4TH ANNUAL WORLD CULTURAL HERITAGE YOUTH SYMPOSIUM
#HCoT #olympiayouthsymposium #UNESCO
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Νέων Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά από τονΕλληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Όμιλο για την UNESCO με την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Περιφερειακού ΚέντρουΠληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) και της Έδρας UNESCO ΔιαπολιτισμικήςΠολιτικής για μια Αλληλέγγυα και Δραστήρια Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία από τις 26-30 Απριλίουμε τη συμμετοχή 350 μαθητών/τριών από 13 χώρες με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το 4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2023 φέτος εστίασε στην «Αύξηση της ευαισθητοποίησης σε μια ψηφιακή εποχή» («Raising Awareness in a digital age») προσκαλώντας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με το θέμα συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Συμποσίου σε συνεργασία με άλλες αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο, όντας αφιερωμένο στη διάδοση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων.
Είχε ως στόχο τη διάδοση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη διαλόγου με θέμα τον Πολιτιστικό Πλουραλισμό, όπως αυτός παρουσιάστηκε μέσα από παρουσιάσεις των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, ψηφιακές εκθέσεις και βιωματικά εργαστήρια (workshops), όπως «Άνθρωποι, στις υπηρεσίες σας!» «Η πόλη είναι ένα Μουσείο», «Χορεύοντας Ικαριώτικο», και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που άπτονται του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της αποδοχής της Διαφορετικότητας.
Η αντιπροσωπεία των 14 μαθητών και μαθητριών της Α και Β τάξεως Λυκείου του σχολείου μας, συνοδεία των 2 υπεύθυνωνεκπαιδευτικών, κας Ψαλλίδα Αναστασίας και κας Κόντου-Φουντά Ιωάννας, συμμετείχαν στις εργασίες του Συμποσίου «Αυτή είναι η κληρονομιά μας», όπου και παρουσίασαν τις πολυσχιδείς δράσεις τους για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Γερμανίας:
Η παρουσίαση των παραπάνω δράσεων έγινε στην αγγλική γλώσσα, από όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μαθητές και μαθήτριες στο πρόγραμμα, που ήταν από την Α΄ Λυκείου οι: Γουτσίκα Εβελίνα, Γουτσίκας Γεώργιος, Ευαγγελίδης Ευάγγελος, Καραπαναγιώτης Νικόλαος, Μιχαηλίδου Ελένη, Παραθυρά Μαρίνα, Πασχαλίδης Νικόλαος, Πεχλιβάνης Ανδρέας, Χριστοφορίδου Ιωάννα και από την Β΄Λυκείου οι: Βοσνακίδου Μάρθα, Δεληγιάννης Αναστάσιος, Κυρίμης Στυλιανός, Σκαρμούτσου Βασιλική, Τσόγκας Ευστράτιος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια τουφετινού Παγκόσμιου Συμποσίου παρουσιάστηκε η ιστορία του Δικτύου UNESCO ASPnet, με αφορμή την 70η επέτειό του, από την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ASPnet της Ελλάδος, κα Βέρα Δηλάρη (« Η ιστορία του Δικτύου ASPnet – Η ιστορία της Εκπαίδευσης»). Η Εθνική Συντονίστρια οργάνωσε και ένα άκρως ενδιαφέρον World Café για εκπαιδευτικούς με θέμα «Πώς τα ψηφιακά εργαλεία υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης όσον αφορά τον πολιτισμό».
Πριν από το τέλος του Συμποσίου, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μια Διακήρυξη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία καταδικάζει τυχόν επιθέσεις και εγκλήματα που διαπράττονται κατά μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και επικεντρώνεται στην καταπολέμηση κάθε επίθεσης στην πολιτιστική πολυμορφία.
Τέλος, το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετέχει και στην Τελετή Έναρξης του Συμποσίου που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 26 Απριλίου με τους μαθητές Μουράτη Κωνσταντίνο και Ευαγγελίδη Ευάγγελο, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Watch my dance”, υπό την καθοδήγηση του μουσικού του σχολείου μας, κ. Τάσιου Οδυσσέα.
Παρουσία των μαθητών μας στην Τελετή Έναρξης: https://youtube.com/watch?v=8ikTBd_9gwc&feature=share8
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης αποτελώντας ενεργό μέλος του Δικτύου ASPnetUNESCO και στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του, εστιάζοντας στον υποστόχο 4,7 για την Ποιοτική Εκπαίδευση και τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στον Στόχο 11 για τις Βιώσιμες Πόλεις, συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό στο εξαιρετικό αυτό συμπόσιο που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία διαπολιτισμικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων για την εξερεύνηση της διασταύρωσης πολιτισμού, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΠαπαλυμπέρηΒασίλη, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου για την εξαιρετική τιμή και τον συγχαίρουμε για το άκρως ποιοτικό εκπαιδευτικό αποτύπωμα που μας άφησε με τη μοναδική διοργάνωση!
Ευχαριστούμε πολύ και την κα Πέτροβα Αμαλία, Αντιπρόεδρο από την Οργανωτική Επιτροπή για τις ενδιαφέρουσες και διαδραστικές παρουσιάσεις και τα εργαστήρια, καθώς και την κα Δηλάρη Βέρα, Ειδική Σύμβουλο από την Οργανωτική Επιτροπή για την παραγωγική και κομβική κινητροδότηση που μας παρείχε!
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του Παγκόσμιου Συμποσίου, και προπάντων συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες!
Υπεύθυνες Καθηγήτριες:
Ψαλλίδα Αναστασία, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Κόντου-Φουντά Ιωάννα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης