Δημοτικό, Τα Νέα μας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης δημοτικού επισκέφθηκαν την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), ώστε να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Κλασσική Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και ο Παρθενώνας 490-323 π.Χ.”.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΧΑΝΘ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επίσκεψης για παιδιά δημοτικού με θέμα: “Πολιτισμοί της Αρχαίας Ελλάδας και κεραμική τέχνη”. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες κεραμικής και και κατασκευής ψηφιδωτών αντικειμένων ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους.

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε, με παιγνιώδη τρόπο, γνωριμία με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισμό μέσα από βιωματικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες, όπως την κατασκευή και διακόσμηση αμφορέων, καθώς και την παρουσίαση οπτικού υλικού του Παρθενώνα και της Κλασικής εποχής, με διαδικτυακή περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο στην κεραμική, όπου όλοι/ες οι μαθητές και οι μαθήτριες, είχαν την δυνατότητα να πλάσουν και να πάρουν μαζί τους ένα αντικείμενο από πηλό. Ανακάλυψαν με αυτόν τον τρόπο την τέχνη της κεραμικής φτιάχνοντας μικρά αντίγραφα από μορφές και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως ειδώλια, διακοσμητικές εικόνες από αγγεία κ.ά.