5th ANNUAL WORLD CULTURAL HERITAGE YOUTH SYMPOSIUM
“This is our Living Heritage”
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία για άλλη μια φορά στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Νέων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά από τονΕλληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Όμιλο για την UNESCO με την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Περιφερειακού ΚέντρουΠληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) και της Έδρας UNESCO ΔιαπολιτισμικήςΠολιτικής για μια Αλληλέγγυα και Δραστήρια Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα-Αρχαία Ολυμπία από τις 17-21 Απριλίου 2024με τη συμμετοχή 370 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από 22 σχολεία και 14 χώρες, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Δανία.
Η αντιπροσωπεία των 5 μαθητριών της Α τάξεως Λυκείου του σχολείου μας, συνοδεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, κας Ψαλλίδα Αναστασίας, συμμετείχαν στις εργασίες του Συμποσίου «Αυτή είναι η κληρονομιά μας», με το πρότζεκτ του με τίτλο «Συνταγές & Γεύση Ψωμιού» (RECIPES & TASTE OF BREAD), που ανήκει στο θέμα της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικότερα « Λάδι, ελιές και ψωμί: Συνταγές και γεύση».
Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ τους περιελάμβανε:
Οι συμμετέχουσες μαθήτριες στο πρόγραμμα: Θεοδώρου Μυρτώ, Κιουτσούκαλη Κωνσταντίνα, Σταμάτη Φρειδερίκη, Τριανταφύλλου Θεανώ και Τσιλιπήρα Μαρία Ελένη, είχαν την ευκαιρία στη βιωματική παρουσίαση του πρότζεκτ να διαμοιράσουν τον σελιδοδείκτη, ενώ προσέφεραν στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μία πανδαισία γεύσεων από …κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο, ελιόψωμο, κριτσίνια και … Χριστόψωμο, η οποία συνδυάστηκε με τη γεύση του λαδιού.
Ευχαριστούμε θερμά τη μαθήτριά μας, Τσιλιπήρα Μαρία Ελένη, και την οικογένειά της για αυτήν την ευγενική προσφορά!
Τις δράσεις μπορείτε να δείτε εδώ:
Το 5ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2024 φέτος εστίασε στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» προσκαλώντας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με το εν λόγω θέμα,συμμετέχοντας σε διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, σε συνεργασία με άλλες αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο, όντας αφιερωμένο στη διατήρηση και διάδοση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,μέσω της καλλιέργειας του σεβασμού στην πολιτιστική ποικιλομορφία και της εκπαίδευσης για την παγκόσμια πολιτότητα.
Είχε ως στόχο τη διάδοση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη διαλόγου με θέμα τον Πολιτιστικό Πλουραλισμό, όπως αυτός παρουσιάστηκε μέσα από τις άκρως βιωματικές παρουσιάσεις των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών από όλον τον κόσμο που παρουσίασαν την «Άυλη (Ζώσα)Κληρονομιά» τους, τα βιωματικά εργαστήρια (workshops) των μαθητών με θέμα: «Η τέχνη των νέων διαμέσου των συνόρων» (“Youthculture across borders”) και τα «4 Cs: Αναπτύσσοντας τις Δεξιότητες του 21ου αιώνα»(“The 4Cs: Developing the 21st CemturySkills”), και εν γένει την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που άπτονται του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της αποδοχής της Διαφορετικότητας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια τουφετινού Παγκόσμιου Συμποσίου παρουσιάστηκε επίσημα η έκδοση της UNESCO: «Οι Τέχνες για μια Μετασχηματιστική Εκπαίδευση» (“Arts forTransformative Education”) από τη Διεθνή Συντονίστρια του Δικτύου UNESCO ASPnet, κα Julie Saito–Loubiere, η οποία παρακολούθησε φέτος το Συμπόσιο, και συμμετείχε οργανώνοντας εργαστήριο σε συνεργασία μετην Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ASPnetτης Ελλάδος, κα Βέρα Δηλάρη. Η Εθνική Συντονίστρια οργάνωσε και ένα άκρως ενδιαφέρον με θέμα «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η μεθοδολογία της UNESCO σε 6 στάδια» (Τeaching and Learning with LivingHeritage. The UNESCO 6-Steps Methology), ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν
Πριν από το τέλος του Συμποσίου, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μια Διακήρυξη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία καταδικάζει τυχόν επιθέσεις και εγκλήματα που διαπράττονται κατά μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και επικεντρώνεται στην καταπολέμηση κάθε επίθεσης στην πολιτιστική πολυμορφία.
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης αποτελώντας ενεργό μέλος του Δικτύου ASPnetUNESCO και στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του, εστιάζοντας στον υποστόχο4,7 για την Ποιοτική Εκπαίδευση και τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στον Στόχο 11 για τις Βιώσιμες Πόλεις, συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό στο εξαιρετικό αυτό συμπόσιο που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία διαπολιτισμικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων για την εξερεύνηση της διασταύρωσης πολιτισμού, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΠαπαλυμπέρηΒασίλη, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου για την εξαιρετική τιμή και τονσυγχαίρουμε για το άκρως ποιοτικό εκπαιδευτικό αποτύπωμα που μας άφησε με τη μοναδική διοργάνωση!
Ευχαριστούμε πολύ την Julie Saito–Loubiere, Διεθνή Συντονίστρια του Δικτύου UNESCO ASPnet, καθώς και την κα Δηλάρη Βέρα, Εθνική Συντονίστρια ASPnet UNESCO & Ειδική Σύμβουλο από την Οργανωτική Επιτροπή για την παραγωγική και κομβική κινητροδότηση που μας παρείχαν, αλλά και την εξαιρετική αλληλεπίδραση!
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του Παγκόσμιου Συμποσίου, και προπάντων συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη μοναδική αλληλεπίδραση!
Υπεύθυνες Καθηγήτριες:
Ψαλλίδα Αναστασία, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης –Συντονίστρια ASPnet UNESCO Λυκείου Eλληνικού Κολλεγίου
Κόντου–Φουντά Ιωάννα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης