Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Λυκείου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Την Τρίτη 23 Απριλίου, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, για τα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β’ τάξεως Λυκείου, με σκοπό αφενός την ενημέρωσή τους για τα προγράμματα σπουδών που αυτό παρέχει  και αφετέρου την ευρωπαϊκή και διεθνή ευαισθητοποίησή τους. 

Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, επισκέφτηκαν το Αμφιθέατρο  5, όπου παρακολούθησαν τη διάλεξη της κας Δ. Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτριας του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διευθύντριας της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Αλληλέγγυα και Δραστήρια Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών“. Κατά την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την προστασία των καταναλωτών (ευθύνη για ελαττωματικά προϊόντα, ασφαλή προϊόντα και ηλεκτρονικό εμπόριο) και να αλληλεπιδράσουν αναφορικά με τα Δικαιώματά τους, ως καταναλωτές στην ΕΕ.

Επίσης, η ομάδα των μαθητών είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου, που λειτουργεί στη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, αναφορικά με τη στοχοθεσία του, τα πολυσχιδή ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα που προσφέρει, καθώς  και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας στους φοιτητές του,  μέσα από την προβολή του βίντεο «Δες… το μέλλον σου» (αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) από την Υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος & Επιστημονική Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO, κα Αναστασία Ψαλλίδα. 


Τέλος, η εν λόγω εκπαιδευτική δράση περιελάμβανε και την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες  ενημερώθηκαν  για τον τρόπο οργάνωσής της και τον τρόπο αναζήτησης πηγών σε αυτήν στο πλαίσιο ενός εισαγωγικού μαθήματος Πληροφοριακής Παιδείας, καθώς και για την παροχή εξελιγμένων ψηφιακών υπηρεσιών στα άτομα με προβλήματα όρασης. Την αποστολή του ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Ηρ. Τζορμπατζάκη και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τις βιβλιοθηκονόμους, κα. Σ. Βοζανά και Κ. Κατσαούνη.

Ευχαριστούμε θερμά την Καθηγήτρια, κα Δ. Αναγνωστοπούλου, καθώς και τις κκ Η. Τζορμπατζάκη, Β. Βοζανά & Κ. Κατσαούνη για την εξαιρετική φιλοξενία και κατάρτιση που μας προσέφεραν!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Αν. Ψαλλίδα &  Αλ. Κουκαρούδης 

Συντονίστρια δράσης & Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αν. Ψαλλίδα

Υπεύθυνοι ΣΕΠ Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αλ. Κουκαρούδης & Ελ. Ψυχογιού