Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμωνος Αμπελοκήπων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μαθητές της β’ και γ’ τάξης του Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Δήμο Αμπελοκήπων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Εν συνεχεία τους υποδέχτηκε ο π. Γεράσιμος στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμωνος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους μαθητές τους οδήγησε στην αγιογράφο Έλενα Βουτσινά, επικεφαλής της αγιογράφησης του ιερού Ναού. Η κα Βουτσινά ενημέρωσε τους μαθητές για τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο αγιογραφήθηκε ο ναός, αλλά και για την επιλογή των εικονογραφικών θεμάτων στους Ορθόδοξους ναούς.

Ακολούθησε μία ανάλυση για τις σημαντικές αγιογραφικές σχολές στη Χερσόνησο του Αίμου και γενικότερα της Ανατολής, στα μεσαιωνικά χρόνια, καθώς και για τα είδη της βυζαντινής ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους στην αγιογράφο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον π. Νικηφόρο ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την ανέγερση του ναού, τον πληθυσμό και τους ενορίτες της περιοχής, οι οποίοι είναι, κυρίως, προσφυγικής καταγωγής. Ο π. Νικηφόρος αναφέρθηκε στον ερχομό των προγόνων τους από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, κατά τη διάρκεια των γενοκτονιών που συνέβησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ολοκληρώθηκαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Συντονιστής επίσκεψης: Στ. Λιόλιος
Συνοδοί καθηγητές: Στ. Λιόλιος, Γρ. Δάμιαλης, Ι. Καραμανλίδου