Όπως κάθε χρόνο, και ύστερα από πρόσκληση από τη Γραμματεία της Βουλής των Ελλήνων, η Τρίτη τάξη Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την καθιερωμένη τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα κατά το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και 02 Δεκεμβρίου 2023.
Το πρωί της πρώτης ημέρας (Πέμπτη, 30-11-2023), επισκεφτήκαμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές είδαν από κοντά τα σπουδαία πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα των προγόνων μας, τα τέλεια δείγματα γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και μικροτεχνίας των αρχαίων Ελλήνων. Επιπλέον, μέσα από τη βιωματική ξενάγηση που τους έγινε, τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία που είχαν τα επιτεύγματα αυτά για την πορεία του πολιτισμού, τα συνέδεσαν νοερά με πολιτικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς θεσμούς, ανθρώπους και ιδέες εκείνης της εποχής, και κατανόησαν ότι μόνο μέσα από τη γνώση του παρελθόντος μπορούμε να καταλάβουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.
Το απόγευμα της πρώτης ημέρας επισκεφτήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στο χώρο όπου εκτίθεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη, στο περιβαλλοντικό πάρκο, στο Φάρο και το Κανάλι του Κέντρου, καθώς και στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, τα παιδιά πέρασαν δημιουργικό χρόνο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας (Παρασκευή, 01-12-2023) περιηγηθήκαμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Μέσα από την ξενάγηση οι μαθήτριες και οι μαθητές κατανόησαν ότι η άθληση ήταν το απαραίτητο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσει ένας πολίτης, για να καλλιεργήσει ή να αποκτήσει κάποιες ικανότητες και αρετές, που θα τον βοηθήσουν να ενταχτεί στο κοινωνικό σύνολο (αγωνιστικότητα, αυτοπειθαρχία, άμιλλα κ.ά.). Ενημερώθηκαν επίσης για την ιστορία του Καλλιμάρμαρου Σταδίου.
Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στην πλατεία Συντάγματος (μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη), στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Ηρώδου του Αττικού (όπου είδαμε το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο), στην Αρχαία Αγορά, στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο, ώστε να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να κατανοήσουν πώς εξελίχθηκε η πόλη στο πέρασμα των αιώνων.
Το πρωί της τρίτης ημέρας (Σάββατο, 02-12-2023) συντελέστηκε η βασική μας ξενάγηση στους χώρους της Βουλής των Ελλήνων (αίθουσα Ολομέλειας, έκθεση Βουλής). Μέσα από την ενημέρωση που τους έγινε, οι μαθήτριες και οι μαθητές κατάφεραν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά τόσο της άμεσης δημοκρατίας (αρχαιότητα), όσο και της έμμεσης (αντιπροσωπευτικής) στα νεότερα χρόνια, ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν. Κατανόησαν την έννοια του Συντάγματος και των βασικών αρχών που το διέπουν. Μπόρεσαν έτσι να αντιληφθούν τη σημασία του Συντάγματος για τη λειτουργία και τη διασφάλιση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Επίσης, διέκριναν τις βασικές συνιστώσες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τα χαρακτηριστικά του κράτους Δικαίου (κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων, διάκριση των εξουσιών κ.ά.). Επιπλέον, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου του κοινοβουλίου (τι ήταν το κτίριο πριν γίνει κοινοβούλιο, ποιοι κατοίκησαν σ’ αυτό και πώς το διαμόρφωναν κατά περιόδους).
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Ο σκοπός της επίσκεψης, εκτός βέβαια από ψυχαγωγικός, ήταν και εκπαιδευτικός: στο επίκεντρο βρισκόταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών γύρω από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο και τους κινδύνους που το απειλούν.
Σε όλα τα μέρη στα οποία ξεναγηθήκαμε δεχθήκαμε συγχαρητήρια από όλους τους παριστάμενους εκεί, τους υπευθύνους και τους ξεναγούς, καθώς η παρουσία των μαθητών/μαθητριών ήταν εξαιρετική και η συμπεριφορά τους ήταν κοσμιότατη. Επιπλέον, η εκδρομή αυτή ήταν μια ευκαιρία για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Η Αθήνα, ως τόπος εκδρομής, παρουσιάζει τεράστιο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, κάτι που μετέφεραν με ενθουσιασμό και οι ίδιοι οι μαθητές στους γονείς τους κατά την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη.
Συνοδοί στην εκδρομή ήταν οι καθηγητές Δάμιαλης Γρηγόρης και Τσιόκας Δημήτρης, καθώς και οι καθηγήτριες Γιαγκούδη Ματίνα και Μαυρίδου Δέσποινα.