Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Τα Νέα μας

Εκπαιδευτική δράση στο Στρασβούργο και τη Στουτγκάρδη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Υπεύθυνος καθηγητής: Στ. Λιόλιος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επισκέφθηκαν μαθητές της γ’ τάξης του Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης παρακολουθώντας ειδικό σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-23,  στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Τουρκικό Καθεστώς που υλοποιείται στο Κολλέγιό μας.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα της ολομέλειας συζήτηση και ψηφοφορία για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από εφήβους και παιδιά στην Ε.Ε. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ορισμένοι από τους οποίους είναι η υπερβολική έκθεση, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ψυχολογικά προβλήματα, το cyberbullyingκαι ο εθισμός.

Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι μαθητές μας επισκέφτηκαν την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και το Ελληνικό Σχολείο του Στρασβούργου. Εκεί ο υπεύθυνος του ναού π. Χρήστος Φιλιώτης ενημέρωσε τους μαθητές μας για το ρόλο που διαδραματίζουν η εκκλησία και το σχολείο στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ταυτότητας της ελληνικής κοινότητας του Στρασβούργου στη Γαλλία.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την μετάβαση των μαθητών μας στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και την επίσκεψη στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης.

Συνοδοί καθηγητές: Στ. Λιόλιος, Γρ. Δάμιαλης