Το Νέο Ελληνικό Κολλέγιο

Το Ελληνικό Κολλέγιο το 1988 άφησε πίσω το πρώτο κεφάλαιο της ζωής του, που δεν το χωρούσε πια, για να ξεκινήσει ένα καινούργιο πιο μεγάλο και πιο σύγχρονο. Οι διορατικοί εμπνευστές και ιδρυτές του κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά είδαν τη Θεσσαλονίκη να αναπτύσσεται γοργά και τις απαιτήσεις της ποιοτικής εκπαίδευσης να αυξάνονται γεωμετρικά και δεν ολιγώρησαν.

Σε μια καταπράσινη πλαγιά στη Δροσιά Θέρμης, με θέα στο θερμαϊκό κτίστηκαν σε ελάχιστο χρόνο οι νέες υπερσύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

Αεροφωτογραφία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νηπιαγωγείου-Δημοτικού την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους το 1988.
Το Νέο Νηπιαγωγείο

Το Νηπιαγωγείο αποτελείται από πέντε μικρά σπιτάκια χτισμένα διαδοχικά μέσα σε έναν κήπο από γκαζόν, πεύκα, τούγιες και τριανταφυλλιές. Στον κήπο υπάρχει παιδική χαρά με κούνιες, τραμπάλες, παιδικές μπασκέτες, ενώ δύο χαρούμενες φιγούρες από παιδικούς ήρωες στην κορυφή από τις τσουλήθρες συνθέτουν την εικόνα ενός μαγευτικού παιδότοπου μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα. Οι αίθουσες του Νηπιαγωγείου με μεσημβρινό προσανατολισμό διαθέτουν άρτιο εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές απαιτήσεις. Συνθετικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο, «παντοπωλείο», χαλί οδικής κυκλοφορίας, παιδαγωγικές ζωγραφιές με τους μήνες, τις εποχές, τους αριθμούς, τα γράμματα, τα ζώα και τα φρούτα, επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια, συμπληρώνουν τη σύνθεση ενός πρότυπου νηπιαγωγείου που σταθερά παραμένει κορυφαίο στη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτόν τον καινούριο παιδόκοσμο, που με τόσο μεράκι έφτιαξαν οι κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά, μεταφέρθηκε το πολύτιμο έμψυχο υλικό των μικρών μαθητών και των δασκάλων τους. Σε κάθε τάξη του Νηπιαγωγείου η νηπιαγωγός μαζί με τη βοηθό της, που επίσης είναι νηπιαγωγός, εφαρμόζουν το σύγχρονο διδακτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από επιτελείο παιδαγωγών ειδικά για το Νηπιαγωγείο του Ελληνικού Κολλεγίου, υπό την άγρυπνη επίβλεψη της διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Γλυκερίας Φουντά, και των υπεύθυνων τμημάτων κ. Βασιλικής Τσάγκα και Μέμμας Σακάτου.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές του Νηπιαγωγείου διδάσκονται την ελληνική γλώσσα – ανάπτυξη της γλώσσας, εμπλουτισμό λεξιλογίου, γραφή, προμαθηματικές έννοιες, στοιχεία φυσικών επιστημών, θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική αγωγή.

Νηπιάκια στην παιδική χαρά του Νηπιαγωγείου.

Πρότυπα προγράμματα διδασκαλίας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα συμπληρώνεται από καθημερινό μάθημα αγγλικής γλώσσας από Αγγλίδα καθηγήτρια, στο οποίο οι μικροί μαθητές εξοικειώνονται με το άκουσμα της γλώσσας, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με τις πρώτες λέξεις και ρήματα της αγγλικής, έρχονται σε επαφή με το αγγλικό αλφάβητο και μαθαίνουν τραγούδια στην αγγλική γλώσσα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διδασκαλία του θεατρικού παιχνιδιού. Τα νήπια εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μέσα από τη μουσική, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό μαθαίνουν να εκφράζονται και να λειτουργούν ενεργά μέσα στη σχολική ομάδα.

Το πρόγραμμα της βασικής διδασκαλίας περιλαμβάνει γνωριμία με τα επαγγέλματα. Ο ιατρός, ο μανάβης, ο μάγειρας, αλλά και ο αστυνόμος, ο πυροσβέστης και η νοσοκόμα, αποτελούν χρήσιμα επαγγέλματα που όλα μαζί χαρίζουν στον άνθρωπο μια χαρούμενη ζωή. Τα ελληνικά ήθη και έθιμα έχουν ιδιαίτερη θέση στο διδακτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Οι μικροί μαθητές μαθαίνουν την ελληνική παράδοση και τη βιώνουν προσωπικά στην χαρούμενη κοινωνία του νηπιαγωγείου.

Η ρυθμική γυμναστική για τα κορίτσια διδάσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε αίθουσα με σανίδι και καθρέπτες, από τις έμπειρες γυμνάστριες. Τα αγόρια έρχονται σε πρώτη επαφή με τα αθλήματα του μπάσκετ, του τέννις, της ενόργανης και της γενικής γυμναστικής στα αντίστοιχα γήπεδα του σχολείου με την επίβλεψη καταρτισμένου γυμναστή. Όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κολύμβησης, που γίνεται μετά το πέρας του μαθήματος, στο οποίο διδάσκονται τα τέσσερα βασικά είδη κολύμβησης.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές διδάσκονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και οι μικροί μαθητές εντρυφούν στα μυστικά της χρήσης τους μαθαίνοντας τις βασικές εντολές. Έτσι αποκτούν οικειότητα με την ορθή και δημιουργική χρήση του Η/Υ, η οποία αποτελεί πλέον απαραίτητο εφόδιο του σύγχρονου μαθητή.

Στο μάθημα της μουσικής προπαίδευσης τα νήπια διδάσκονται ρυθμική αγωγή, μεταλλόφωνο, κρουστά και τις νότες της πεντατονικής κλίμακας στην ειδική αίθουσα μουσικής, όπου το κάθε παιδί έχει το μεταλλόφωνό του. Η μέθοδος που διδάσκεται έχει εκπονηθεί από την καθηγήτρια μουσικής κ. Σοφία Μελιγκοπούλου – Κενάνογλου και είναι ειδικά προσαρμοσμένη για τους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου.

Το βιβλίο είναι ο πιο αγαπημένος φίλος και η φιλία αυτή κτίζεται από το Νηπιαγωγείο.

Οι περίπατοι

Οι περίπατοι και οι επισκέψεις στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, φέρνουν τα νήπια σε μια πρώτη επαφή με το ρυθμό και την εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης και συμπληρώνονται από επισκέψεις σε τεχνολογικά πάρκα, εκθέσεις με σύγχρονα θέματα, επισκέψεις στο Λιμάνι, το Αεροδρόμιο, το Σ.Σταθμό, τα μουσεία της πόλης κ.α. Η γνώση που αποκτούν οι μικροί μαθητές μέσα από το ζωντανό σχολείο της προσωπικής εμπειρίας αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για την ορθή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Τμήμα νηπίων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις

Οι πολιτιστικές, χορευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των νηπίων έχουν ξεχωριστή παιδαγωγική σημασία. Πρώτα από όλα οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με το ακροατήριο. Η απαγγελία ποιημάτων και διαλόγων μπροστά στο κοινό αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα στην κοινωνικοποίηση του παιδιού και στην εξοικείωσή του με την παρουσία ανθρώπων που δεν είναι μέλη της οικογένειάς του.

Χορευτικές παραστάσεις διδάσκουν στο νήπιο πειθαρχία και συντονισμό στις κινήσεις του μέσα από το ρυθμό της μουσικής. Η μουσική και η κίνηση δίνουν στο νήπιο φτερά και το βοηθούν να δείξει τις ιδιαίτερες ικανότητές του και τον αυθορμητισμό του μέσα από την πειθαρχία του ρυθμού, ώστε να νιώσει ότι είναι ικανό μέλος μιας ομάδας.

Μέσα από όλα τα επιμέρους προγράμματα που διδάσκονται στο Νηπιαγωγείο του Ελληνικού Κολλεγίου πετυχαίνεται με απόλυτη επιτυχία ο στόχος του: η πολύπλευρη και υγιής ανάπτυξη της προσωπικότητας των νηπίων και η ουσιαστική προετοιμασία τους για τη φοίτησή τους στο δημοτικό.

Εκθέσεις ζωγραφικής αναδεικνύουν την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε μικρού μαθητή και το έμπειρο μάτι του παιδαγωγού μπορεί να διακρίνει μέσα από τη ζωγραφιά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, τα αγαπημένα του θέματα, αλλά και τους φόβους και τις κρυφές επιθυμίες του.

Αριστερά: Μαθητές του Νηπιαγωγείου δίνουν συνεντευξη κατά τη διάρκεια γιορτής για το παιδί.
Δεξιά: Μουσική και κίνηση στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου.
Το Νεο Πρώτυπο Δημοτικό

Μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο με θέα τον θερμαϊκό κόλπο είναι κτισμένες οι νέες εγκαταστάσεις του Δημοτικού του Ελληνικού Κολλεγίου. Τρεις όροφοι με ηλιόλουστες αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό κλιματιζόμενο γήπεδο μπάσκετ, ανοιχτά γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, κλειστές αίθουσες χορού, μπαλέτου, γενικής γυμναστικής με όργανα, μουσικής, καλλιτεχνικών, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκη και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν το Δημοτικό του Ελληνικού Κολλεγίου από το 1988.

Οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ολιγομελή τμήματα, σε αίθουσες φωτεινές και διακοσμημένες με γούστο και σεβασμό στα ενδιαφέροντα του μικρού μαθητή. Το εκπαιδευτικό προσωπικό επιλεγμένο με πολλή προσοχή και καταρτισμένο στα ειδικά προγράμματα διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο Ελληνικό Κολλέγιο παίζει των πρωταρχικό ρόλο της παροχής γνώσεις και παιδείας στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Έτσι ο αρμονικός συνδυασμός ενός άρτια εξοπλισμένου σχολικού περιβάλλοντος και ενός ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελεί εγγύηση για την παροχή άριστης παιδείας.

Η αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών διαθέτει υπερσύγχρονο τερματικό για κάθε μαθητή και η αίθουσα των καλλιτεχνικών έχει το εποπτικό υλικό για κάθε είδους τεχνοτροπία (χαρτί, χαλκό, βιτρό, ξύλο κτλ). Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει βίντεο και τοίχο προβολής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που συμπληρώνουν των εκπαίδευση των μαθητών.

Οι αίθουσες των ειδικών μαθημάτων βρίσκονται στη δυτική πλευρά του κάθε ορόφου. Η αίθουσα της ρυθμικής γυμναστικής είναι στρωμένη με σανίδι παρκέ και οι τοίχοι επενδυμένοι με καθρέπτες, η αίθουσα της ενόργανης γυμναστικής, έχει τάπητα καουτσούκ, πολύζυγα και όργανα γυμναστικής. Οι αίθουσες της μουσικής έχουν πιάνο, μεταλλόφωνο για κάθε μαθητή, κρουστά όργανα, αρμόνιο και φλογέρα, ενώ στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες από όλα τα μουσικά όργανα και τους συνθέτες της κλασσικής εποχής.

Αριστερά: Αίθουσα διδασκαλίας της Α' Δημοτικού.
Δεξιά: Η αίθουσα Φυσικής Πειραματικής και Χημείας.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ Retsos Dome

Στη νότια πλευρά των εγκαταστάσεων είναι κτισμένο το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ με δάπεδο από σανίδι παρκέ, ταμπλό σκορ, μεγάλες κερκίδες, αποδυτήρια, λουτρά και ιατρείο. Μόνο εάν το επισκεφθεί κανείς, θα πεισθεί ότι είναι ένα από τα καλύτερα κλειστά γυμναστήρια της Ελλάδας. Κάτω από το γήπεδο υπάρχουν επιπλέον αίθουσες γυμναστικής. Στο κλειστό γυμναστήριο προπονούνται οι ομάδες μπάσκετ και σε τακτά διαστήματα διεξάγονται αγώνες ανάμεσα στις ομάδες του σχολείου καθώς και διασχολικοί αγώνες.

Στο κλειστό γυμναστήριο προπονούνται και οι αθλητικές ομάδες γυμνασίου – λυκείου. Οι προπονήσεις γίνονται από επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές σε εβδομαδιαία βάση. Στο κλειστό γυμναστήριο Retsos Dome, προπονούνται και οι ομάδες των αποφοίτων του Ελληνικού Κολλεγίου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης με άλλες ομάδες.

Ομάδα μπάσκετ μαθητών του Δημοτικού του Ελληνικού Κολλεγίου

Οι Μέθοδοι Διδασκαλίας

Όλοι οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι που διδάσκουν σήμερα στο Ελληνικό Κολλέγιο είναι αριστούχοι του πανεπιστημίου και περνούν από συνεντεύξεις, παρακολουθούν σεμινάρια και σε πολλές περιπτώσεις, μετεκπαιδεύονται σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο σχολείο πριν μπουν στις αίθουσες για να διδάξουν.

Ειδικά για την Α’ Δημοτικού, στην οποία το Ελληνικό Κολλέγιο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, το διδακτικό προσωπικό καταρτίζεται αναλυτικά σχετικά με την πρότυπη μέθοδο διδασκαλίας που πρωτοποριακά εφαρμόζει το Ελληνικό Κολλέγιο. Η μέθοδος μάλιστα συνοδεύεται και από μελέτη στο σχολείο μετά το πέρας του διδακτικού προγράμματος, κατά την οποία οι μαθητές υπό την επίβλεψη της δασκάλας ολοκληρώνουν την καθημερινή τους εργασία. Ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται και στη Β’ Δημοτικού.

Στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού γίνεται συστηματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του συντακτικού καθώς και των μαθηματικών μέσα από ειδικά εγχειρίδια – Εκδόσεις του Ελληνικού Κολλεγίου – που βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερη υποδομή για τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο. Το μάθημα των φυσικών επιστημών συνοδεύεται από πείραμα και παρατήρηση. Το βιβλίο και η λογοτεχνία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη μέθοδο διδασκαλίας και συνοδεύονται από εργασίες και αναπτύξεις των έργων που μελετώνται, με σκοπό την εμβάθυνση της ελληνική γλώσσας και την ορθότερη χρήση της.

Λογοτέχνες και ακαδημαϊκοί επισκέπτονται τακτικά το Ελληνικό Κολλέγιο, και μέσα από τη συζήτηση με τους μαθητές και την ανάλυση λογοτεχνικών έργων που απευθύνονται στην ηλικία των μαθητών, τους δίνουν τα ερεθίσματα να αγαπήσουν το ποιοτικό βιβλίο.

Το Ελληνικό Κολλέγιο δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο βιβλίο. Οι μαθητές διδάσκονται να το αγαπούν και να εντρυφούν σε αυτό. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές του Δημοτικού του Ελληνικού Κολλεγίου διακρίθηκαν σε διασχολικούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς έκθεσης, δοκιμίου και παραμυθιού. Φιλοσοφία του Σχολείου είναι ότι, η δύναμη του γραπτού λόγου μέσα από ένα βιβλίο είναι διαχρονική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποσκελιστεί από την ηλεκτρονική τεχνολογία.

Ξένες γλώσσες – Μουσική

Η αγγλική γλώσσα διδάσκεται σε καθημερινή βάση από την Α’ Δημοτικού. Οι μαθητές χωρισμένοι σε επίπεδα ανάλογα με την επίδοσή τους, ολοκληρώνουν τις πρότυπες μεθόδους διδασκαλίας για μικρά παιδιά του Oxford University και παίρνουν στο σύνολό τους τα πρώτα πτυχία αγγλικής γλώσσας του ανωτέρω πανεπιστημίου στην Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Έτσι η απόκτηση των μεγαλύτερων πτυχίων First Certificate και Proficiency στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αποτελεί φυσική διαδικασία για τους μαθητές, οι οποίοι σημειώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εξωσχολικά φροντιστήρια.

Το Ελληνικό Κολλέγιο αφουγκραζόμενο την επιτακτική ανάγκη που προστάζει η ενωμένη Ευρώπη για γνώση πολλών ξένων γλωσσών, προσφέρει στους μαθητές του ειδικά προγράμματα διδασκαλίας της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας από τη Γ’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και στο γυμνάσιο και οι μαθητές αποκτούν με συνέπεια τα πτυχία σε αυτές τις δυο γλώσσες.

