Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών – CERN στη Γενεύη

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ερευνητικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α’ Λυκείου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στην Ελβετία μετά από πρόσκλησή του, για τη συμμετοχή και παρακολούθηση πειραμάτων.

Έλληνες επιστήμονες, που δουλεύουν στο CERN, μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους του ερευνητικού κέντρου και στο control room. Στην αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC και των προγενεστέρων αυτού μας έδειξαν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους (accelerators technologies), μας μίλησαν για τα πειράματα επαλήθευσης του μποζονίου Higgs και μας παρουσίασαν τα παράλληλα πειράματα που τρέχουν σε άλλους επιταχυντές και κυρίως το πείραμα ALICE στο οποίο υπήρξε ενεργή συμμετοχή των μαθητών.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το Microcosm Museum όπου τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Σωματιδιακής Φυσικής. Παρακολουθήσαμε την προβολή με θέμα την εξέλιξη του Σύμπαντος ταξιδεύοντας στην αρχή του χρόνου, στη στιγμή της Μεγάλης έκρηξης (Big Bang) και μας εξήγησαν γιατί η υπόθεση της θεωρίας για το “καθιερωμένο πρότυπο” επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την έκθεση στο κέντρο Universe of Particles, όπου είδαμε αναπαραστάσεις πειραμάτων που ήδη έχουν εκτελεστεί στο CERN καθώς και πειραμάτων που επίκεινται να εκτελεστούν.

Στη συνέχεια, στο κοντινό χωριό Broc, επισκεφτήκαμε το φημισμένο παραδοσιακό εργοστάσιο της Σοκολατοποιΐας Nestlé – Le Cailler, όπου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού μάθαμε την ιστορία της σοκολάτας, καθώς και τις φάσεις από την παραγωγή της φημισμένης Ελβετικής σοκολάτας Le Cailler. Ακολούθως επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό χωριό Gruyere, στο οποίο παράγεται το φημισμένο ελβετικό κίτρινο τυρί.

Περιηγηθήκαμε στη νέα πλευρά της Γενεύης με τα κτήρια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Ο.Η.Ε., των Τηλεπικοινωνιών, τη Λίμνη Λεμάν με το συντριβάνι “jet d’ eau”, ύψους 140 μέτρων, καθώς και στο παλιό τμήμα της πόλης με τον Καθεδρικό Ναό, το Παλιό Δημαρχείο και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Στη Λωζάννη επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπου ήμασταν προσκεκλημένοι από την επιτροπή των αθανάτων. Για 2η φορά το Ελληνικό Κολλέγιο επισκέφτηκε το χώρο όπου στεγάζεται ο παγκόσμιος οργανισμός του μπάσκετ (FIBA), όπου μας υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας κος. Ζαγκλής Ανδρέας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σαμονί (ορεινό θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων), που είναι η πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1924. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης, το Mont Blanc είναι η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων και φθάνει σε υψόμετρο 4.810 m. Στη διάρκεια του ταξιδιού μας, περάσαμε από την πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη. Η παλιά πόλη μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Στο τέλος του περιπάτου μας, καταλήξαμε στο πάρκο με τις αρκούδες, τις οποίες είδαμε από απόσταση αναπνοής.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας η επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης βρεθήκαμε στη Στουτγάρδη και είδαμε το μουσείο της Mercedes-Benz, έναν ναό του αυτοκινήτου, στον οποίο υπάρχει όλη η ιστορία της Mersedes-Benz από το 1886 μέχρι και σήμερα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σαχινίδης Ελευθέριος, Μπαμπζέλης Νικόλαος, Χρυσαφίδης Χρυσάφης, Γιαγκούδη Σταματία