Φωτογραφία: Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του
Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Β' Περίοδος, 1989-2004

Το Νέο Γυμνάσιο-Λύκειο

1989. Άποψη των νέων εγκαταστάσεων Γυμνασίου-Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου.
1989. Άποψη των νέων εγκαταστάσεων Γυμνασίου-Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου.

Το 1989 μεταφέρεται στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της Βόρειας Ελλάδας το Γυμνάσιο – Λύκειο. Αίθουσες διδασκαλίας υπερσύγχρονες, εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας, πληροφορικής, βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία, θέατρο 600 θέσεων, αίθουσες μουσικής, καλλιτεχνικών και εργαστηρίου φωτογραφίας δίνουν μια πραγματική διάσταση εκπαίδευσης 21ου αιώνα στο Ελληνικό Κολλέγιο. Τη διεύθυνση του Γυμνασίου – Λυκείου από τη θέση του Γυμνασιάρχη αναλαμβάνει η κ. Σταυρούλα – Αιμιλία Φουντά.

Οι αθλητικές του εγκαταστάσεις είναι άρτια εξοπλισμένες. Στο δυτικό τμήμα του σχολικού προαυλίου είναι κτισμένο το ολυμπιακών προδιαγραφών κλειστό θερμαινόμενο κολυμβητήριο. Το κολυμβητήριο διαθέτει δύο πισίνες, μια εκμάθησης και μια προπόνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κολλέγιο είναι το μόνο σχολείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει κλειστό κολυμβητήριο. Στη βορεινή πλευρά του σχολείου βρίσκονται τα γήπεδα τένις με τάπητα ταρτάν, γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ με ειδικά δάπεδα, γήπεδο ποδοσφαίρου με χορτοτάπητα, γήπεδο μπάτμιντον, ενώ σε ξεχωριστή πτέρυγα των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι οι αίθουσες ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, αίθουσες μοντέρνου και παραδοσιακού χορού και η αίθουσα πινγκ-πονγκ. Το Ελληνικό Κολλέγιο είναι το μόνο σχολείο στην Ελλάδα που διδάσκει τοξοβολία, ξιφασκία και χαντμπωλ.

Τα γήπεδα του τένις μαζί με το κολυμβητήριο. Τα γήπεδα του τένις μαζί με το κολυμβητήριο.
Τα γήπεδα του τένις μαζί με το κολυμβητήριο.
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Το Διδακτικό προσωπικό

Εκτός από τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το Ελληνικό Κολλέγιο την περίοδο αυτή διαθέτει και ένα επίλεκτο επιτελείο καθηγητών τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Ο κ. Γεώργιος Τσάμης ήταν Λυκειάρχης από το 1992 μέχρι το 2002. Το 2002 τον διαδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλής Χασιώτης ενώ Γυμνασιάρχης του Σχολείου από το 1989 ήταν η κ. Σταυρούλα-Αιμιλία Φουντά.

Όλοι οι διδάσκοντες καθηγητές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι αριστούχοι απόφοιτοι των ειδικοτήτων τους, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και επιμορφώνονται κάθε χρόνο σχετικά με τις τελευταίες μεθόδους διδασκαλίας. Πρωτοποριακά είναι και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια που έχουν εκπονήσει και που αποτελούν φροντιστηριακό υλικό για τους μαθητές με σκοπό την καλύτερη αφομοίωση και εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης. Η μακρόχρονη πείρα τους και η αγάπη τους για τους μαθητές συντελούν ουσιαστικά στην πρόοδο των μαθητών και στην επιτυχία τους στις σπουδές τους.

Καθηγητές Γυμνασίου-Λυκείου. κ.Γιαγκούδη, Κουρουκλίδης, Χρυσαφίδης, Γ.Τσακαλίδης, Κεχαγιάς, Γιαννατσούλια.
Αριστερά: Καθηγητές Γυμνασίου-Λυκείου. Δεξιά Οι καθηγητές κ.Γιαγκούδη, Κουρουκλίδης, Χρυσαφίδης, Γ.Τσακαλίδης, Κεχαγιάς, Γιαννατσούλια.

Την περίοδο αυτή έχει ήδη δημιουργηθεί μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικά εγχειρίδια για όλα τα μαθήματα ούτως ώστε οι μαθητές να μην χρειάζεται να απευθύνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια για τη μελέτη τους. Οι άριστες επιδόσεις των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου στις πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της υπεροχής του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου.

κ.Λαμπριανίδης, Μπίζα, Σταυρινίδης κ.Γ.Τσακαλίδης, Π.Τσακαλίδης, Χ.Χρυσαφίδης.
Αριστερά: Οι καθηγητές κ.Λαμπριανίδης, Μπίζα, Σταυρινίδης Δεξιά Οι καθηγητές κ.Γ.Τσακαλίδης, Π.Τσακαλίδης, Χ.Χρυσαφίδης.

Το επιτελείο των φιλολόγων αποτελούνταν από τους: Ελένη Γιαννατσούλια, Δημοσθένη Γιαννέλο, Γρηγόριο Δάμιαλη, Αγάπη Δελλή, Ευφημία Καραμανέ, Ιωάννα Καραμανλίδου, Μιχαήλ Κεσσόπουλο, Βασιλική Κοντογώγου, Εμμανουήλ Λαμαζάκη, Θεόδωρο Πετρόπουλο, Αναστασία Ψαλλίδα.

Θεολόγοι ήταν οι: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Δημήτριος Κοψαχείλης και Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος.

Οι ομάδα των καθηγητών θετικών επιστημών αποτελούνταν από τους:

Μαθηματικοί: Νικόλαο Κουρουκλίδη, Θωμά Λαζαρίδη, Δέσποινα Μαυρίδου, Χρήστο Μέτιο, Γεώργιο Τσακαλίδη, Παύλο Τσακαλίδη και Αθανάσιο Τσιόνκη,

Φυσικοί: Ανέστη Λαμπριανίδη, Ευανθία Μπίζα, Σταύρο Σταυρινίδη, Σπύρο Χριστίδη και Χρυσαφίδη Χρυσάφη,

Χημικοί: Ιωάννα Μανέ, Βασίλειο Πάστρα και Ευάγγελο Σταυρίδη.

Πληροφορικοί: Στυλιανός Κατεβάογλου και Θεοφάνης Κεντρώτης.

Όλα τα μαθήματα των φυσικών επιστημών διδάσκονταν στα ειδικά εργαστήρια του Ελληνικού Κολλεγίου με πειράματα και παρατηρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλος αριθμός μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου διακρίνονταν κάθε χρόνο στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, φυσικής και χημείας. Επίσης το μάθημα της πληροφορικής γινόταν στο υπερσύγχρονο εργαστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Ελληνικού Κολλεγίου. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών απέκτησε το κρατικό πτυχίο επάρκειας στην χρήση Η/Υ μέσα από εξετάσεις που δόθηκαν στο χώρο του σχολείου μέσω Internet.

Οι τρεις ξένες γλώσσες την περίοδο της μετεγκατάστασης του σχολείου στις νέες του εγκαταστάσεις διδάσκονταν από τους:

Αγγλικά: Λαμπρινή κιόρογλου, Μαρία Κυριάκου και Σμαράγδα Πετρίδου

Γερμανικά: Χαρίκλεια Θεοδωρίδου, Ελένη Καραχαλίδου και Αλεξάνδρα Σταθοπούλου

Γαλλικά: Σταματία Γιαγκούδη και Βασιλική Μαμούκαρη

Και οι τρεις ξένες γλώσσες διδάσκονταν καθημερινά σε φροντιστηριακή βάση έτσι ώστε οι μαθητές να μην έχουν ανάγκη από επιπλέον βοήθεια σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου αποκτά άλλωστε τα πτυχία των ξένων γλωσσών χωρίς καμία δυσκολία.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας ολοκληρώνονταν με τα μαθήματα της μουσικής και της φυσικής αγωγής.

Το μάθημα της μουσικής διδάσκονταν από τον καθηγητή μουσικής Παναγιώτη Μιχαηλίδη στην ειδική αίθουσα μουσικής, όπου οι μαθητές εντρυφούν στην μαγεία του μουσικού κόσμου και διδάσκονται το αρμόνιο σε πιο εξειδικευμένη βάση.

Τέλος οι καθηγητές φυσικής αγωγής Σουζάνα Αθανασάκη και Μαργαρίτης Κεχαγιάς υλοποιούν το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιή» με τα ειδικά προπονητικά προγράμματα που εφαρμόζουν στα άρτια εξοπλισμένα γήπεδα και γυμναστήρια του σχολείου.

κ.Γ.Τσακαλίδης, Π.Τσακαλίδης, Χ.Χρυσαφίδης.
Οι καθηγητές κ.Τσιόνκης, Κεχαγιάς, Αθανασάκη, Πετρίδου.

Η Βασική Διδασκαλία

Η διδασκαλία των μαθημάτων του προγράμματος γενικής παιδείας γίνεται στις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, εφαρμόζοντας σύγχρο-νες παιδαγωγικές μεθόδους.

Μαθήματα όπως η βιολογία, η Χημεία και η Πληροφορική, διδάσκονται σε ειδικά εργαστήρια και εξοπλισμένες με υπολογιστές αίθουσες διδασκαλίας. Η βασική διδασκαλία συμπληρώνεται με τις συνθετικές εργασίες των μαθητών σε θέματα ιστορίας, θετικών επιστημών και οικολογίας οι οποίες εκδίδονται σε βιβλία.

Παράλληλα, οι καθηγητές μέσα από τη διδασκαλία μεταδίδουν στους μαθητές την αγάπη για τη γνώση και το συνάνθρωπο και τους μεταγγίζουν ήθος και αξιοπρέπεια. Οι επισκέψεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, η συλλογή χρημάτων και ιματισμού για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες και γείτονες λαούς δίνουν μια έμπρακτη απόδειξη ότι εκτός από αριστούχοι μαθητές είναι και αριστούχοι άνθρωποι στο σχολείο της ζωής.

Ένα από τα εργαστήρια πληροφορικής του Λυκείου. Μάθημα Βιολογίας στο εργαστήριο.
Αριστερά: 2005. Ένα από τα εργαστήρια πληροφορικής του Λυκείου. Δεξιά Μάθημα Βιολογίας στο εργαστήριο.
Μάθημα Χημείας από την Χημικό του Γυμνασίου κ.Μανέ, στο Χημείο του Ελληνικού Κολλεγίου. Η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο του Ελληνικού Κολλεγίου.
Αριστερά: Μάθημα Χημείας από την Χημικό του Γυμνασίου κ.Μανέ, στο Χημείο του Ελληνικού Κολλεγίου. Δεξιά Η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο του Ελληνικού Κολλεγίου.

Ξένες Γλώσσες

Στη σύγχρονη εποχή της Ενωμένης Ευρώπης που η πολυγλωσσία αποτελεί βασικό εφόδιο του Ευρωπαίου πολίτη το Ελληνικό Κολλέγιο δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο. Τα ειδικά προγράμματα διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών οδηγούν τους μαθητές με ασφάλεια στην απόκτηση των διπλωμάτων γλωσσομάθειας της Αγγλικής, Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας.

Τα αγγλικά διδάσκονται σε καθημερινή βάση σε τέσσερα επίπεδα ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Τα γερμανικά και τα γαλλικά, αποτελούν επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και διδάσκονται επίσης σε φροντιστηριακή βάση. Έτσι οι μαθητές στο σύνολό τους παίρνουν τα διπλώματα των ξένων γλωσσών που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της εξαετούς φοίτησής τους. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές στις χώρες που ομιλούνται οι παραπάνω γλώσσες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να εξασκήσουν πρακτικά τη γλώσσα που μαθαίνουν.

Μαθητές Γυμνασίου με πτυχία ξένων γλωσσών.
Μαθητές Γυμνασίου με πτυχία ξένων γλωσσών.

Δραστηριότητες – Clubs

Στο νέο Γυμνάσιο-Λύκειο του Ελληνικού Κολλεγίου, ενσωματω-μένος στο ημερήσιο πρόγραμμα των μαθητών είναι ο θεσμός των δραστηριοτήτων – clubs στον οποίο οι μαθητές επιλέγουν μια δραστηριό-τητα ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ικανότητές τους. Έτσι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε άθλημα από αυτά που προσφέρει το σχολείο, μουσική, χορό, θέατρο, λογοτεχνία, πληροφορική, καλλιτεχνικά, δημοσιογραφία και φυσικές επιστήμες.

