Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης – Hawa Bint Yazid School Oman
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκειατης σχολικής χρονιάς 2023-24, πραγματοποίησε και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο πρόγραμμα «Twinning ASPnet UNESCO» με τη θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή» στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Ομάν που ανέπτυξε το Ελληνικό Δίκτυο ASPnet UNESCO υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Συντονίστριας, κας ΔηλάρηΒέρας.
Ομάδα 26 μαθητών και μαθητριών της Α και Β τάξεως Λυκείου, του Ομίλου UNESCO (UNESCO Club) του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν με μεγάλο ζήλο στο Διεθνές Πρόγραμμα πάνω στο θέμα: «Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η προσέγγιση του θέματος ήταν ολιστική και διαθεματική σύμφωνα με τις αρχές της ASPnet UNESCO, συμπεριλαμβάνοντας γνώσεις από μαθήματα όπως η Ιστορία, οι επιστήμες (χημεία, φυσική) και η πληροφορική. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν διαδικτυακά μία φορά το μήνα κάθε Τετάρτη σε ώρα σχολείου, προσυμφωνημένη. Συγκεκριμένα, έχουμε κανονίσει τις συναντήσεις των μαθητών μας για:
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην πρώτη φάση το κάθε σχολείο επέλεγε να παρουσιάσει μνημεία της χώρας του στο άλλο σχολείο από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περνώντας ταυτόχρονα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του, αλλά και μελετώντας την έννοια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τις μορφές της και τις αξίες που αυτή πρεσβεύει για κάθε τόπο. Σε δεύτερη φάση μελέτησαν την έννοια της κλιματικήςαλλαγής, τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν για τα συγκεκριμένα μνημεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά εν γένει. Τέλος, ασχολήθηκαν με τον τρόπο χρήσης της τεχνολογία για τη προστασία τους από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη διάδοσή τους. Και στις δύο φάσεις του προγράμματος οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοκεντρικά χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογέςτης τεχνολογίας για την έρευνά τους και την απόδοση των αποτελεσμάτων σε power–point, βίντεο, QR Code, infografics, canvas, κ.ά.
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε την Ακρόπολη των Αθηνών, την Αρχαία Ολυμπία και τους Δελφούς, ενώ παρουσίασε και στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, όπως το Κουλούρι Θεσσαλονίκης και άλλες συνταγές ψωμιού, ως μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και το έθιμο των «Κουδουνοφόρου».
Την Τετάρτη 15 Μαίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Τελετή Λήξης του εν λόγω προγράμματος, παρουσία της κας ΜπουλακάκηΧριστίνας, Εκπροσώπου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, και της κας Δηλάρη Βέρας, Εθνικής Συντονίστριας ASPnet UNESCO, οι οποίες χαιρέτησαν την εκδήλωση, και των ομολόγων τους από τη χώρα του Ομάν. Το πρόγραμμα επισφραγίστηκε με την πρόταση από την επίσημη πρόταση του Ομάν για συνέχισή του και μετεξέλιξη του την επόμενη σχολική χρονιά!
Το αποτύπωμα απόλυτα ισχυρό με έντονα βιωματικό χαρακτήρα. Η αλληλεπίδραση των μαθητών μας με τις μαθήτριες του Ομάν ήταν πολύ μεγάλη, καθώς κατάφεραν με τις παγκόσμιες αξίες, που μεταφέρει η Πολιτιστική Κληρονομιά αφενός να προσφέρουν ένα διαπολιτισμικό μάθημα για όλους τους συμμετέχοντες με τρόπο που εξέφρασε τις πεποιθήσεις τους και τον τρόπο σκέψης τους, διεξάγοντας μια μορφή διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, και αφετέρου να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες, τη φαντασία αλλά και τις επιστημονικές τους γνώσεις.
Το εν λόγω καινοτόμο πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων ASPnet UNESCO και συμβάλλει στην παροχή μιας εκπαίδευσης Μετασχηματιστικής βασισμένης στη δόμηση της Ειρήνης και την προώθηση της Διαπολιτισμικότητας. Ο απώτερος στόχος ήταν η καλλιέργεια της παγκόσμιας ιθαγένειας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της μετασχηματιστικής ποιοτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις τελευταίες προσκλήσεις της UNESCO.Μέσω αυτού του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των σχολείων μας, προωθήσαμε τους SDG4 (SDG4,7), SDG11, SDG16 και SDG17.
Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τους μαθητές και μαθήτριές μας για τη συμβολή τους στην υλοποίηση και επιτυχημένη έκβαση του διεθνούς προγράμματος με τις ευρηματικές τους ιδέες και παρουσιάσεις!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την υπεύθυνη καθηγήτρια του Ομάν, Maryam Alhamadani, και τους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία!
Συγχαίρουμε τις μαθήτριες του Hawa Bint Yazid School του Ομάν για την εξαιρετική αλληλεπίδραση που ανέπτυξαν με τους μαθητές/τριές μας, καθώς και για το υλικό που μας προσέφεραν, μεταλαμπαδεύοντας μας τη νοοτροπία της χώρας τους!
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την κα Δηλαρη Βέρα, Εθνική Συντονίστρια του δικτύου μας για την αγαστή συνεργασία και αέναη υποστήριξη για την επιτυχή έκβαση και αυτού του διεθνούς προγράμματος, αλλά και την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για τη στήριξη!
Yλικό του προγράμματος και τις παρουσιάσεις μπορείτε να δείτε:
Acropolis, Greece – Twinning ASPnet – UNESCO Associated Schools Network
Η εμπειρία των παιδιών στο 1ο πρόγραμμα Twinning ASPnet Unesco
Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Αναστασία Ψαλλίδα, Συντονίστρια– Εκπαιδευτικός ΑSPnet UNESCO Λυκείου Ελληνικού Κολλεγίου & Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Ιωάννα Kόντου–Φουντά, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Σιάπκας, Καθηγητής Χημείας Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Δούναβης, Καθηγητής Αγγλικών Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης