Γυμνάσιο - Λύκειο, Δράσεις, Επιτυχίες, Τα Νέα μας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ 1ης ΘΕΣΗΣ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ METAΞΥ ΑΛΛΩΝ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης κατέκτησε την 1η θέση πανελλαδικά στο «2ο Greek Code WeekHackathon» για μαθητές, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2023 και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Έλληνες Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU Code Week Ambassadors), κερδίζοντας το εισιτήριο εκπροσώπησης της ελληνικής αποστολής στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό (EU Code Week Hackathon).

Κατά τη συμμετοχή μας για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτόν, η Ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης «Heart2Heart»,  αποτελούμενη από τις μαθήτριες: Άγγου Ιωάννα, Νικολέτα Πλαστήρα και Νικόλ Βασιλοπούλου, με την ιδέα «Help unanimously, give support (H.U.G.Sαπέσπασε το 1ο βραβείο και μας έκανε πραγματικά περήφανους, καθώς οι τρεις μαθήτριες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, κατόπιν επιλογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην τελική φάση του προγράμματος EU Code Week, συναγωνιζόμενες με τις αντίστοιχες πρώτες ομάδες άλλων 5 Ευρωπαϊκών χωρών που έτρεξαν αντίστοιχα hackathons !!! Η βράβευση της νικήτριας ομάδας Heart2Heart και η παραλαβή του 1ου βραβείου θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες σε ειδική εκδήλωση!!!

Το 2ο Greek Code Week Hackathon διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού», της EU Code Week”, με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας, της επίλυσηςπροβλημάτων και της συνεργασία μέσω του προγραμματισμού και άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό του EU Code Week.

Ο στόχος του «Greek Code Week Hackathon» της EUCode Week είναι να αντιμετωπίσει μια πρόκληση που επηρεάζει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και πολλές χώρες παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν τηλε-μαραθώνιο διαγωνισμό διάρκειας 24 ωρών (2 ημερών), κατά τον οποίο οι μαθητές ηλικίας 15-19 ετών καλούνται να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα μέσα από την αξιοποίηση των γνώσεών τους στον προγραμματισμό και την ικανότητά τους για εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.  Θέμα είναι η αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος, της ανακύκλωσης τροφίμων και φαρμάκων. Για την επίλυση αυτού διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες διαδικτυακά σε  ομάδες των 3 έως 5 ατόμων.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με 13 συνολικά μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου (Α’ & Β’) και Γυμνασίου (γ’) σχηματίζοντας 4 ομάδες με Προγραμματιστή (Developer), Σχεδιαστή (Designer) και Παρουσιαστή (Pitcher), οι οποίες δημιούργησαν ιστοσελίδες και εφαρμογές καινοτόμες που εντυπωσίασαν τους διοργανωτές. Οι ομάδες που δημιούργησαν με τις αντίστοιχες καινοτόμες ιδέες ήταν 4:

1. Ομάδα 1η «Heart2Heart» με τίτλο ιδέας “H.U.G.S: Άγγου Ιωάννα, ΝικολέταMαρία Πλαστήρα και Νικόλ Βασιλοπούλου
2. Ομάδα 2η «Environmental Henchmen» με τίτλο ιδέας “EcoLogic: Σουλελέ Χριστίνα, Αντωνίου Γεωργία και Γιαννούλης Μάριος
3. Ομάδα 3η «Food Revival» με τίτλο ιδέας “SharingGoodness: Γεωργίου Κων/νος-Ανδρέας, Χριστοδημητρόπουλος Ιωάννης, Γαννιάς Άγγελος-Αναστάσιος
4. Ομάδα 4η «Medical Phoenix» με τίτλο ιδέας «Πρόγραμμα απόσυρσης Φαρμάκων»: Γεωργίου Φιλήμονας, Τσιρώνης Νικόλαος-Θεόφιλος, ΟζινέΣουτουνζαντέχ-Γιαζντί, Χασεκίδης Θεόδωρος.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες και των 4 ομάδων, καθώς απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια τόσο για τις εφαρμογές όσο και για το οπτικοακουστικό υλικό υποστήριξης που δημιούργησαν.

Οι 13 μαθητές και μαθήτριες που  συμμετείχαν καθοδηγήθηκαν αρχικά για τη διαδικτυακή έρευνά τους πάνω στη θεματική που διαγωνίστηκαν από τους καθηγητές, κ. Νικόλαο Μίχο και Δημήτριο Σιάπκα.

Tέλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους παρακολούθησαν διαδικτυακή επιμόρφωση για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Hackathon από την κα Χριστίνα Γαλάνη, Project Manager της Stimmuli4SocialChange, διοργανώτρια διαγωνισμών Hackathon, μυούμενοι έτσι στη μέθοδο του “pitching”.

Η εν λόγω εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής «Ψηφιακός Γραμματισμός» για την επίτευξη μίας «Βιώσιμης, Μετασχηματιστικής και Ποιοτικής Εκπαίδευσης» και αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ομίλου για την ΕΕ (Club EU) βάσει του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση» (Digital Education Action Plan 2021-27), ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

Επόμενος στόχος η τελική φάση του προγράμματος!

Οι ευχές όλων μας συνοδεύουν τη νικήτρια ομάδα, Ηeart2Heart !!

«Ηeart2Heart»…από Καρδιάς Καλή Επιτυχία!!!

Τη δράση συντόνισε η Υπεύθυνη καθηγήτρια & Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης: Αναστασία Ψαλλίδα

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων: Ιωάννα Κόντου-Φουντά