Τα αθλήματα διδάσκονται στα γήπεδα και τα γυμναστήρια που διαθέτει το σχολείο από ειδικούς προπονητές. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδό τους και προπονούνται 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι αθλητικές ομάδες του Ελληνικού Κολλεγίου έχουν λάβει μέρος σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις με αρκετές διακρίσεις, μετάλλια, πανελλήνιες, βαλκανικές, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες νίκες.

Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, η δημοσιογραφία, η λογοτεχνία, η πληροφορική και τα καλλιτεχνικά, διδάσκονται σε κατάλληλες αίθουσες από εξειδικευμένους καθηγητές και οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά τα τμήματα έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στιγμιότυπο από προπόνηση την ώρα των clubs.
Στιγμιότυπο από προπόνηση την ώρα των clubs.

Αντισφαίριση – Καλαθοσφαίριση

Τα αθλήματα του τένις και του μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου. Οι προπονήσεις γίνονται στα γήπεδα που διαθέτει το σχολείο και οι προπονητές έχουν δημιουργήσει ικανές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στα εσωτερικά πρωταθλήματα του σχολείου, σε διασχολικές συναντήσεις, αλλά και σε αθλητικές συναντήσεις πανελλήνιου χαρακτήρα. Οι μαθητές μαθαίνουν με επαγγελματικό τρόπο τους κανόνες των αθλημάτων και το μικρό ή μεγάλο ταλέντο τους καλλιεργείται μέσα στο χώρο του σχολείου.

Διδασκαλίας τεχνικής στο τένις από ειδικό προπονητή. ια από τις ομάδες μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο «Retsos Dome» του Ελληνικού Κολλεγίου.
Αριστερά: Διδασκαλίας τεχνικής στο τένις από ειδικό προπονητή. Δεξιά ια από τις ομάδες μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο «Retsos Dome» του Ελληνικού Κολλεγίου.
Προπόνηση στις πολυμπασκέτες.
Προπόνηση στις πολυμπασκέτες.

Ποδόσφαιρο – Χειροσφαίριση

Η ομάδα ποδοσφαίρου έχει μια μακρόχρονη ιστορία με δυνατές ομάδες και πολλές νίκες. Οι προπονήσεις γίνονται στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου και οι μαθητικές ομάδες αγωνίζονται εντός και εκτός σχολείου με μεγάλη επιτυχία. Το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ελληνικού Κολλεγίου, με ειδικό χορτοτάπητα είναι ένα από τα πιο άρτια γήπεδα που διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση – Πετοσφαίριση

Το πινγκ-πονγκ αποτελεί ένα ακόμα πετυχημένο club του Ελληνικού Κολλεγίου. Η συμμετοχή μαθητών είναι πολύ μεγάλη, όπως και οι επιτυχίες στα αντίστοιχα τουρνουά του αθλήματος. Το 1994 μάλιστα διοργανώθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού Κολλεγίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με μεγάλη επιτυχία.

Οι ομάδες του βόλεϊ είναι πολύ καλά οργανωμένες και ιδιαίτερα δημοφιλής στις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου. Κάθε χρόνο οργανώνεται το ετήσιο σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ και η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί το σχολείο στου διασχολικούς αγώνες βόλεϊ. Να σημειωθεί ότι η ομάδα βόλεϊ του Ελληνικού Κολλεγίου έχει κερδίσει πολλές φορές το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα βόλεϊ ενώ το 2010 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα.

Η συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα το 2010.
Η συμμετοχή του Ελληνικού Κολλεγίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα το 2010.

Ξιφασκία – Τοξοβολία – Σκι

Το Ελληνικό Κολλέγιο δεν περιορίζεται στα ευρέως διαδεδομένα αθλήματα αλλά προχωρά ακόμα πιο πέρα. Είναι το μοναδικό σχολείο που διδάσκει ξιφασκία, τοξοβολία και σκι σε ειδικό μηχάνημα βελτίωσης της τεχνικής. Οι μαθητές αυτών των ομάδων προπονούνται τακτικά και συμμετέχουν σε αγώνες και αθλητικές διοργανώσεις εντός και εκτός σχολείου. Έτσι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν σε αθλήματα που αλλιώς θα γνώριζαν μόνο μέσα από τα βιβλία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μάθημα ξιφασκίας σε μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου. Μάθημα τοξοβολίας σε μαθητές του Γυμνασίου.
Αριστερά: Μάθημα ξιφασκίας σε μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου. Δεξιά:" Μάθημα τοξοβολίας σε μαθητές του Γυμνασίου.
Τεχνική σκι σε ειδικό μηχάνημα του Ελληνικού Κολλεγίου.
Τεχνική σκι σε ειδικό μηχάνημα του Ελληνικού Κολλεγίου.

Αντιπτέριση

Το μπάντμιντον είναι ένα ακόμη άθλημα που διδάσκεται σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι ομάδες του Ελληνικού Κολλεγίου έχουν σημειώσει πανελλήνιες παμβαλκανικές νίκες. Ο ειδικός προπονητής έχει δημιουργήσει πολύ ικανές ομάδες όλων των κατηγοριών και οι μαθητές του σχολείου συμμετέχουν τακτικά στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις αυτού του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα. Πρωταθλητές μαθητές στο μπάτμιντον συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάτμιντον «Bumiputera International Championship» στην Ινδονησία του 1997.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2004 ο απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα του Μπατμιντον.

Η συμμετοχή της ομάδας μπάτμιντον του Ελληνικού Κολλεγίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Bumiputera International Championship» στην Ινδονησία το 1997.
Η συμμετοχή της ομάδας μπάτμιντον του Ελληνικού Κολλεγίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα «Bumiputera International Championship» στην Ινδονησία το 1997.
Χρυσοί Βαλκανιονίκες, μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου στο πρωτάθλημα Μπατμιντον.
Χρυσοί Βαλκανιονίκες, μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου στο πρωτάθλημα Μπατμιντον.

Χάντμπωλ

Την καλύτερη σχολική ομάδα χάντπωλ όλης της Ελλάδας, πανελλήνια πρωταθλήτρια και στην κατηγορία των αγοριών και στην κατηγορία των κοριτσιών έχει το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.

