Ο Διαγωνισμός Τεχνολογίας "Η F1 στα Σχολεία"

Οι σχολικοί αγώνες F1 in SchoolsTM είναι ένας γενικός πολυεπιστημονικός διαγωνισμός, ανοιχτός σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Καλεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τρέξουν σε αγώνες ταχύτητας τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, μινιατούρες της Formula OneTM από ξύλο μπάλσα με κινητήρα πεπιεσμένου αέρα. Οι ομάδες των μαθητών θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στο πλαίσιο Εθνικού Πρωταθλήματος για την ανάδειξη του καλύτερα σχεδιασμένου και ταχύτερου αυτοκινήτου στην Ιρλανδία. Οι αγώνες εμπνέουν τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν την Τεχνολογία Πληροφοριών, να μάθουν Φυσική, Αεροδυναμική, Σχέδιο, Κατασκευή, Σήμανση, Γραφιστική, ηγεσία/ ομαδική δουλειά, επικοινωνιακές ικανότητες, χορηγία, Μάρκετινγκ και Χρηματοπιστωτική Στρατηγική, και να εφαρμόσουν τις γνώσεις αυτές με τρόπο πρακτικό, εφευρετικό, ανταγωνιστικό και συναρπαστικό.

Ο σχεδιασμός θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία των ομάδων σας, τόσο στην μελέτη του ίδιου του αυτοκινήτου όσο και των ανθρώπων που εμπλέκονται στην μεταφορά του σχεδίου αυτού από την αρχική του σύλληψη έως και την γραμμή της εκκίνησης. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά και να εκπαιδευτούν να συνεργάζονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας σχεδιαστικό λογισμικό αιχμής και την τελευταία λέξη στην κατασκευαστική τεχνολογία.

Οι μαθητές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν εργαλεία λογισμικού για να διαχειρίζονται τα έργα τους και να αναπτύξουν έναν ιστότοπο για το έργο τους ώστε να ανακοινώνουν πως εξελίσσονται οι μελέτες τους.

Ποιος οργανώνει τους αγώνες;

Οι σχολικοί αγώνες F1 in SchoolsTM διευθύνονται από την Irish Computer Society (Ιρλανδική Εταιρία Υπολογιστών) σε συνεργασία με την Discover Science and Engineering.

Η ICS SKILLS είναι το τμήμα ικανοτήτων και πιστοποίησης της Irish Computer Society. Η ICS SKILLS είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση και είναι αυτή που διευθύνει το Πρόγραμμα F1 in Schools χωρίς να αποβλέπει στο κέρδος.

«Το F1 in Schools επιτρέπει στους φοιτητές να προσανατολιστούν προς το σχέδιο, την σχεδίαση και την συμπαγή μοντελοποίηση (solid modeling) που αντικατοπτρίζουν πολλές από τις ικανότητες που χρειάζονται για τα τεχνολογικά μαθήματα του νέου Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Leaving Certificate).» Paddy Keays, Εθνικός Συντονιστής, Τ4 Υπηρεσία Υποστήριξης Τεχνολογικών Μαθημάτων.

Γιατί γίνονται οι αγώνες;

Το Πρόγραμμα F1 in Schools Challenge αποσκοπεί να βοηθήσει στο να αλλάξουν εσφαλμένες αντιλήψεις για την Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μαθησιακό περιβάλλον για νέους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν ενημερωμένες απόψεις όσον αφορά την σταδιοδρομία στους συγκεκριμένους τομείς. Για τους μαθητές του Κύκλου Junior (πρώτος κύκλος φοίτησης 3ετούς διάρκειας) ο διαγωνισμός προσφέρει μια διασκεδαστική και συναρπαστική εισαγωγή σε πολλές από τις ικανότητες/προσόντα που θα μπορούσαν να επιλέξουν να καλλιεργήσουν στο επίπεδο Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές του Κύκλου Senior (δεύτερος κύκλος φοίτησης) θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις ικανότητες αυτές με έναν ολοκληρωμένο και ενδιαφέροντα τρόπο.

Τα πακέτα CAD/CAM, τα μηχανήματα CNC και τα συστήματα VR είναι πλέον κοινός τόπος στην κατασκευαστική βιομηχανία, και αυτός είναι ο λόγος γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές του μέλλοντος να καταπιάνονται με τέτοια πακέτα λογισμικού από νωρίς. Οι μαθητές που χρησιμοποιούν πακέτα και συστήματα CAD/CAM, CNC και VR είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να δοκιμάζουν και να κατασκευάζουν τις δικές τους δημιουργίες χρησιμοποιώντας υπολογιστή. Από τον Σεπτέμβριο 2007, η διδασκαλία CAD/CAM έγινε αναπόσπαστο μέρος του Διδακτικού Προγράμματος για το Σχέδιο και τα Γραφικά Επικοινωνίας του Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταρχήν, το Πρόγραμμα F1 in Schools Challenge δίνει στους μαθητές την ιδανική ευκαιρία να ζήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία της βιομηχανικής παραγωγής:

  • CAD (Computer Aided Design – Σχεδίαση με την βοήθεια υπολογιστή) ενθαρρύνει τους μαθητές να σκέφτονται, να διερευνούν και να απεικονίζουν τις ιδέες τους σε τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά όπως η μοντελοποίηση σύνθετης καμπύλης και η απόδοση επιφανειών, μαζί με τις πιο παραδοσιακές ορθογραφικές παρουσιάσεις. Πακέτα όπως το SolidWorks περιλαμβάνουν πολλά χαρακτηριστικά που αναπτύχθηκαν γύρω από πραγματικές βιομηχανικές εφαρμογές.
  • Πακέτα CAM (Computer Aided Manufacturing – Κατασκευή με την βοήθεια υπολογιστή), όπως το QuickCAM και το UGSCAM, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα σχέδια CAD μπορούν να αναπτυχθούν και να προετοιμαστούν για αυτοματοποιημένες παραγωγικές διεργασίες. Τα περισσότερα πακέτα CAM περιλαμβάνουν διεπαφή με wizard που επιτρέπει να σχεδιάζονται εύκολα πολύπλοκα 3-διάστατα σχήματα.
  • Πακέτα CFD (Computational Fluid Dynamics – Υπολογιστική Ρευστοδυναμική), όπως το λογισμικό COSMOSFloXpress της SolidWork, επιτρέπουν λογισμικά μοντέλα σχεδίων αυτοκινήτων να αναλύονται ως προς την αεροδυναμική αποτελεσματικότητά τους, και μετά να τροποποιούνται ώστε να αυξηθεί η απόδοση.
  • Μηχανές CNC (Computer Numerically Controlled – Αριθμητικά Ελεγχόμενες με Υπολογιστή), όπως το μηχάνημα Denford MicroRouter, επιτρέπουν να κατασκευάζονται σχέδια επεξεργασμένα με CAD, με υψηλό βαθμό ακρίβειας, εναρμόνισης και τελειοποίησης.

Έχοντας απευθείας εμπειρία της τεχνολογίας και των διεργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτού του έργου/προγράμματος, ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι μαθητές θα ενθαρρυνθούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο και/ή να επιδιώξουν μια σταδιοδρομία στους τομείς σχεδιασμού, μηχανικής, κατασκευής και τεχνολογίας.