Η μουσική διδάσκεται σε συστηματική βάση. Οι μαθητές ξεκινούν με το ειδικό πρόγραμμα μουσική προεκπαίδευσης που πρωτοποριακά εφαρμόζει το Ελληνικό Κολλέγιο, Είναι ένα πρόγραμμα όπου οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού μαθαίνουν μεταλλόφωνο, και τα κρουστά όργανα του μουσικού συστήματος του K.Orff, και εξοικειώνονται με τις έννοιες του ρυθμού, την γραφή και την ανάγνωση της μουσικής σημειογραφίας στο κλειδί του σολ.

Στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού οι μαθητές διδάσκονται το αρμόνιο μέσα από μια δοκιμασμένη και πετυχημένη μουσική μέθοδο που οδηγεί στην απόκτηση του πρώτου πτυχίου στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Οι μαθητές του Δημοτικού κρατώντας τα πρώτα πτυχία της Αγγλικής γλώσσας.

Πληροφορική – Καλλιτεχνικά – Γυμναστική

Το μάθημα της πληροφορικής γίνεται από καταρτισμένο καθηγητή και δεν περιορίζεται στην απλή εξοικείωση των μαθητών με αυτούς αλλά προχωρά σε πιο σύνθετες εργασίες πάνω στο λογισμικό των σύγχρονων Η/Υ.

Στο μάθημα των καλλιτεχνικών οι μαθητές διδάσκονται τεχνοτροπίες με χαλκό, γυαλί, ξύλο καθώς και ελεύθερο σχέδιο. Οι πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις μαθητών σε διαγωνισμούς ζωγραφικής αποτελούν την πιο σαφή επιβεβαίωση για το ποιόν της δουλειάς που γίνεται. Το μπαλέτο, η ρυθμική γυμναστική και ο μοντέρνος χορός διδάσκονται σε ειδική αίθουσα με σανίδι και καθρέπτες από καθηγήτρια χορού.

Το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής πέρα από το μπαλέτο και τον μοντέρνο χορό, περιλαμβάνει εκμάθηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και των κλασικών ευρωπαϊκών χορών (βαλς, ταγκό κτλ)

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους παρακολουθούν κύκλους μαθημάτων στα βασικά αθλήματα του μπάσκετ, του βόλεϊ και του τένις. Ειδικοί προπονητές για κάθε άθλημα διδάσκουν την τεχνική και τους βασικού κανόνες του κάθε αθλήματος.

Οι προπονήσεις γίνονται στα αντίστοιχα γήπεδα που διαθέτει το Ελληνικό Κολλέγιο και έτσι οι μαθητές αποκτούν αληθινή γνώση των αθλημάτων και προπονούνται σε επίπεδο αθλητικής ομάδας.

 

Ενόργανη Γυμναστική

Το μάθημα της ενόργανης γυμναστικής διδάσκεται στην αίθουσα με τα ειδικά όργανα υπό την επίβλεψη του προπονητή. Μέσα από αυτό το μάθημα οι μαθητές αποκτούν άριστη φυσική κατάσταση και ανάλογα με τις ιδιαίτερες κλίσεις τους επιλέγουν το άθλημα της επιλογής τους, στο οποίο προπονούνται τακτικά.

Έτσι μέσα από αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής αγωγής οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου παίρνουν όλα τα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν την κλίση τους και το ταλέντο τους σε κάποιο άθλημα ενώ παράλληλα γυμνάζουν με τρόπο υγιή το σώμα τους και διατηρούν μια άριστη φυσική κατάσταση.

1990. Στιγμιότυπο από μουσικοχορευτικές παραστάσεις μαθητών στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στα αρχεία, βυζαντινά, και νεότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης καθώς και σε τεχνολογικά πάρκα, εκθέσεις εικαστικές, τεχνολογικές, λογοτεχνικές και μουσικές διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών και τους δίνουν τα ερεθίσματα για αναλυτικότερη παρατήρηση και γνώση.

Κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους οι μαθητές ξεναγούνται από τους δασκάλους και τους οικοδεσπότες του επισκεπτόμενου χώρου και συζητούν μαζί τους αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Οι επισκέψεις των μαθητών του Δημοτικού επεκτείνονται και σε επισκέψεις οικολογικής σημασίας, επισκέψεις σε σημαντικές συγκοινωνιακές εγκαταστάσεις κ.α.

Η οικολογική ευαισθησία των μαθητών αποτελεί πρωτεύοντα στόχο του διδακτικού προγράμματος. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία του δάσους, της πανίδας του θαλάσσιου πλούτου και το σεβασμό των υγροβιότοπων της πατρίδας μας έρχεται μέσα από ανάλογες επισκέψεις και παρατηρήσεις σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.

Οι μαθητές γνωρίζουν έτσι τους φυσικούς θησαυρούς της πατρίδας μας, ευαισθητοποιούνται στη σημασία της προστασίας τους και μαθαίνουν να τους σέβονται και να τους προστατεύουν. Αυτή η στάση ζωής απέναντι στον φυσικό μας πλούτο αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του Ελληνικού Κολλεγίου.

Η γνωριμία με τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις στους Ναούς, τα μουσεία, τα πάρκα, τις εκθέσεις της πόλης. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους μαθαίνουν την ιστορία της πόλης, των ηρώων και των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Η γνώση μέσα από την προσωπική εμπειρία αποτελεί βασική διαδικασία της ουσιαστικής παιδείας. Έτσι μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις οι μαθητές εμπεδώνουν τη γνώση που παίρνουν από το βιβλίο και κάθε μνημείο της πόλης δεν είναι για αυτούς ένα άγνωστο και αδιάφορο δημιούργημα αλλά ένα κομμάτι από την ζωντανή ιστορία της πόλης, της οποίας σταδιακά γίνονται αληθινοί γνώστες.

Η πόλη όμως δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι και ένας ζωντανός πολιτισμός που εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις σύγχρονες τέχνες και τα γράμματα. Και οι μαθητές δεν μένουν αδιάφοροι σε αυτήν την εξέλιξη.

Οι επισκέψεις τους σε βιβλιοθήκες, στο μουσείο της σύγχρονης τέχνης, σε πινακοθήκες, αλλά και σε σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις μεγάλων δημιουργών τους καθιστούν γνώστες του σύγχρονου ρυθμού της πόλης.

Η συμμετοχή των μαθητών σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, λογοτεχνίας, έκθεσης, σκακιού και άλλων εικαστικών τεχνών αποτελεί σημαντική εμπειρία και γυμνάζει το νου και την κριτική σκέψη.

Αριστερά: Επίσκεψη μαθητών της Ε' Δημοτικού στον υγροβιότοπο της Επανωμής.
Δεξιά: Τμήμα της ΣΤ' Δημοτικού στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Βραβεύσεις

Μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα επιμέρους προγράμματα του πρότυπου συστήματος διδασκαλίας του Ελληνικού Κολλεγίου είναι φυσικό να έρχονται ως αποτέλεσμα πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.

Οι μαθητές τους Δημοτικού στο σύνολό τους αποκτούν τα πρώτα πτυχία της Αγγλικής γλώσσας. Ανάλογα με την κλίση τους στα διάφορα αθλήματα, και τις καλές τέχνες μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου έχουν αποσπάσει μεγάλο αριθμό πανελλήνιων διακρίσεων σε διάφορους διαγωνισμούς ζωγραφικής, μουσικής, λογοτεχνίας, σκακιού κ.α.

Αριστερά: Βραβευμένοι μαθητές σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής της UNICEF.
Δεξιά: Βράβευση του κ.Πέτρου Φουντά για τη συμβολή και παρουσία του στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε τελετή στο Μακεδονία Παλλάς. Διακρίνονται επίσης από αριστερά οι κ.Γλυκερία, Αμιλία και Ιωάννα Φουντά.

Εθνικές Επέτειοι

Η καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού της πατρίδας και της ιερής της ιστορίας αποτελεί ιδιαίτερο καθήκον των διδασκόντων και της διεύθυνσης του Ελληνικού Κολλεγίου.

Οι μαθητές διδάσκονται την ιστορία των μεγάλων ιστορικών κατορθωμάτων των προγόνων μας, μαθαίνουν τους ύμνους των σημαντικών θρησκευτικών εορτών, και τραγούδια των ιστορικών επετείων.