Με σειρά διακρίσεων από το 2002 και μέχρι σήμερα οι ομάδες χαντμπωλ του Ελληνικού Κολλεγίου κρατούν τα σκήπτρα με χρυσά μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα της Κύπρου (2002), της Χαλκίδας (2003), και του Ναυπλίου (2004).

Οι ομάδες, ως πανελλήνιες πρωταθλήτριες, εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα στην Ουγγαρία και την Κύπρο και κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς αγώνες και να καταταγούν όγδοες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2004 ο απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα του Μπατμιντον.

Η πανελλήνια πρωταθλήτρια 2004 ομάδα Χάντμπωλ του Ελληνικού Κολλεγίου.
Η πανελλήνια πρωταθλήτρια 2004 ομάδα Χάντμπωλ του Ελληνικού Κολλεγίου.
Την ένατη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Χαντμπωλ κατέκτησε η ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου.
Την ένατη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Χαντμπωλ κατέκτησε η ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου.

Διακρίσεις στον αθλητισμό μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου

Η κ.Ιωάννα Φουντά συγχαίρει τον πανελληνιονίκη μαθητή Κανούτα Βασίλη στο αγώνισμα του τριάθλου.
Η κ.Ιωάννα Φουντά συγχαίρει τον πανελληνιονίκη μαθητή Κανούτα Βασίλη στο αγώνισμα του τριάθλου.

Από τα θρανία του Ελληνικού Κολλεγίου πέρασε μεγάλος αριθμός μαθητών – αθλητών που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Η καλύτερη ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, η Ελένη Δανιηλίδου ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου – Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η μαθήτρια Μίχου Ελένη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ στην ιστιοπλοΐα το 2000.

Ο Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης στο μπάτμιντον απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Γεώργιος Πάτης προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 έχοντας πίσω του έναν μεγάλο αριθμό νικών στο ατομικό και διπλό σε πρωταθλήματα σε όλον τον κόσμο.

Ο Βαλκανιονίκης αθλητής Γεώργιος Πάτης, ο οποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μπατμιντον που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.
Ο Βαλκανιονίκης αθλητής Γεώργιος Πάτης, ο οποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μπατμιντον που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Ο Πανελληνιονίκης μαθητής Κανούτας Βασίλης, παρά το νεαρό της ηλικίας του (16 μόλις ετών) συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ως εκπρόσωπος των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει αποσπάσει αργυρό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τριάθλου στην Ισπανία και χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους και σχολικούς αγώνες στο τρίαθλο.

Ο μαθητής Γκούκας Αθανάσιος με πανελλήνιες νίκες στα 100μ. πεταλούδα είναι πλέον αθλητής της Εθνικής Ομάδας. Ο μαθητής Γρηγοριάδης Αριστείδης ,με πανελλήνιες νίκες και Πανευρωπαϊκή νίκη στη Γαλλία το 2003 στα 100μ. ύπτιο είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Ο μαθητής Βαλσαμίδης Χαράλαμπος απέσπασε 2η νίκη στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης στα 200μ ελεύθερο.

Η Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης στο μπατμιντον μαθήτρια Χρύσα Γεωργαλή έχει δύο χρυσές νίκες στους Πανελλήνιους και Βαλκανικούς αγώνες, ενώ ήταν υποψήφια για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Να τονιστεί επίσης ότι η ομάδα Βόλεϊ του Ελληνικού Κολλεγίου απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα το 2004.

Επίσης μεγάλος αριθμός μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου έχει αποσπάσει πανελλήνιες και περιφερειακές νίκες σε άλλα αθλήματα όπως στο μπάσκετ, το τένις, την επιτραπέζια αντισφαίριση, την ξιφασκία κτλ.

Ενόργανη Γυμναστική

Η ενόργανη γυμναστική διδάσκεται στο κλειστό γυμναστήριο με τα ανάλογα όργανα από εξειδικευμένη γυμνάστρια και μέσα από αυτή την ομάδα έχουν αναδειχθεί πολλοί ταλαντούχοι μαθητές. Μέλη της ομάδας της ενόργανης γυμναστικής έχουν κατ' επανάληψη βραβευθεί στους διαγωνισμούς γυμναστικής που διεξάγει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας. Η ομάδα ενόργανης γυμναστικής έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Βασιλικό Θέατρο, την αίθουσα τελετών Α.Π.Θ. κ.α. Υπεύθυνη προπονήτρια είναι η Γυμνάστρια του Ελληνικού Κολλεγίου κ. Σουζάνα Αθανασάκη.

Η ομάδα ενόργανης γυμναστικής του Γυμνασίου.
Η ομάδα ενόργανης γυμναστικής του Γυμνασίου.
Στιγμιότυπο από το μάθημα της ενόργανης γυμναστικής.
Στιγμιότυπο από το μάθημα της ενόργανης γυμναστικής.
Χορευτική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο.
Χορευτική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο.

Μοντέρνος Χορός

Το club του μοντέρνου και παραδοσιακού χορού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο χώρο του σχολείου και όχι άδικα, αφού έχει σημειώσει μια αξιοζήλευτη πορεία γεμάτη βραβεία, ταξίδια και διακρίσεις. Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στο Κρατικό Θέατρο, Βασιλικό Θέατρο, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ , στο θέατρο του Σχολείου κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της ομάδας χορού στην έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ξιφασκίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής στο Αμβούργο το 1994, η συμμετοχή και διάκριση στη Γυμναστιάδα 1999. Η ομάδα μοντέρνου χορού πήρε χρυσό μετάλλιο στους περιφερειακούς μαθητικούς Σχολικούς Αγώνες το 2004 και προκρίθηκε στους Πανελλήνιους που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2002 η ομάδα απέσπασε Β' Βραβείο στους περιφερειακούς Σχολικούς αγώνες.

Στις εκδηλώσεις της ομάδας χορού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ γενικής γυμναστικής στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 2002.

Από την παράσταση «Το φάντασμα της όπερας» που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο διαγωνισμό χορού το 1998.
Από την παράσταση «Το φάντασμα της όπερας» που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο διαγωνισμό χορού το 1998.
Η ομάδα γενικής γυμναστικής του Γυμνασίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάθημα τοξοβολίας σε μαθητές του Γυμνασίου.
Αριστερά: Η ομάδα γενικής γυμναστικής του Γυμνασίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δεξιά:" Χορευτική παράσταση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.
Η ομάδα γενικής γυμναστικής του Γυμνασίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάθημα τοξοβολίας σε μαθητές του Γυμνασίου.
Αριστερά: Από τη συμμετοχή της ομάδας παραδοσιακών χορών στο μουσικό φεστιβάλ «International Cantus MM» στην Αυστρία το 2003. Δεξιά:" Η ομάδα γενικής γυμναστικής του Ελληνικού Κολλεγίου στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ξιφασκίας στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα το 1994. Το πρόγραμμα μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλον τον κόσμο.
Turnfest '94 Turnfest '94
Αριστερά: Το πρόγραμμα της ομάδας του Ελληνικού Κολλεγίου στο «Turnfest '94» το οποίο βραβεύθηκε. Δεξιά:" Η μεγάλη παρέλαση του φεστιβάλ της λήξης του φεστιβάλ «Turnfest '94» που την παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές στο γήπεδο του Αμβούργου και μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε όλη τη Γερμανία.
Turnfest '94
Συμμετοχή της ομάδας γενικής γυμναστικής στο μεγάλο gala με τις χορευτικές ομάδες που διακρίθηκαν στο βεστιβάλ «Turnfest '94», το παγκόσμιο φεστιβάλ γενικής γυμναστικής, που έγινε στο Αμβούργο το 1994.

Παραδοσιακός Χορός

Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές. Οι μαθητές διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας καθώς και Ποντιακούς χορούς. Πρέπει να τονιστεί ότι η ομάδα παραδοσιακών χορών του Ελληνικού Κολλεγίου έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς χορού. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές μένουν κοντά στη γνήσια Ελληνική παράδοση και δημιουργούν μια ζωντανή αλυσίδα για τη μετάδοσή της στις επόμενες γενιές.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ στην Αυστρία (2003), ενώ το 2004 χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην τελετή για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη της Ιταλίας.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού με την προπονήτρια κ. Αθανασάκη Σουζάνα. πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες το 2003
Αριστερά: Η ομάδα παραδοσιακού χορού με την προπονήτρια κ. Αθανασάκη Σουζάνα. Δεξιά:" Από την συμμετοχή και διάκριση της ομάδας παραδοσιακών χορών στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες το 2003.
γενοκτονίας των Αρμενίων
Χορευτικό πρόγραμμα στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου για τη θλιβερή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Χορωδία

Η χορωδία ιδρύθηκε το 1958 και αποτελεί το παλαιότερο club του Ελληνικού Κολλεγίου. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις παλαιότερες σχολικές χορωδίες της Ελλάδας καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα επί 46 έτη. Μέσα στα τόσα χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να αποκτήσει ένα υψηλό μουσικό επίπεδο και να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα ως μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές χορωδίες. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Μακεδονία, Κρήτη, Επτάνησα κ.α.), καθώς και σε κάθε χορωδιακό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Γερμανία, διακρίθηκε κατ' επανάληψη με πανελλήνια βραβεία σε χορωδιακούς διαγωνισμούς (ΧΟΝ, Υπουργείο Παιδείας) και ανέβασε τρεις νεανικές όπερες σε Α' Πανελλήνια εκτέλεση. Συμμετείχε επίσης σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Το 1992, η Χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου έδωσε συναυλίες στο Great Yarmouth και στο Norwich της Αγγλίας, ενώ παρουσίασε το έργο Gloria του Puccini με τη συμφωνική ορχήστρα της πόλης και σύμπραξη αγγλικών χορωδιών υπό τη διεύθυνση της γνωστής αγγλίδας μαέστρου Daphne King.

Το 1993, στο Μόναχο της Γερμανίας η Χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου εκπροσώπησε της Ελλάδα στο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που διοργάνωσε το Munich International School.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βράβευση της χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την πανελλήνια διάκρισή της το 2003.
Το CD της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου που κυκλοφόρησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1998.
Το CD της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου που κυκλοφόρησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1998.

Το 1998 κυκλοφόρησε CD της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το οποίο αποτελεί ένα δείγμα της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται μέσα σε αυτήν. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, παρουσιάστηκε στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας και παίχθηκε σχεδόν από όλους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η χορωδία συνεργάστηκε και με δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών, όπως του Φωτούλη σε CD που κυκλοφόρησε το 1997.

Η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, τραγούδησε στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων καθώς και στην τελετή έναρξης της Φοιτητικής εβδομάδας το 2003.

Το 2002 η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης απέσπασε Χρυσό μετάλλιο στους Περιφερειακούς Σχολικούς Αγώνες και προκρίθηκε στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες στην Αθήνα, όπου διαγωνιζόμενο ανάμεσα σε 6 μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας απέσπασε Α' έπαινο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου.
Η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου.
Τα μέλη της χορωδίας με το Δήμαρχο της πόλης Norwich, στο Norfolk της Αγγλίας το 1992.
Τα μέλη της χορωδίας με το Δήμαρχο της πόλης Norwich, στο Norfolk της Αγγλίας το 1992.
Σόλο μαθητών στην όπερα που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής το 1998.
Σόλο μαθητών στην όπερα που βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής το 1998.
Στιγμιότυπο από την όπερα «Μινώταυρος» του Peter Kay, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Η νεανική όπερα «Σταχτοπούτα» σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, βραβευμένη από το Υπουργείο Παδείας το 1999, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Δημήτρια 1999» και παρουσιάστηκε στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, με μεγάλη επιτυχία.
Αριστερά: Στιγμιότυπο από την όπερα «Μινώταυρος» του Peter Kay, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Δεξιά:" Η νεανική όπερα «Σταχτοπούτα» σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, βραβευμένη από το Υπουργείο Παδείας το 1999, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Δημήτρια 1999» και παρουσιάστηκε στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, με μεγάλη επιτυχία.
Συμμετοχή της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου στο Χορωδιακό Φεστιβάλ που οργάνωσε το Munich International School στο Μόναχο το 1993.
Συμμετοχή της χορωδίας του Ελληνικού Κολλεγίου στο Χορωδιακό Φεστιβάλ που οργάνωσε το Munich International School στο Μόναχο το 1993.
Από τη συμμετοχή της χορωδίας στην πανηγυρική συναυλία που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. το 2002. Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων το 2002.
Αριστερά: Από τη συμμετοχή της χορωδίας στην πανηγυρική συναυλία που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. το 2002. Δεξιά:" Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων το 2002.
Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων, 1998. Δημοτικό θέατρο Ηρακλείου Κρήτης, 2002.
Αριστερά: Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων, 1998. Δεξιά:" Δημοτικό θέατρο Ηρακλείου Κρήτης, 2002.
Μέγαρο Μουσικής «Κέφαλος», Κεφαλλονιά, 1996. 33ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Τρίπολης, 1997.
Αριστερά: Μέγαρο Μουσικής «Κέφαλος», Κεφαλλονιά, 1996. Δεξιά:" 33ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Τρίπολης, 1997.

