση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας, μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Teachers4Europe».
Οι διαπιστευμένοι – από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα – καθηγητές T4E κ. Σουζάνα Αθανασάκη, κ. Αλεξάνδρα Πάση και κ. Παναγιώτης Τσολακίδης πραγματοποίησαν ένα ταξίδι με κύριο στόχο τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και μαθητριών. Σε αυτούς, δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία της Ε.Ε, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών συνολικά.

Οι μαθητές και μαθήτριες μας περπάτησαν στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισκέφτηκαν την αίθουσα της ολομέλειας και έζησαν την διαδραστική εμπειρία του Пαρλαμεντάριουμ Simone Veil. Είχαν, τέλος, την ευκαιρία να συζητήσουν και να λύσουν τυχόν απορίες τους σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών από το πρόθυμο και ιδιαίτερα καταρτισμένο επιτελείο των υπεύθυνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέσου αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος προήχθησαν οι κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών μας, οι δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η διαπολιτισμική κατανόηση και η εμβάθυνση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η δίωρη προγραμματισμένη ξενάγηση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) πραγματοποιήθηκε κατά ομάδες. Οι μαθητές και μαθήτριές μας ενημερώθηκαν για την λειτουργία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ερμηνεύει το δίκαιο της, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή του σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή και διευθετεί νομικές διαφορές ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ.

Επιπλέον, επισκέφθηκαν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο αποτελείται από διάφορες πτέρυγες στις οποίες περιλαμβάνεται το Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο. Οι εκπρόσωποι επικοινωνίας του Δικαστηρίου παρουσίασαν τη βιβλιοθήκη, περιέγραψαν το καθεστώς πολυγλωσσίας στο Δικαστήριο (μετάφραση, διερμηνεία) και έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το επάγγελμα του γλωσσομαθούς νομικού. Οι μαθητές και μαθήτριες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους μέσα από πλήθος εύστοχων ερωτήσεων αναφορικά με τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Baden-Baden, το Colmar, τη Metz, τη Χαϊδελβέργη και τη Στουτγκάρδη.

Υπεύθυνοι καθηγητές:
Αθανασάκη Σουζάνα
Πάση Αλεξάνδρα
Τσολακίδης Παναγιώτης