Γυμνάσιο - Λύκειο, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική εκδρομή του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονικης στο Ολυμπιακό Μουσείο

Οι μαθητές της Α Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μοναδικό στην Ελλάδα, το Ολυμπιακό Μουσείο αφηγείται μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, γεφυρώνοντας παρελθόν με παρόν με στόχο την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη και διεπίστωσαν ότι ο σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου που είναι η συλλογή, καταγραφή διατήρηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της ιστορίας του αθλητισμού, παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα. Παράλληλα δε διεπίστωσαν την ανάδειξη του Μουσείου, ως ένα χώρο «ενεργό» και «ζωντανό», με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου η μουσειακή πληροφορία κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και διάδραση, προάγοντας τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού γενικά και του ολυμπισμού.

Επίσης θαύμασαν και την μόνιμη έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» που αποτελεί την σημαντικότερη εκθεσιακή παραγωγή του Ολυμπιακού Μουσείου. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες ενότητες, που είναι αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας και τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάθε ενότητα αποτελείται από τρεις σημαντικές υποενότητες, στις οποίες αναδεικνύεται το κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι Αγώνες, η διοργάνωση των Αγώνων και  τα αθλήματα που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτούς.

Το Ελληνικό Κολλέγιο καλλιεργεί και προάγει στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του τον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό. Η επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο ήταν μια ένδειξη της πίστης μας στον Ολυμπισμό, της φιλοσοφίας η οποία μέσω της εκπαίδευσης, αποσκοπεί στην καλλιέργεια υγιών ηθικών αξιών, συμβάλλοντας στη διαδικασία ηθικής διαπαιδαγώγησης του σύγχρονου ανθρώπου.

Υπεύθυνος καθηγητής : Τσιότρας Δημήτρης
Συνοδοί καθηγητές : Καραμανλίδου Ιωάννα – Τοπαλίδου Μαρία – Φλώρος Βασίλης – Ψυχογιού Έλενα