Η Ορχήστρα

Η ορχήστρα κλασσικής μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελείται από ταλαντούχους μαθητές τους σχολείου που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο. Ερμηνεύει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών με έμφαση στα έργα συνθετών της κλασσικής εποχής. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και έχει συνοδέψει την χορωδία σε συναυλίες στην Αγγλία και την Γερμανία.

Έχει εμφανιστεί κατ' επανάληψη σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως ΕΤ-3, TV-100, στον ANT-1 καθώς και στο TV-Makedonia.

Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών και μουσικών συνόλων καθώς και στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες, όπου μέλη της διακρίθηκαν με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια.

Η ορχήστρα του Ελληνικού Κολλεγίου σε πλήρη σύνθεση με τον υπεύθυνο καθηγητή κο Μιχάλη Κζούνια και την κα Ιωάννα Φουντά. Μέλη της ορχήστρας σε μία από τις πολλές και επιτυχείς της συναυλίες.
Αριστερά: Η ορχήστρα του Ελληνικού Κολλεγίου σε πλήρη σύνθεση με τον υπεύθυνο καθηγητή κο Μιχάλη Κζούνια και την κα Ιωάννα Φουντά. Δεξιά:" Μέλη της ορχήστρας σε μία από τις πολλές και επιτυχείς της συναυλίες.

Η μαθήτρια Τσαλίκη Μαρία απέσπασε το Χρυσό μετάλλιο στους 10ους Περιφερειακούς Σχολικούς Μαθητικούς Αγώνες στο βιολοντσέλο το 2004, ενώ η μαθήτρια Χατζηδήμου Ελισάβετ απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στο βιολί. Στους ίδιους αγώνες η μαθήτρια Κουρουντζίδου Μαρία απέσπασε αργυρό μετάλλιο στο όμποε.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η νεαρή βιρτουόζος του βιολιού Αρετή Ζούλα, η οποία σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή με υποτροφία στην Αμερική για συνέχιση των μουσικών σπουδών της με καθηγητή της περίφημης σχολής Juliard της Νέας Υόρκης, υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Ελληνικού Κολλεγίου για 5 έτη (1996-2001) και είχε αποσπάσει Χρυσό μετάλλιο στο βιολί στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ορχήστρα κλασσικής μουσικής από το 1986 μέχρι το 2002 είχε η καθηγήτρια Μουσικής Μαρία Μελιγκοπούλου ενώ από το 2002 ανέλαβε ο καθηγητής Μουσικής Μιχάλης Κζούνιας.

Ανάμεσα στις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις των τελευταίων ετών αξίζει να σημειωθούν η συναυλία της Ορχήστρας στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, η συμμετοχή της ορχήστρας σε χορωδιακά φεστιβάλ και συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, η συναυλία στο «Μύλο», στο θέατρο Συκεών καθώς και μεγάλος αριθμός συναυλιών σε άλλα σχολεία της πόλης.

Τέλος το 2003 η ορχήστρα πραγματοποίησε δισκογραφική συνεργασία στην παραγωγή του CD «Οι πύλες τ' ουρανού» σε μουσική Π.Τερεζάκη.

Συναυλία της ορχήστρας στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 1994.
Συναυλία της ορχήστρας στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 1994.
Συναυλία της ορχήστρας στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης το 2003.
Συναυλία της ορχήστρας στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης το 2003.
Συμμετοχή της Χορωδίας και της Ορχήστρας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2003 υπό τη διεύθυνση της κας Μαραντίδου.
Συμμετοχή της Χορωδίας και της Ορχήστρας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2003 υπό τη διεύθυνση της κας Μαραντίδου.

Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής

Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελείται από ταλαντούχους μαθητές του σχολείου που παίζουν κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο και συνοδεύεται από μικρό φωνητικό σύνολο. Σκοπός της είναι να φέρει του μαθητές κοντά στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και κουλτούρας και να τους διδάξει τα μουσικά της ιδιώματα. Έχει καταφέρει να διακριθεί με δεύτερα και τρίτα βραβεία πέντε φορές σε περιφερειακούς σχολικούς διαγωνισμούς και έχει δώσει μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2003 συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ στο Σάλτσμουργκ της Αυστρίας ενώ το 2004 συμμετείχε μαζί με την ομάδα παραδοσιακών χορών στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη.

Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο καθηγητής Μουσικής του Γυμνασίου-Λυκείου κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης.

Στις 28 Ιουνίου 2004 η ομάδα παραδοσιακής μουσικής και χορού έδωσε μια πολύ ξεχωριστή συναυλία στην Ρώμη, κατά την διάρκεια της Τελετής Διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας. Προσκεκλημένη από την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης η ομάδα παρουσίασε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και των πολιτικών αρχών της Ιταλίας και της Ελλάδας. Ο ενθουσιασμός τόσο του κοινού όσο και των μελών της ομάδας του Ελληνικού Κολλεγίου ήταν μεγάλος. Οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου μετάγγισαν με ζωντάνια το ελληνικό πνεύμα στο Ιταλικό κοινό και έγιναν καλλιτεχνικοί πρεσβευτές της χώρας μας στην λαμπρή αυτή τελετή.

Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής σε πλήρη σύνθεση με το διδάσκοντα καθηγητή μουσικής κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη.
Η ομάδα παραδοσιακής μουσικής σε πλήρη σύνθεση με το διδάσκοντα καθηγητή μουσικής κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη.

