Σχετικά με το Αποθετήριο Εργασιών με θέμα την
«Τεχνολογία»

Φεβρουάριος 2012

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη δημιουργία της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και 260 χρόνια από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας "Encyclopédie" των Ντιντερό και Νταλαμπέρ, ενός συλλογικού έργου για τη διάδοση της γνώσης και των ιδεών του διαφωτισμού. Με αφορμή αυτές τις επετείους και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εγκυκλοπαιδισμού, ομάδα μαθητών της ΄Β Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, με την καθοδήγηση του καθηγητή πληροφορικής κ. Κωνσταντίνου Παρασκευόπουλου, σχεδίασαν, υλοποίησαν, και εμπλούτισαν μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια με λήμματα από το χώρο της Τεχνολογίας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Η ομάδα σχεδίασης και προγραμματισμού σχεδίασε τον διαδικτυακό τόπο της εγκυκλοπαίδειας και έγραψε όλο τον απαραίτητα κώδικα συνδυάζοντας τεχνολογίες όπως HTML, CSS και PHP. Τέλος, η ομάδα συγγραφής ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση πηγών, τη συγγραφή λημμάτων, και τη συλλογή εικόνων για τον εμπλουτισμό της εγκυκλοπαίδειας. Η εγκυκλοπαίδεια αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ ο εμπλουτισμός της με νέα λήμματα συνεχίζεται.

Εμείς, οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, θα χαρούμε ιδιαίτερα να μας στείλετε τις δικές σας προτάσεις, υποδείξεις και γιατί όχι νέα λήμματα για να εμπλουτίσουμε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την εγκυκλοπαίδεια.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email encyclopedia@hellenic-college.gr.

Ευχαριστούμε!

Οι μαθητές που ξεκίνησαν την υλοποίηση αυτού του έργου είναι:

Ομάδα Α
(Σχεδίαση-Προγραμματισμός-Μορφοποίηση Περιεχομένου)
1. Εμμανουήλ Τσάμης
2. Ευαγγελία Ταουκτσή-Φιολιτάκη
Ομάδα Β
(Συλλογή πληροφοριών-Εύρεση πηγών και βιβλιογραφίας-Συγγραφή λημμάτων)
1. Ιωάννα Κόντου-Φουντά
2. Θεόδωρος Τανανάκης
3. Αιμίλιος Χασιώτης
4. Αικατερίνη Αλεξιάδου
5. Μεταξία Ζουρώ
6. Μαρία-Ζωή Ζερβάκη
7. Ερμιόνη Παράσχου
8. Απόστολος-Στέφανος Ιωαννίδης
9. Δήμητρα Βογιατζόγλου
10. Αθανάσιος-Αλέξανδρος Καδόγλου
11. Βασίλειος Χαραλαμπίδης
12. Αθανάσιος Διμπινούδης
13. Μάρθα Κυριακίδου
14. Ελένη Τρυφωνίδου
15. Μαρία Μαυρίδου
16. Φανή Πεκτεσίδου

Δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και όλους τους υπόλοιπους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το εγχείρημά μας με τις εργασίες τους.

Ευχαριστούμε επίσης τη Διευθύντρια του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννα Φουντά που επέτρεψε τη φιλοξενεία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας στο διαδικτυακό τόπο του σχολείου.

Δημιουργήθηκε από τον μαθητή Μανώλη Τσάμη με την καθοδήγηση του καθηγητή πληροφορικής Κωνσταντίνου Παρασκευόπουλου