Τις ημέρες των εθνικών επετείων καταθέτουν στεφάνια σε μνημεία της πόλης ενώ στο προαύλιο του σχολείου γίνονται παρελάσεις που συνοδεύονται από απαγγελία ποιημάτων και θεατρικών δρώμενων στο θέατρο του σχολείου.

Ο κ.Πέτρος Φουντάς ανάμεσα σε μικρούς μαθητές του Δημοτικού κατά τη διάρκεια γιορτής στο Ελληνικό Κολλέγιο.

Χορωδία Δημοτικού

Σημαντική είναι και η παρουσία της χορωδίας του Δημοτικού. Αν και λιλιπούτειοι, οι χορωδοί αποτελούν τη μοναδική τρίφωνη σχολική χορωδία που απαρτίζεται από τόσο μικρούς μαθητές. Η επιτυχής συμμετοχή της παιδικής χορωδίας στα πιο καταξιωμένα χορωδιακά φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπως του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που οργανώνει η Λέσχη Προσωπικού ΟΤΕ, του Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών, η συμμετοχή της σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και η παρουσίαση παιδικής οπερέτας σε Α’ Πανελλήνια εκτέλεσα αποτελούν ουσιώδεις γραμμές του βιογραφικού της και την κατατάσσουν στις πιο αξιόλογες παιδικές χορωδίες της Θεσσαλονίκης.

Αριστερά: Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαγκριώτης απονέμει τιμητική πλακέτα στη Χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Χορωδιών Θεσσαλονίκης.
Κέντρο: Συμμετοχή της χορωδίας του Δημοτικού σε Χριστουγεννιάτικο χορωδιακό φεστιβάλ στο Α.Π.Θ. το 1992.
Δεξιά: Στιγμιότυπο από το μιούζικαλ «Το πιο λαμπρό αστέρι» που ανέβασε στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ η χορωδία του Δημοτικού το 2002.

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις

Πρωτοποριακές είναι οι θεατρικές και μουσικοκινητικές παραστάσεις των τάξεων του Δημοτικού του Ελληνικού Κολλεγίου το οποίο ήταν από τα πρώτα σχολεία που πέρασε το μήνυμα και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη μουσική. Η υπεύθυνη καθηγήτρια Μουσικής του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού κ. Σοφία Μελιγκοπούλου-Κενάνογλου και οι γυμνάστριες Σοφία Μαυρίδου και Βιβή Σάββα με την πολυετή πείρα τους πρόσφεραν στους μαθητές γνώση και εμπειρία μέσα από την κίνηση και την μουσική.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της δουλειάς ήταν οι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζουν τα τμήματα του Δημοτικού στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου κάθε χρόνο.

Αριστερά: Μουσικό παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη» από μαθητές της Α' Δημοτικού.
Κέντρο: Στιγμιότυπο από ανοιξιάτικη θεατρική παράσταση μαθητών της Β' Δημοτικού.
Δεξιά: Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στο υπαίθρειο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου.
Το Νέο Γυμνάσιο-Λύκειο

Το 1989 μεταφέρεται στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της Βόρειας Ελλάδας το Γυμνάσιο – Λύκειο. Αίθουσες διδασκαλίας υπερσύγχρονες, εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας, πληροφορικής, βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία, θέατρο 600 θέσεων, αίθουσες μουσικής, καλλιτεχνικών και εργαστηρίου φωτογραφίας δίνουν μια πραγματική διάσταση εκπαίδευσης 21ου αιώνα στο Ελληνικό Κολλέγιο. Τη διεύθυνση του Γυμνασίου – Λυκείου από τη θέση του Γυμνασιάρχη αναλαμβάνει η κ. Σταυρούλα – Αιμιλία Φουντά.

Οι αθλητικές του εγκαταστάσεις είναι άρτια εξοπλισμένες. Στο δυτικό τμήμα του σχολικού προαυλίου είναι κτισμένο το ολυμπιακών προδιαγραφών κλειστό θερμαινόμενο κολυμβητήριο. Το κολυμβητήριο διαθέτει δύο πισίνες, μια εκμάθησης και μια προπόνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κολλέγιο είναι το μόνο σχολείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει κλειστό κολυμβητήριο. Στη βορεινή πλευρά του σχολείου βρίσκονται τα γήπεδα τένις με τάπητα ταρτάν, γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ με ειδικά δάπεδα, γήπεδο ποδοσφαίρου με χορτοτάπητα, γήπεδο μπάτμιντον, ενώ σε ξεχωριστή πτέρυγα των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι οι αίθουσες ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, αίθουσες μοντέρνου και παραδοσιακού χορού και η αίθουσα πινγκ-πονγκ. Το Ελληνικό Κολλέγιο είναι το μόνο σχολείο στην Ελλάδα που διδάσκει τοξοβολία, ξιφασκία και χαντμπωλ.

Το Διδακτικό προσωπικό

Εκτός από τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το Ελληνικό Κολλέγιο την περίοδο αυτή διαθέτει και ένα επίλεκτο επιτελείο καθηγητών τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Ο κ. Γεώργιος Τσάμης ήταν Λυκειάρχης από το 1992 μέχρι το 2002. Το 2002 τον διαδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλής Χασιώτης ενώ Γυμνασιάρχης του Σχολείου από το 1989 ήταν η κ. Σταυρούλα-Αιμιλία Φουντά.

Όλοι οι διδάσκοντες καθηγητές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι αριστούχοι απόφοιτοι των ειδικοτήτων τους, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και επιμορφώνονται κάθε χρόνο σχετικά με τις τελευταίες μεθόδους διδασκαλίας. Πρωτοποριακά είναι και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια που έχουν εκπονήσει και που αποτελούν φροντιστηριακό υλικό για τους μαθητές με σκοπό την καλύτερη αφομοίωση και εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης. Η μακρόχρονη πείρα τους και η αγάπη τους για τους μαθητές συντελούν ουσιαστικά στην πρόοδο των μαθητών και στην επιτυχία τους στις σπουδές τους.

Την περίοδο αυτή έχει ήδη δημιουργηθεί μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικά εγχειρίδια για όλα τα μαθήματα ούτως ώστε οι μαθητές να μην χρειάζεται να απευθύνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια για τη μελέτη τους. Οι άριστες επιδόσεις των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου στις πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της υπεροχής του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου.

Το επιτελείο των φιλολόγων αποτελούνταν από τους: Ελένη Γιαννατσούλια, Δημοσθένη Γιαννέλο, Γρηγόριο Δάμιαλη, Αγάπη Δελλή, Ευφημία Καραμανέ, Ιωάννα Καραμανλίδου, Μιχαήλ Κεσσόπουλο, Βασιλική Κοντογώγου, Εμμανουήλ Λαμαζάκη, Θεόδωρο Πετρόπουλο, Αναστασία Ψαλλίδα.

Θεολόγοι ήταν οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Δημήτριος Κοψαχείλης και Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος.

Οι ομάδα των καθηγητών θετικών επιστημών αποτελούνταν από τους:

Μαθηματικοί: Νικόλαο Κουρουκλίδη, Θωμά Λαζαρίδη, Δέσποινα Μαυρίδου, Χρήστο Μέτιο, Γεώργιο Τσακαλίδη, Παύλο Τσακαλίδη και Αθανάσιο Τσιόνκη,

Φυσικοί: Ανέστη Λαμπριανίδη, Ευανθία Μπίζα, Σταύρο Σταυρινίδη, Σπύρο Χριστίδη και Χρυσαφίδη Χρυσάφη,

Χημικοί: Ιωάννα Μανέ, Βασίλειο Πάστρα και Ευάγγελο Σταυρίδη.

Πληροφορικοί: Στυλιανός Κατεβάογλου και Θεοφάνης Κεντρώτης.

Όλα τα μαθήματα των φυσικών επιστημών διδάσκονταν στα ειδικά εργαστήρια του Ελληνικού Κολλεγίου με πειράματα και παρατηρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλος αριθμός μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου διακρίνονταν κάθε χρόνο στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικής και χημείας. Επίσης το μάθημα της πληροφορικής γινόταν στο υπερσύγχρονο εργαστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ελληνικού Κολλεγίου. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών απέκτησε το κρατικό πτυχίο επάρκειας στην χρήση Η/Υ μέσα από εξετάσεις που δόθηκαν στο χώρο του σχολείου μέσω Internet.

Οι τρεις ξένες γλώσσες την περίοδο της μετεγκατάστασης του σχολείου στις νέες του εγκαταστάσεις διδάσκονταν από τους:

Αγγλικά: Λαμπρινή κιόρογλου, Μαρία Κυριάκου και Σμαράγδα Πετρίδου

Γερμανικά: Χαρίκλεια Θεοδωρίδου, Ελένη Καραχαλίδου και Αλεξάνδρα Σταθοπούλου

Γαλλικά: Σταματία Γιαγκούδη και Βασιλική Μαμούκαρη

Και οι τρεις ξένες γλώσσες διδάσκονταν καθημερινά σε φροντιστηριακή βάση έτσι ώστε οι μαθητές να μην έχουν ανάγκη από επιπλέον βοήθεια σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου αποκτά άλλωστε τα πτυχία των ξένων γλωσσών χωρίς καμία δυσκολία.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας ολοκληρώνονταν με τα μαθήματα της μουσικής και της φυσικής αγωγής.

Το μάθημα της μουσικής διδάσκονταν από τον καθηγητή μουσικής Παναγιώτη Μιχαηλίδη στην ειδική αίθουσα μουσικής, όπου οι μαθητές εντρυφούν στην μαγεία του μουσικού κόσμου και διδάσκονται το αρμόνιο σε πιο εξειδικευμένη βάση.

Τέλος οι καθηγητές φυσικής αγωγής Σουζάνα Αθανασάκη και Μαργαρίτης Κεχαγιάς υλοποιούν το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιή» με τα ειδικά προπονητικά προγράμματα που εφαρμόζουν στα άρτια εξοπλισμένα γήπεδα και γυμναστήρια του σχολείου.

Αριστερά πάνω: Καθηγητές Γυμνασίου-Λυκείου. Κέντρο πάνω: Οι καθηγητές κ.Γιαγκούδη, Κουρουκλίδης, Χρυσαφίδης, Γ.Τσακαλίδης, Κεχαγιάς, Γιαννατσούλια.
Δεξιά πάνω: Οι καθηγητές κ.Τσιόνκης, Κεχαγιάς, Αθανασάκη, Πετρίδου.
Αριστερά κάτω: Οι καθηγητές κ.Λαμπριανίδης, Μπίζα, Σταυρινίδης
Δεξιά κάτω: Οι καθηγητές κ.Γ.Τσακαλίδης, Π.Τσακαλίδης, Χ.Χρυσαφίδης.

Η Βασική Διδασκαλία

Η διδασκαλία των μαθημάτων του προγράμματος γενικής παιδείας γίνεται στις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, εφαρμόζοντας σύγχρο-νες παιδαγωγικές μεθόδους.

Μαθήματα όπως η βιολογία, η Χημεία και η Πληροφορική, διδάσκονται σε ειδικά εργαστήρια και εξοπλισμένες με υπολογιστές αίθουσες διδασκαλίας. Η βασική διδασκαλία συμπληρώνεται με τις συνθετικές εργασίες των μαθητών σε θέματα ιστορίας, θετικών επιστημών και οικολογίας οι οποίες εκδίδονται σε βιβλία.

Παράλληλα, οι καθηγητές μέσα από τη διδασκαλία μεταδίδουν στους μαθητές την αγάπη για τη γνώση και το συνάνθρωπο και τους μεταγγίζουν ήθος και αξιοπρέπεια. Οι επισκέψεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, η συλλογή χρημάτων και ιματισμού για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες και γείτονες λαούς δίνουν μια έμπρακτη απόδειξη ότι εκτός από αριστούχοι μαθητές είναι και αριστούχοι άνθρωποι στο σχολείο της ζωής.

Μάθημα Βιολογίας στο εργαστήριο.

Ξένες Γλώσσες

Στη σύγχρονη εποχή της Ενωμένης Ευρώπης που η πολυγλωσσία αποτελεί βασικό εφόδιο του Ευρωπαίου πολίτη το Ελληνικό Κολλέγιο δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο. Τα ειδικά προγράμματα διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών οδηγούν τους μαθητές με ασφάλεια στην απόκτηση των διπλωμάτων γλωσσομάθειας της Αγγλικής, Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας.

Τα αγγλικά διδάσκονται σε καθημερινή βάση σε τέσσερα επίπεδα ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Τα γερμανικά και τα γαλλικά, αποτελούν επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και διδάσκονται επίσης σε φροντιστηριακή βάση. Έτσι οι μαθητές στο σύνολό τους παίρνουν τα διπλώματα των ξένων γλωσσών που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της εξαετούς φοίτησής τους. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές στις χώρες που ομιλούνται οι παραπάνω γλώσσες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να εξασκήσουν πρακτικά τη γλώσσα που μαθαίνουν.

Μαθητές Γυμνασίου με πτυχία ξένων γλωσσών.

Δραστηριότητες – Clubs

Στο νέο Γυμνάσιο-Λύκειο του Ελληνικού Κολλεγίου, ενσωματω-μένος στο ημερήσιο πρόγραμμα των μαθητών είναι ο θεσμός των δραστηριοτήτων – clubs στον οποίο οι μαθητές επιλέγουν μια δραστηριό-τητα ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ικανότητές τους. Έτσι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε άθλημα από αυτά που προσφέρει το σχολείο, μουσική, χορό, θέατρο, λογοτεχνία, πληροφορική, καλλιτεχνικά, δημοσιογραφία και φυσικές επιστήμες.

Τα αθλήματα διδάσκονται στα γήπεδα και τα γυμναστήρια που διαθέτει το σχολείο από ειδικούς προπονητές. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδό τους και προπονούνται 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι αθλητικές ομάδες του Ελληνικού Κολλεγίου έχουν λάβει μέρος σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις με αρκετές διακρίσεις, μετάλλια, πανελλήνιες, βαλκανικές, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες νίκες.

Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, η δημοσιογραφία, η λογοτεχνία, η πληροφορική και τα καλλιτεχνικά, διδάσκονται σε κατάλληλες αίθουσες από εξειδικευμένους καθηγητές και οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά τα τμήματα έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στιγμιότυπο από προπόνηση την ώρα των clubs.

Αθλητισμός

Αντισφαίριση – Καλαθοσφαίριση

Τα αθλήματα του τένις και του μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου. Οι προπονήσεις γίνονται στα γήπεδα που διαθέτει το σχολείο και οι προπονητές έχουν δημιουργήσει ικανές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στα εσωτερικά πρωταθλήματα του σχολείου, σε διασχολικές συναντήσεις, αλλά και σε αθλητικές συναντήσεις πανελλήνιου χαρακτήρα. Οι μαθητές μαθαίνουν με επαγγελματικό τρόπο τους κανόνες των αθλημάτων και το μικρό ή μεγάλο ταλέντο τους καλλιεργείται μέσα στο χώρο του σχολείου.

Ποδόσφαιρο – Χειροσφαίριση

Η ομάδα ποδοσφαίρου έχει μια μακρόχρονη ιστορία με δυνατές ομάδες και πολλές νίκες. Οι προπονήσεις γίνονται στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου και οι μαθητικές ομάδες αγωνίζονται εντός και εκτός σχολείου με μεγάλη επιτυχία. Το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ελληνικού Κολλεγίου, με ειδικό χορτοτάπητα είναι ένα από τα πιο άρτια γήπεδα που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση – Πετοσφαίριση

Το πινγκ-πονγκ αποτελεί ένα ακόμα πετυχημένο club του Ελληνικού Κολλεγίου. Η συμμετοχή μαθητών είναι πολύ μεγάλη, όπως και οι επιτυχίες στα αντίστοιχα τουρνουά του αθλήματος. Το 1994 μάλιστα διοργανώθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού Κολλεγίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με μεγάλη επιτυχία.

Οι ομάδες του βόλεϊ είναι πολύ καλά οργανωμένες και ιδιαίτερα δημοφιλής στις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε χρόνο οργανώνεται το ετήσιο σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ και η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί το σχολείο στου διασχολικούς αγώνες βόλεϊ. Να σημειωθεί ότι η ομάδα βόλεϊ του Ελληνικού Κολλεγίου έχει κερδίσει πολλές φορές το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ ενώ το 2010 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα.

Ξιφασκία – Τοξοβολία – Σκι

Το Ελληνικό Κολλέγιο δεν περιορίζεται στα ευρέως διαδεδομένα αθλήματα αλλά προχωρά ακόμα πιο πέρα. Είναι το μοναδικό σχολείο που διδάσκει ξιφασκία, τοξοβολία και σκι σε ειδικό μηχάνημα βελτίωσης της τεχνικής. Οι μαθητές αυτών των ομάδων προπονούνται τακτικά και συμμετέχουν σε αγώνες και αθλητικές διοργανώσεις εντός και εκτός σχολείου. Έτσι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν σε αθλήματα που αλλιώς θα γνώριζαν μόνο μέσα από τα βιβλία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αντιπτέριση

Το μπάντμιντον είναι ένα ακόμη άθλημα που διδάσκεται σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι ομάδες του Ελληνικού Κολλεγίου έχουν σημειώσει πανελλήνιες παμβαλκανικές νίκες. Ο ειδικός προπονητής έχει δημιουργήσει πολύ ικανές ομάδες όλων των κατηγοριών και οι μαθητές του σχολείου συμμετέχουν τακτικά στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις αυτού του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα. Πρωταθλητές μαθητές στο μπάτμιντον συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάτμιντον «Bumiputera International Championship» στην Ινδονησία του 1997.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2004 ο απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα του Μπατμιντον.

Χάντμπωλ

Την καλύτερη σχολική ομάδα χάντπωλ όλης της Ελλάδας, πανελλήνια πρωταθλήτρια και στην κατηγορία των αγοριών και στην κατηγορία των κοριτσιών έχει το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Με σειρά διακρίσεων από το 2002 και μέχρι σήμερα οι ομάδες χαντμπωλ του Ελληνικού Κολλεγίου κρατούν τα σκήπτρα με χρυσά μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα της Κύπρου (2002), της Χαλκίδας (2003), και του Ναυπλίου (2004).

Οι ομάδες, ως πανελλήνιες πρωταθλήτριες, εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα στην Ουγγαρία και την Κύπρο και κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς αγώνες και να καταταγούν όγδοες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2004 ο απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα του Μπατμιντον.

Ενόργανη Γυμναστική

Η ενόργανη γυμναστική διδάσκεται στο κλειστό γυμναστήριο με τα ανάλογα όργανα από εξειδικευμένη γυμνάστρια και μέσα από αυτή την ομάδα έχουν αναδειχθεί πολλοί ταλαντούχοι μαθητές. Μέλη της ομάδας της ενόργανης γυμναστικής έχουν κατ’ επανάληψη βραβευθεί στους διαγωνισμούς γυμναστικής που διεξάγει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας. Η ομάδα ενόργανης γυμναστικής έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Βασιλικό Θέατρο, την αίθουσα τελετών Α.Π.Θ. κ.α. Υπεύθυνη προπονήτρια είναι η Γυμνάστρια του Ελληνικού Κολλεγίου κ. Σουζάνα Αθανασάκη.

Η συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα το 2010.

Διακρίσεις στον αθλητισμό μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου

Από τα θρανία του Ελληνικού Κολλεγίου πέρασε μεγάλος αριθμός μαθητών – αθλητών που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Η καλύτερη ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, η Ελένη Δανιηλίδου ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου – Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η μαθήτρια Μίχου Ελένη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ στην ιστιοπλοΐα το 2000.

Ο Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης στο μπάτμιντον απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 έχοντας πίσω του έναν μεγάλο αριθμό νικών στο ατομικό και διπλό σε πρωταθλήματα σε όλον τον κόσμο.

Ο Πανελληνιονίκης μαθητής Κανούτας Βασίλης, παρά το νεαρό της ηλικίας του (16 μόλις ετών) συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ως εκπρόσωπος των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει αποσπάσει αργυρό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τριάθλου στην Ισπανία και χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους και σχολικούς αγώνες στο τρίαθλο.

Ο μαθητής Γκούκας Αθανάσιος με πανελλήνιες νίκες στα 100μ. πεταλούδα είναι πλέον αθλητής της Εθνικής Ομάδας. Ο μαθητής Γρηγοριάδης Αριστείδης ,με πανελλήνιες νίκες και Πανευρωπαϊκή νίκη στη Γαλλία το 2003 στα 100μ. ύπτιο είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Ο μαθητής Βαλσαμίδης Χαράλαμπος απέσπασε 2η νίκη στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης στα 200μ ελεύθερο.

Η Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης στο μπατμιντον μαθήτρια Χρύσα Γεωργαλή έχει δύο χρυσές νίκες στους Πανελλήνιους και Βαλκανικούς αγώνες, ενώ ήταν υποψήφια για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Να τονιστεί επίσης ότι η ομάδα Βόλεϊ του Ελληνικού Κολλεγίου απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα το 2004.

Επίσης μεγάλος αριθμός μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου έχει αποσπάσει πανελλήνιες και περιφερειακές νίκες σε άλλα αθλήματα όπως στο μπάσκετ, το τένις, την επιτραπέζια αντισφαίριση, την ξιφασκία κτλ.

Ο Βαλκανιονίκης αθλητής Γεώργιος Πάτης, ο οποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μπατμιντον που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Μοντέρνος Χορός

Το club του μοντέρνου και παραδοσιακού χορού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο χώρο του σχολείου και όχι άδικα, αφού έχει σημειώσει μια αξιοζήλευτη πορεία γεμάτη βραβεία, ταξίδια και διακρίσεις. Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στο Κρατικό Θέατρο, Βασιλικό Θέατρο, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ , στο θέατρο του Σχολείου κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της ομάδας χορού στην έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ξιφασκίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής στο Αμβούργο το 1994, η συμμετοχή και διάκριση στη Γυμναστιάδα 1999. Η ομάδα μοντέρνου χορού πήρε χρυσό μετάλλιο στους περιφερειακούς μαθητικούς Σχολικούς Αγώνες το 2004 και προκρίθηκε στους Πανελλήνιους που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2002 η ομάδα απέσπασε Β’ Βραβείο στους περιφερειακούς Σχολικούς αγώνες.

Στις εκδηλώσεις της ομάδας χορού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ γενικής γυμναστικής στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 2002.

Αριστερά: Από την παράσταση «Το φάντασμα της όπερας» που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο διαγωνισμό χορού το 1998.
Κέντρο: Από τη συμμετοχή της ομάδας παραδοσιακών χορών στο μουσικό φεστιβάλ «International Cantus MM» στην Αυστρία το 2003.
Δεξιά: Η ομάδα γενικής γυμναστικής του Ελληνικού Κολλεγίου στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ξιφασκίας στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα το 1994. Το πρόγραμμα μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλον τον κόσμο.

Παραδοσιακός Χορός

Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές. Οι μαθητές διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας καθώς και Ποντιακούς χορούς. Πρέπει να τονιστεί ότι η ομάδα παραδοσιακών χορών του Ελληνικού Κολλεγίου έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς χορού. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές μένουν κοντά στη γνήσια Ελληνική παράδοση και δημιουργούν μια ζωντανή αλυσίδα για τη μετάδοσή της στις επόμενες γενιές.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ στην Αυστρία (2003), ενώ το 2004 χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην τελετή για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη της Ιταλίας.

Αριστερά: Η ομάδα παραδοσιακού χορού με την προπονήτρια κ. Αθανασάκη Σουζάνα.
Κέντρο: Από την συμμετοχή και διάκριση της ομάδας παραδοσιακών χορών στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες το 2003.
Δεξιά: Χορευτικό πρόγραμμα στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου για τη θλιβερή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Χορωδία

Η χορωδία ιδρύθηκε το 1958 και αποτελεί το παλαιότερο club του Ελληνικού Κολλεγίου. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις παλαιότερες σχολικές χορωδίες της Ελλάδας καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα επί 46 έτη. Μέσα στα τόσα χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να αποκτήσει ένα υψηλό μουσικό επίπεδο και να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα ως μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές χορωδίες. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Μακεδονία, Κρήτη, Επτάνησα κ.α.), καθώς και σε κάθε χορωδιακό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Γερμανία, διακρίθηκε κατ’ επανάληψη με πανελλήνια βραβεία σε χορωδιακούς διαγωνισμούς (ΧΟΝ, Υπουργείο Παιδείας) και ανέβασε τρεις νεανικές όπερες σε Α’ Πανελλήνια εκτέλεση. Συμμετείχε επίσης σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Το 1992, η Χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου έδωσε συναυλίες στο Great Yarmouth και στο Norwich της Αγγλίας, ενώ παρουσίασε το έργο Gloria του Puccini με τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης και σύμπραξη αγγλικών χορωδιών υπό τη διεύθυνση της γνωστής αγγλίδας μαέστρου Daphne King.

Το 1993, στο Μόναχο της Γερμανίας η Χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου εκπροσώπησε της Ελλάδα στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που διοργάνωσε το Munich International School.

Το 1998 κυκλοφόρησε CD της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το οποίο αποτελεί ένα δείγμα της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται μέσα σε αυτήν. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, παρουσιάστηκε στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας και παίχθηκε σχεδόν από όλους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η χορωδία συνεργάστηκε και με δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών, όπως του Φωτούλη σε CD που κυκλοφόρησε το 1997.

Η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, τραγούδησε στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων καθώς και στην τελετή έναρξης της Φοιτητικής εβδομάδας το 2003.

Το 2002 η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης απέσπασε Χρυσό μετάλλιο στους Περιφερειακούς Σχολικούς Αγώνες και προκρίθηκε στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες στην Αθήνα, όπου διαγωνιζόμενο ανάμεσα σε 6 μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας απέσπασε Α’ έπαινο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σόλο μαθητών στην όπερα που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής το 1998.

Η Ορχήστρα

Η ορχήστρα κλασσικής μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελείται από ταλαντούχους μαθητές τους σχολείου που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο. Ερμηνεύει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών με έμφαση στα έργα συνθετών της κλασσικής εποχής. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και έχει συνοδέψει την χορωδία σε συναυλίες στην Αγγλία και την Γερμανία.

Έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως ΕΤ-3, TV-100, στον ANT-1 καθώς και στο TV-Makedonia.

Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών και μουσικών συνόλων καθώς και στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες, όπου μέλη της διακρίθηκαν με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια.

Η μαθήτρια Τσαλίκη Μαρία απέσπασε το Χρυσό μετάλλιο στους 10ους Περιφερειακούς Σχολικούς Μαθητικούς Αγώνες στο βιολοντσέλο το 2004, ενώ η μαθήτρια Χατζηδήμου Ελισάβετ απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στο βιολί. Στους ίδιους αγώνες η μαθήτρια Κουρουντζίδου Μαρία απέσπασε αργυρό μετάλλιο στο όμποε.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η νεαρή βιρτουόζος του βιολιού Αρετή Ζούλα, η οποία σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή με υποτροφία στην Αμερική για συνέχιση των μουσικών σπουδών της με καθηγητή της περίφημης σχολής Juliard της Νέας Υόρκης, υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Ελληνικού Κολλεγίου για 5 έτη (1996-2001) και είχε αποσπάσει Χρυσό μετάλλιο στο βιολί στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ορχήστρα κλασσικής μουσικής από το 1986 μέχρι το 2002 είχε η καθηγήτρια Μουσικής Μαρία Μελιγκοπούλου ενώ από το 2002 ανέλαβε ο καθηγητής Μουσικής Μιχάλης Κζούνιας.

Ανάμεσα στις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις των τελευταίων ετών αξίζει να σημειωθούν η συναυλία της Ορχήστρας στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, η συμμετοχή της ορχήστρας σε χορωδιακά φεστιβάλ και συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, η συναυλία στο «Μύλο», στο θέατρο Συκεών καθώς και μεγάλος αριθμός συναυλιών σε άλλα σχολεία της πόλης.

Τέλος το 2003 η ορχήστρα πραγματοποίησε δισκογραφική συνεργασία στην παραγωγή του CD «Οι πύλες τ’ ουρανού» σε μουσική Π.Τερεζάκη.

Αριστερά: Συναυλία της ορχήστρας στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 1994.
Κέντρο: Συναυλία της ορχήστρας στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης το 2003.
Δεξιά: Συμμετοχή της Χορωδίας και της Ορχήστρας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2003 υπό τη διεύθυνση της κας Μαραντίδου.

Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής

Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελείται από ταλαντούχους μαθητές του σχολείου που παίζουν κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο και συνοδεύεται από μικρό φωνητικό σύνολο. Σκοπός της είναι να φέρει του μαθητές κοντά στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και κουλτούρας και να τους διδάξει τα μουσικά της ιδιώματα. Έχει καταφέρει να διακριθεί με δεύτερα και τρίτα βραβεία πέντε φορές σε περιφερειακούς σχολικούς διαγωνισμούς και έχει δώσει μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2003 συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ στο Σάλτσμουργκ της Αυστρίας ενώ το 2004 συμμετείχε μαζί με την ομάδα παραδοσιακών χορών στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη.

Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο καθηγητής Μουσικής του Γυμνασίου-Λυκείου κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης.

Στις 28 Ιουνίου 2004 η ομάδα παραδοσιακής μουσικής και χορού έδωσε μια πολύ ξεχωριστή συναυλία στην Ρώμη, κατά την διάρκεια της Τελετής Διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας. Προσκεκλημένη από την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης η ομάδα παρουσίασε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και των πολιτικών αρχών της Ιταλίας και της Ελλάδας. Ο ενθουσιασμός τόσο του κοινού όσο και των μελών της ομάδας του Ελληνικού Κολλεγίου ήταν μεγάλος. Οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου μετάγγισαν με ζωντάνια το ελληνικό πνεύμα στο Ιταλικό κοινό και έγιναν καλλιτεχνικοί πρεσβευτές της χώρας μας στην λαμπρή αυτή τελετή.

Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής σε πλήρη σύνθεση με το διδάσκοντα καθηγητή μουσικής κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη.

Βυζαντινός χορός – Φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής

Με υπεύθυνο καθηγητή τον θεολόγο του Γυμνασίου κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη, η ομάδα βυζαντινού χορού και παραδοσιακής φωνητικής μουσικής έχει αναπτύξει μια πολύ αξιόλογη δράση τα τελευταία χρόνια. Ψάλλει τακτικά σε Ιερούς Ναούς όπου πραγματοποιούν εκκλησιασμό οι μαθητές του σχολείου, καθώς και στις εθνικές γιορτές του σχολείου.

Η δράση του Βυζαντινού χορού όμως επεκτείνεται και σε εκδηλώσεις έξω από το σχολικό χώρο. Έχει εμφανιστεί σε μουσικές εκδηλώσεις στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. καθώς και στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκοποβολής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το 2002 η βυζαντινή χορωδία απέσπασε τρίτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Festival of Songs» στην πόλη Olomuc της Τσεχίας ενώ το 2003 συμμετείχε σε διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στο Σαλτσμπουργκ της Αυστρίας. Το 2004 το φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής τραγούδησε στην τελετή για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Βυζαντινό Χορό οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους θησαυρούς της Βυζαντινής Μουσικής, μαθαίνουν ψαλμούς της Ορθόδοξης παράδοσης και συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις λατρείας που πραγματοποιεί το Ελληνικό Κολλέγιο σε Ιερούς Ναούς της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Βυζαντινού Χορού πέτυχαν διακρίσεις και βραβεία στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες βυζαντινής μουσικής που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Αριστερά: Ο Βυζαντινός χορός ψάλλει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά την Τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων το 2002.
Κέντρο: Ο Βυζαντινός Χορός με το Χοράρχη του και θεολόγο του Γυμνασίου κ.Αθανάσιο Αθανασιάδη
Δεξιά: Από τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στο Διεθνές Φεστιβάλ International Cantus MM, στην Αυστρία το 2003.

Θεατρική Ομάδα Αρχαίου Θεάτρου

Η θεατρική ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα club των μαθητών. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό προβάλλουν τα ταλέντα της υποκριτικής, τα οποία απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα που δίνει παραστάσεις στο θέατρο του σχολείου και συμμετέχει σε διαγωνισμούς και θεατρικά φεστιβάλ.

Στο αρχαίο θέατρο οι μαθητές ερμηνεύουν τα κλασικά ελληνικά έργα, πολλές φορές στην αρχαία ελληνική γλώσσα, και έτσι εντρυφούν στο θησαυρό της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας αποκομίζοντας ανεκτίμητη γνώση και εμπειρία. Όσοι μαθητές συμμετείχαν σε μια αρχαία τραγωδία το θεωρούν όχι άδικα μεγάλη τους τιμή, αφού η αρχαία τραγωδία αποτελεί ζωντανή διδασκαλία.

Η ομάδα αρχαίου θεάτρου του Ελληνικού Κολλεγίου Κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων στους Μαθητικούς σχολικούς αγώνες αποσπώντας αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Έχει ανεβάσει παραστάσεις στο θέατρο του σχολείου, στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ και στη Μονή Λαζαριστών όπου ανέβασε με πολύ μεγάλη επιτυχία την «Μηδεία» του Ευριπίδη.

Ανάμεσα στα έργα που ανέβασε η θεατρική ομάδα περιλαμβάνονται, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου.

Την επιμέλεια του αρχαίου θεάτρου έχει ο φιλόλογος – Λυκειάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου Θεμιστοκλής Χασιώτης.

Αριστερά: Η αρχαία τραγωδία Ηλέκτρα του Ευριπίδη.
Κέντρο: Στιγμιότυπο από την τραγωδία Μηδεία του Ευριπίδη.
Δεξιά: Η βραβευμένη ομάδα Αρχαίου Θεάτρου με τα βραβεία της.

Θεατρική Ομάδα Σύγχρονου Θεάτρου

Η θεατρική ομάδα Σύγχρονου θεάτρου ερμηνεύει έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Μαθητές με ιδιαίτερο υποκριτικό ταλέντο υποδύονται χαρακτήρες θεατρικών έργων με μεγάλη επιτυχία. Η θεατρική ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου έχει δώσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του σχολείου, ενώ τα τελευταία χρόνια διακρίνεται από έναν επαγγελματισμό στον τρόπο υποκριτικής των μαθητών που ενθουσιάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς κριτικούς. Η συμμετοχή της θεατρικής ομάδας στους διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και οι θετικές κριτικές που εισπράττει από τις κριτικές επιτροπές επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς που γίνεται.

Την επιμέλεια της ομάδας Σύγχρονου Θεάτρου έχει η θεατρολόγος Ελένη Κιορπέ.

Αριστερά: «Η ωραία κοιμωμένη» θετρική παράσταση στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 2001.
Κέντρο: Θεατρική παράσταση για το έπος του '40.
Δεξιά: Θεατρική παράσταση «Ζητείται Ψεύτης» του Ψαθά στο Βαφοπούλειο το 1999.

Καλλιτεχνικά

Η ζωγραφική, ο πηλός, ο χαλκός, το βιτρό, το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, τα καλλιτεχνήματα από ξύλο, χαρτί, πλαστικό, και η τέχνη της φωτογραφίας αποτελούν επιμέρους τμήματα του μαθήματος των καλλιτεχνικών. Οι μαθητές παίρνουν το ερέθισμα, καλλιεργούν το ταλέντο τους αι εισπράττουν ως ηθική ανταμοιβή τις πολυάριθμες διακρίσεις τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και τις εκθέσεις με τα έργα τους που διοργανώνονται σε εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών που βραβεύτηκαν στους Περιφερειακούς και τους Πανελλήνιους Σχολικούς αγώνες, ανάμεσά τους η μαθήτρια Σαλαγιάννη Στεφανία που πήρε χρυσό μετάλλιο.

Σημαντικές όμως είναι οι διακρίσεις μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου και σε άλλους διαγωνισμούς όπως του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκής ημέρας σχολείων» όπου η μαθήτρια Γκανίλα Βίκυ απέσπασε το χρυσό μετάλλιο του 2001 και ο διαγωνισμός ζωγραφικής Βορείου Ελλάδος, όπου η μαθήτρια Παντελάκη Ματίνα απέσπασε Χρυσό μετάλλιο του 2003.

Δύο πρώτα βραβεία όμως πέτυχαν μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας το 2003 και 2004, με την μαθήτρια Παναγιωτίδου Ελισάβετ στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Βραβείο απέσπασαν μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου και στον Διαγωνισμό της Ιερά Μονής Κουτλουμουσίου για τον Κοσμά Αιτωλό.

Την επιμέλεια του τμήματος των καλλιτεχνικών έχει η ζωγράφος Νίκη Λιλιοπούλου.

Αριστερά: Πυλός και ζωγραφική από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
Κέντρο: Κατασκευές από μαθητές του Γυμνασίου.
Δεξιά: Ζωγραφική με θέμα τη φύση.

Δημοσιογραφία – Λογοτεχνία – Δακτυλογραφία

Το club της δημοσιογραφίας-δακτυλογραφίας προσφέρει στους μαθητές της ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τέχνη της δημοσιογραφίας και της διαδικασίας σύνταξης και έκδοσης μιας εφημερίδας ενώ παράλληλα διδάσκονται δακτυλογραφία και αποκτούν δεξιότητα στη χρήση της γραφομηχανής και του Η/Υ ως μέσου γραφής.

Στα πλαίσια του μαθήματος δημοσιογραφίας οι μαθητές επισκέπτονται ραδιοφωνικούς σταθμούς για συνεντεύξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις για την εφημερίδα του σχολείου από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και του αθλητισμού.

Με την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή κ. Βαγγέλη Σταυρίδη, οι μαθητές επισκέπτονται το τυπογραφείο όπου τυπώνεται η «Μαθητική του Κολλεγίου», βλέπουν πως φτιάχνεται η σελίδα της εφημερίδας από τον γραφίστα και κατόπιν πως τυπώνεται από τα ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα.

Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική και καθιστά τους μαθητές αληθινούς συντελεστές της έκδοσης της εφημερίδας.

Αριστερά: Από το μάθημα της δακτυλογραφίας.
Κέντρο: Οι νεαροί δημοσιογράφοι επί τω έργω.
Δεξιά: Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό για συνέντευξη από τους μαθητές του club δημοσιογραφίας.

Εκδόσεις Βιβλίων – Εφημερίδας

Μένοντας σταθεροί στην αρχική τους φιλοσοφία, οι ιδρυτές του Ελληνικού Κολλεγίου, συνεχίζουν την παράδοση που θέλει το βιβλίο και το γραπτό λόγο στην πρώτη γραμμή. Οι μαθητές, μυημένοι στη βαθύτερη αξία του γραπτού λόγου, εκπονούν διαρκώς ομαδικές εργασίες με ποικίλα θέματα που δένονται σε βιβλία. Έτσι ανατρέχοντας κανείς στις πιο πρόσφατες εκδόσεις θα βρει ένα ωραιότατο βιβλίο – αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα τη λίμνη Κάρλα, ένα τρίτο με τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας και πολλά άλλα με θέματα οικολογικά και πολιτισμικά. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο βιβλίο «315π.Χ. Θεσσαλονίκη 1997», μια εργασία των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, το οποίο περιλαμβάνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Ένα από τα τελευταία γραπτά εκπονήματα των μαθητών του Γυμνασίου αποτελεί το βιβλίο με θέμα «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης». Οι μαθητές έψαξαν και ανακάλυψαν τους Θεσσαλονικιούς συγγραφείς που έφρασαν και δημιούργησαν στην πόλη μας, κατέγραψαν τα έργα τους και τα βιογραφικά τους δημιουργώντας ένα θαυμάσιο βιβλίο που προβάλλει την πόλη μας με το πνεύμα και τα γράμματά τους.

Η έκδοση της διμηνιαίας εφημερίδας του σχολείου, της «Μαθητικής του Κολλεγίου» αποτελεί την πηγή έκφρασης και επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, το οποίο μέσω της εφημερίδας που κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα ενημερώνεται σχετικά με τη ζωή τις διακρίσεις, τις εκδηλώσεις και τα μελλοντικά δρώμενα των μαθητών του Κολλεγίου. Η εφημερίδα συντάσσεται εξ’ ολοκλήρου από τους μαθητές που συμμετέχουν στο τμήμα της δημοσιογραφίας και καθοδηγούνται από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Βαγγέλη Σταυρίδη.