Βυζαντινός χορός – Φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής

Με υπεύθυνο καθηγητή τον θεολόγο του Γυμνασίου κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη, η ομάδα βυζαντινού χορού και παραδοσιακής φωνητικής μουσικής έχει αναπτύξει μια πολύ αξιόλογη δράση τα τελευταία χρόνια. Ψάλλει τακτικά σε Ιερούς Ναούς όπου πραγματοποιούν εκκλησιασμό οι μαθητές του σχολείου, καθώς και στις εθνικές γιορτές του σχολείου.

Η δράση του Βυζαντινού χορού όμως επεκτείνεται και σε εκδηλώσεις έξω από το σχολικό χώρο. Έχει εμφανιστεί σε μουσικές εκδηλώσεις στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. καθώς και στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκοποβολής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το 2002 η βυζαντινή χορωδία απέσπασε τρίτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Festival of Songs» στην πόλη Olomuc της Τσεχίας ενώ το 2003 συμμετείχε σε διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στο Σαλτσμπουργκ της Αυστρίας. Το 2004 το φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής τραγούδησε στην τελετή για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ρώμη.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Βυζαντινό Χορό οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους θησαυρούς της Βυζαντινής Μουσικής, μαθαίνουν ψαλμούς της Ορθόδοξης παράδοσης και συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις λατρείας που πραγματοποιεί το Ελληνικό Κολλέγιο σε Ιερούς Ναούς της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Βυζαντινού Χορού πέτυχαν διακρίσεις και βραβεία στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες βυζαντινής μουσικής που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Βυζαντινός χορός ψάλλει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά την Τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων το 2002.
Ο Βυζαντινός χορός ψάλλει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά την Τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος αεροβόλων όπλων το 2002.
Από τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στο Διεθνές Φεστιβάλ International Cantus MM, στην Αυστρία το 2003. Ο Βυζαντινός Χορός στην Πράγα κατά τη διάρκεια του Festival of Songs όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο.
Αριστερά: Ο Βυζαντινός Χορός με το Χοράρχη του και θεολόγο του Γυμνασίου κ.Αθανάσιο Αθανασιάδη. Δεξιά:" Από τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στο Διεθνές Φεστιβάλ International Cantus MM, στην Αυστρία το 2003.
Ο Βυζαντινός Χορός στην Πράγα κατά τη διάρκεια του Festival of Songs όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο.
Ο Βυζαντινός Χορός στην Πράγα κατά τη διάρκεια του Festival of Songs όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο.

Θεατρική Ομάδα Αρχαίου Θεάτρου

Η θεατρική ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα club των μαθητών. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό προβάλλουν τα ταλέντα της υποκριτικής, τα οποία απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα που δίνει παραστάσεις στο θέατρο του σχολείου και συμμετέχει σε διαγωνισμούς και θεατρικά φεστιβάλ.

Στο αρχαίο θέατρο οι μαθητές ερμηνεύουν τα κλασικά ελληνικά έργα, πολλές φορές στην αρχαία ελληνική γλώσσα, και έτσι εντρυφούν στο θησαυρό της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας αποκομίζοντας ανεκτίμητη γνώση και εμπειρία. Όσοι μαθητές συμμετείχαν σε μια αρχαία τραγωδία το θεωρούν όχι άδικα μεγάλη τους τιμή, αφού η αρχαία τραγωδία αποτελεί ζωντανή διδασκαλία.

Η ομάδα αρχαίου θεάτρου του Ελληνικού Κολλεγίου Κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων στους Μαθητικούς σχολικούς αγώνες αποσπώντας αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Έχει ανεβάσει παραστάσεις στο θέατρο του σχολείου, στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ και στη Μονή Λαζαριστών όπου ανέβασε με πολύ μεγάλη επιτυχία την «Μηδεία» του Ευριπίδη.

Ανάμεσα στα έργα που ανέβασε η θεατρική ομάδα περιλαμβάνονται, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου.

Την επιμέλεια του αρχαίου θεάτρου έχει ο φιλόλογος – Λυκειάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου Θεμιστοκλής Χασιώτης.

Η αρχαία τραγωδία Ηλέκτρα του Ευριπίδη.
Η αρχαία τραγωδία Ηλέκτρα του Ευριπίδη.
Η αρχαία τραγωδία Ευμενίδες του Αισχύλου. Μέλη της ορχήστρας σε μία από τις πολλές και επιτυχείς της συναυλίες.
Αριστερά: Η αρχαία τραγωδία Ηλέκτρα του Ευριπίδη. Δεξιά:" Στιγμιότυπο από την τραγωδία Μηδεία του Ευριπίδη.
Στιγμιότυπο από την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή. Η βραβευμένη ομάδα Αρχαίου Θεάτρου με τα βραβεία της.
Αριστερά: Στιγμιότυπο από την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή. Δεξιά: Η βραβευμένη ομάδα Αρχαίου Θεάτρου με τα βραβεία της.

Θεατρική Ομάδα Σύγχρονου Θεάτρου

Η θεατρική ομάδα Σύγχρονου θεάτρου ερμηνεύει έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Μαθητές με ιδιαίτερο υποκριτικό ταλέντο υποδύονται χαρακτήρες θεατρικών έργων με μεγάλη επιτυχία. Η θεατρική ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου έχει δώσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του σχολείου, ενώ τα τελευταία χρόνια διακρίνεται από έναν επαγγελματισμό στον τρόπο υποκριτικής των μαθητών που ενθουσιάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς κριτικούς. Η συμμετοχή της θεατρικής ομάδας στους διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και οι θετικές κριτικές που εισπράττει από τις κριτικές επιτροπές επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς που γίνεται.

Την επιμέλεια της ομάδας Σύγχρονου Θεάτρου έχει η θεατρολόγος Ελένη Κιορπέ.

«Η ωραία κοιμωμένη» θετρική παράσταση στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 2001.
«Η ωραία κοιμωμένη» θετρική παράσταση στο θέατρο του Ελληνικού Κολλεγίου το 2001.
Θεατρική παράσταση για το έπος του '40. Θεατρική παράσταση «Ζητείται Ψεύτης» του Ψαθά στο Βαφοπούλειο το 1999.
Αριστερά: Θεατρική παράσταση για το έπος του '40. Δεξιά: Θεατρική παράσταση «Ζητείται Ψεύτης» του Ψαθά στο Βαφοπούλειο το 1999.

Καλλιτεχνικά

Η ζωγραφική, ο πηλός, ο χαλκός, το βιτρό, το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, τα καλλιτεχνήματα από ξύλο, χαρτί, πλαστικό, και η τέχνη της φωτογραφίας αποτελούν επιμέρους τμήματα του μαθήματος των καλλιτεχνικών. Οι μαθητές παίρνουν το ερέθισμα, καλλιεργούν το ταλέντο τους αι εισπράττουν ως ηθική ανταμοιβή τις πολυάριθμες διακρίσεις τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και τις εκθέσεις με τα έργα τους που διοργανώνονται σε εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών που βραβεύτηκαν στους Περιφερειακούς και τους Πανελλήνιους Σχολικούς αγώνες, ανάμεσά τους η μαθήτρια Σαλαγιάννη Στεφανία που πήρε χρυσό μετάλλιο.

Σημαντικές όμως είναι οι διακρίσεις μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου και σε άλλους διαγωνισμούς όπως του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκής ημέρας σχολείων» όπου η μαθήτρια Γκανίλα Βίκυ απέσπασε το χρυσό μετάλλιο του 2001 και ο διαγωνισμός ζωγραφικής Βορείου Ελλάδος, όπου η μαθήτρια Παντελάκη Ματίνα απέσπασε Χρυσό μετάλλιο του 2003.

Δύο πρώτα βραβεία όμως πέτυχαν μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας το 2003 και 2004, με την μαθήτρια Παναγιωτίδου Ελισάβετ στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Βραβείο απέσπασαν μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου και στον Διαγωνισμό της Ιερά Μονής Κουτλουμουσίου για τον Κοσμά Αιτωλό.

Την επιμέλεια του τμήματος των καλλιτεχνικών έχει η ζωγράφος Νίκη Λιλιοπούλου.

Πυλός και ζωγραφική από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
Πυλός και ζωγραφική από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
Κατασκευές από μαθητές του Γυμνασίου. Ζωγραφική με θέμα τη φύση.
Αριστερά: Κατασκευές από μαθητές του Γυμνασίου. Δεξιά: Ζωγραφική με θέμα τη φύση.

Δημοσιογραφία – Λογοτεχνία – Δακτυλογραφία

Το club της δημοσιογραφίας-δακτυλογραφίας προσφέρει στους μαθητές της ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τέχνη της δημοσιογραφίας και της διαδικασίας σύνταξης και έκδοσης μιας εφημερίδας ενώ παράλληλα διδάσκονται δακτυλογραφία και αποκτούν δεξιότητα στη χρήση της γραφομηχανής και του Η/Υ ως μέσου γραφής.

Στα πλαίσια του μαθήματος δημοσιογραφίας οι μαθητές επισκέπτονται ραδιοφωνικούς σταθμούς για συνεντεύξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις για την εφημερίδα του σχολείου από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και του αθλητισμού.

Με την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή κ. Βαγγέλη Σταυρίδη, οι μαθητές επισκέπτονται το τυπογραφείο όπου τυπώνεται η «Μαθητική του Κολλεγίου», βλέπουν πως φτιάχνεται η σελίδα της εφημερίδας από τον γραφίστα και κατόπιν πως τυπώνεται από τα ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα.

Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική και καθιστά τους μαθητές αληθινούς συντελεστές της έκδοσης της εφημερίδας.

Από το μάθημα της δακτυλογραφίας. Οι νεαροί δημοσιογράφοι επί τω έργω.
Αριστερά: Από το μάθημα της δακτυλογραφίας. Δεξιά: Οι νεαροί δημοσιογράφοι επί τω έργω.
Η σχολική εημερίδα «Η Μαθητική του Κολλεγίου».
Η σχολική εημερίδα «Η Μαθητική του Κολλεγίου».
Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό για συνέντευξη από τους μαθητές του club δημοσιογραφίας.
Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό για συνέντευξη από τους μαθητές του club δημοσιογραφίας.

Εκδόσεις Βιβλίων – Εφημερίδας

Μένοντας σταθεροί στην αρχική τους φιλοσοφία, οι ιδρυτές του Ελληνικού Κολλεγίου, συνεχίζουν την παράδοση που θέλει το βιβλίο και το γραπτό λόγο στην πρώτη γραμμή. Οι μαθητές, μυημένοι στη βαθύτερη αξία του γραπτού λόγου, εκπονούν διαρκώς ομαδικές εργασίες με ποικίλα θέματα που δένονται σε βιβλία. Έτσι ανατρέχοντας κανείς στις πιο πρόσφατες εκδόσεις θα βρει ένα ωραιότατο βιβλίο – αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα τη λίμνη Κάρλα, ένα τρίτο με τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας και πολλά άλλα με θέματα οικολογικά και πολιτισμικά. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο βιβλίο «315π.Χ. Θεσσαλονίκη 1997», μια εργασία των μαθητών της Γ' Γυμνασίου, το οποίο περιλαμβάνει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα.

Ένα από τα τελευταία γραπτά εκπονήματα των μαθητών του Γυμνασίου αποτελεί το βιβλίο με θέμα «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης». Οι μαθητές έψαξαν και ανακάλυψαν τους Θεσσαλονικιούς συγγραφείς που έφρασαν και δημιούργησαν στην πόλη μας, κατέγραψαν τα έργα τους και τα βιογραφικά τους δημιουργώντας ένα θαυμάσιο βιβλίο που προβάλλει την πόλη μας με το πνεύμα και τα γράμματά τους.

Η έκδοση της διμηνιαίας εφημερίδας του σχολείου, της «Μαθητικής του Κολλεγίου» αποτελεί την πηγή έκφρασης και επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, το οποίο μέσω της εφημερίδας που κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα ενημερώνεται σχετικά με τη ζωή τις διακρίσεις, τις εκδηλώσεις και τα μελλοντικά δρώμενα των μαθητών του Κολλεγίου. Η εφημερίδα συντάσσεται εξ' ολοκλήρου από τους μαθητές που συμμετέχουν στο τμήμα της δημοσιογραφίας και καθοδηγούνται από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Βαγγέλη Σταυρίδη.

Εκδόσεις Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Εκδόσεις Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Εκδόσεις Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης
Εκδόσεις Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Εκδόσεις Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης