Φωτογραφία: Παλαί Ντε Σπορ Θεσσαλονίκη

Η ιστορία του
Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Α Περίοδος, 1958-1988

Το Εξατάξιο Μικτό Γυμνάσιο

Το μικτό εξατάξιο Γυμνάσιο ήταν μοναδική καινοτομία για την εποχή του. Οι κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά, με το διορατικό πνεύμα τους θεώρησαν πολύ εύστοχα ότι ένα μικτό Γυμνάσιο θα ήταν πιο υγιές για την ομαλή ανάπτυξη των εφήβων μαθητών, αφού φιλοσοφία τους ήταν ότι το σχολείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία συνυπάρχουν άνδρες και γυναίκες. Έτσι το Γυμνάσιο από την ίδρυσή του λειτούργησε ως μικτό κάτι που εφαρμόστηκε στα υπόλοιπα Γυμνάσια το 1980.

Το Γυμνάσιο στεγάζονταν σε ξεχωριστή πτέρυγα του σχολείου στον τελευταίο όροφο. Ανάλογα με την κατεύθυνση – θεωρητική ή πρακτική – που ακολουθούσαν οι μαθητές διδάσκονταν από εξειδικευμένους καθηγητές, ενώ το πρόγραμμα διδασκαλίας συμπληρωνόταν από τα δευτερεύοντα μαθήματα τα οποία διδάσκονταν σε ειδικές αίθουσες και εργαστήρια.

Ασκήσεις γυμναστικής των μαθητών
Ο κ. Πέτρος Φουντάς, ο Γυμνασιάρχης Ρόδιος Σαχπεκίδης, καθηγητές και μαθητές της Β' Γυμνασίου σε αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Ελληνικού Κολλεγίου.

Οι ξένες γλώσσες

Η αγγλική γλώσσα στο γυμνάσιο διδάσκονταν σε φροντιστηριακή βάση και οι μαθητές αποκτούσαν τα αντίστοιχα πτυχία κατά την εξαετή φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.

Η διδασκαλία της γαλλικής και της γερμανικής ως δεύτερης γλώσσας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές, καθώς, αν και αποτελούσε μάθημα επιλογής, οι μαθητές την παρακολουθούσαν στο σύνολό τους.

Η Γυμναστική – Γυμναστικές Επιδείξεις

Η διδασκαλία της ρυθμικής και της ενόργανης γυμναστικής γινόταν σε ειδικές αίθουσες από γυμναστές, όπως και η διδασκαλία των παραδοσιακών ελληνικών χορών και της γενικής γυμναστικής με στεφάνια και κορδέλες.

Οι ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου άφησαν εποχή με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους και τις διακρίσεις σε όλη την πόλη και δημιούργησαν μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκγύμναση και τη διατήρηση της άριστης φυσικής των μαθητών μέσα από τα ολυμπιακά αθλήματα, όπως το άλμα απλούν και τριπλούν, πολύζυγα, αγώνες ταχύτητας και αντοχής.

Το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς επισφραγιζόταν με τις «Γυμναστικές Επιδείξεις», οι οποίες γινόταν είτε στον προαύλιο χώρο του σχολείου είτε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο είτε στο γήπεδο της ΧΑΝΘ και αποτελούσαν πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι μαθητές έδειχναν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη μουσική, το χορό και το άθλημα ότι ξέρουν πολύ καλά τι θα πει ήθος, πειθαρχία, ομαδικότητα και σεβασμός .

Ενόργανη γυμναστική από μαθητές
Ενόργανη γυμναστική από μαθητές του Γυμνασίου στις αθλητκές εγκαταστάσεις του σχολείου.
Ενόργανη γυμναστική από μαθητές
Η ομάδα μπάσκετ του Ελληνικού Κολλεγίου είναι μια πό τις παλαιότερες ομάδες της Θεσσαλονίκης με λαμπρή σταδιοδρομία και πολλές νίκες.
Ενόργανη γυμναστική από μαθητές
Στιγμιότυπο από αγώνα της ομάδας μπάσκετ του Ελληνικού Κολλεγίου.

Η Μουσική – Η Χορωδία

Η μουσική ήταν ένα μάθημα που οι ιδρυτές του Ελληνικού Κολλεγίου κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά είχαν πάντα στην πρώτη γραμμή. Και αυτό διότι ήξεραν πολύ καλά ότι η μουσική καλλιεργεί την ψυχή και το πνεύμα και δίνει στον άνθρωπο ευγένεια και πολιτισμό, ενώ τον ωθεί στην αναζήτηση του ωραίου και του ποιοτικού. Στο μάθημα της μουσικής οι μαθητές εμβάθυναν στη θεωρία και την ιστορία της μουσικής, ενώ με ακουστικά παραδείγματα μουσικών έργων όλων των εποχών διεύρυναν τις μουσικές τους εμπειρίες.

Η χορωδία του Γυμνασίου, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του σχολείου, έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ που οργάνωνε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με συναυλίες στο θέατρο του σχολείου αλλά και με επισκέψεις σε πόλεις της Ελλάδας, όπου έδινε συναυλίες και έψαλλε την τρίφωνη Θεία Λειτουργία του Ι. Σακελλερίδη.

Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού
Μάθημα χορωδίας από τον καθηγητή μουσικής κ. Εμμανουήλ Μελιγκόπουλο.
Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού
Συμμετοχή της χορωδίας του Γυμνασίου στο Χορψδιακό Φεστιβάλ του ΑΠΘ το 1963.

Επισκέψεις – Δραστηριότητες

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούσαν μέρος της ουσιαστικής εκπαίδευσης, καθώς περιλάμβαναν επισκέψεις στο Χημείο του Πανεπιστημίου, στο Αστεροσκοπείο, σε πτέρυγες εργοστασίων, όπου οι μαθητές παρακολουθούσαν τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και σε χώρους ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους προσέγγιζαν με πιο εξειδικευμένα κριτήρια.

Σημαντική ήταν η κοινωνική δράση των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου. Κάθε χρόνο γινόταν συλλογή χρημάτων και ιματισμού. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους επισκέπτονταν τα ορφανοτροφεία και ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και μοίραζαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια ενώ παρέδιδαν στη Δ/νση των ιδρυμάτων τα χρηματικά ποσά που είχαν συλλέξει. Σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές βοήθησαν φτωχές οικογένειες που είχαν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

Επίσκεψη του Γυμνασίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Επίσκεψη του Γυμνασίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Επίσκεψη του Γυμνασίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επίσκεψη του Γυμνασίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επίσκεψη του Γυμνασίου στο Χημείο του Α.Π.Θ.
Επίσκεψη του Γυμνασίου στο Χημείο του Α.Π.Θ.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο Δίον.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο Δίον.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο Δίον.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στα ναυπηγεία.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο Δίον.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο υδροηλεκτροκό φράγμα της Έδεσσας. Διακρίνεται επάνω αριστερά του ζεύγος Πέτρου και Ιωάννας Φουντά.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαίο Δίον.
Εκπαιδευτική επίσκεψη σε βιομηχανική μονάδα της περιοχής Σίνδου.

Εκδόσεις Εφημερίδας – Περιοδικών – Βιβλίων

Ο γραπτός λόγος αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο στην παιδεία των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του άρχισε να εκδίδει περιοδικά έντυπα με τη μορφή μαθητικής εφημερίδας ή έντυπου εγχειριδίου μέσα από τα οποία οι μαθητές αρθρογραφούσαν με θέματα από τη ζωή του σχολείου, επιστημονικά, λογοτεχνικά, χρονογραφήματα και δελτία τύπου από δραστηριότητες δικές τους και του σχολείου.

Ένα από τα βιβλία που εξέδιδαν οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου είχε τίτλο «Οι μικροί Λογοτέχνες ίσως … μέλλοντες μεγάλοι Συγγραφείς». Στο βιβλίο αυτό οι μαθητές συμμετείχαν με εκθέσεις, ποιήματα και χρονογραφήματα δείχνοντας έτσι το μικρό ή μεγαλύτερο ταλέντο τους στο γραπτό λόγο.

Ένα άλλο βιβλίο που εκδιδόταν κάθε χρόνο ήταν η «Ετήσια Έκδοση των Μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου». Το βιβλίο αυτό αποτελούσε ένα χρονογράφημα που περιλάμβανε τη ζωή του σχολείου και τις δραστηριότητες των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η ύλη του βιβλίου εμπλουτιζόταν με ποιήματα, διηγήματα, παιδαγωγικά θέματα, πνευματικά παιχνίδια και σελίδες ψυχαγωγίας.

Από τις εκδόσεις του Ελληνικού Κολλεγίου δεν μπορούσε να απουσιάζει η μαθητική εφημερίδα «Ελληνικό Κολλέγιον Θεσσαλονίκης» η οποία εκδίδεται ως σήμερα με τον τίτλο «Η Μαθητική του Κολλεγίου». Η εφημερίδα περιλάμβανε τα τρέχοντα νέα της ζωής του σχολείου, τις εκδηλώσεις των μαθητών και νέα από την κοινωνική δράση του Ελληνικού Κολλεγίου.

Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ

Οι παρελάσεις

Η παρουσία των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης επισφραγιζόταν με την ανελλιπή συμμετοχή τους στις παρελάσεις της 28ης και της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές με το αγέρωχο βήμα τους, το παράστημά τους και τον απόλυτο συγχρονισμό τους αντανακλούσαν την ποιότητα εκπαίδευσης που λάμβαναν μέσα στο σχολείο.

Παρέλαση Μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη
Παρέλαση Μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι Εκδρομές

Αλησμόνητες εμπειρίες άφησαν σε όλους τους μαθητές του εξατάξιου Γυμνασίου οι ημερήσιες εκδρομές στις ομορφιές της πατρίδας μας πάντα συνοδεία των διευθυντών, του ζεύγους Πέτρου και Ιωάννας Φουντά και των καθηγητών τους. Οι εκδρομές στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Έδεσσα, στην Καβάλα, στη Νάουσα στη Βέροια στο Δίον και σε δεκάδες άλλες αξιόλογες περιοχές της Ελλάδας γέμισαν εμπειρίες, γνώση και χαρούμενες αναμνήσεις τους μαθητές και σήμερα αποτελούν ένα καλά φυλαγμένο θησαυρό στη μνήμη των μαθητικών χρόνων.

Το Οικοτροφείο

Στη βίλα που ήταν κτισμένη απέναντι από το Ελληνικό Κολλέγιο, στεγάστηκε το οικοτροφείο. Για πολλούς μαθητές, που οι γονείς τους ζούσαν μακριά από τη Θεσσαλονίκη αλλά το Ελληνικό Κολλέγιο αποτελούσε την πρώτη επιλογή τους, το οικοτροφείο αποτελούσε το δεύτερο σπίτι τους. Τα παιδιά βρήκαν μέσα σε αυτό στοργή, φροντίδα και οικογενειακή θαλπωρή. Τα πρώτα χρόνια οι ίδιοι οι κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά κατοικούσαν μαζί με τα παιδιά στο οικοτροφείο και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πραγματικά οικογενειακή ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό. Μάλιστα η κ. Ιωάννα Φουντά μαζί με το θεολόγο του σχολείου τον κ. Τσαγκαλίδη και αργότερα τον κ. Καλιαμπό ανέλαβε την οργάνωση και τη διεύθυνση της εσωτερικής λειτουργίας του οικοτροφείου. Όσοι μαθητές είχαν την εμπειρία να μείνουν στο οικοτροφείο με νοσταλγία μιλούν για τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν με τους συμμαθητές τους και τους επιμελητές του οικοτροφείου. Η κ. Αποστολίδου Ελισάβετ, φιλόλογος της αγγλικής και της ελληνικής γλώσσας στο Ελληνικό Κολλέγιο σήμερα, με συγκίνηση φέρνει στη μνήμη της σκηνές από τη ζωή στο οικοτροφείο, όπου πέρασε τα γυμνασιακά της χρόνια καθώς θυμάται τις αγωνίες για τα ις εξετάσεις που μοιραζόταν τα βράδια με τις φίλες της, της φάρσες που έκαναν μεταξύ τους, τις μαγείρισσες που τις είχαν σαν δεύτερες μητέρες τους γιατί τους μαγείρευαν τα αγαπημένα τους φαγητά και τόσα άλλα που θα απαιτούσαν σελίδες για να καταγραφούν.

Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού
Αριστερά: 1973. Βραδιά Πικάσο για τους μαθητές του οικοτροφείου υπό την επίβλεψη της φιλολόγου κας Σοφίας Βακαλάκη. Δεξιά: 1966. Κοπή Βασιλόπητας από τον κ. Πέτρο Φουντά.
Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ
Γεύμα στην τραπεζαρία του οικοτροφείου.

Το οικοτροφείο διέθετε κανονισμό λειτουργίας στον οποίο αναφέρονταν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία που σχετίζονταν με τη λειτουργία του. Ξεφυλλίζοντας κανείς τον κανονισμό, θα διαβάσει μεταξύ άλλων ότι στο οικοτροφείο μπορούσαν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Το οικοτροφείο διέθετε επιπλωμένα δωμάτια με μικρό αριθμό κλινών, ιατρό και νοσηλευτήριο, βιβλιοθήκη, επιβλέποντες καθηγητές για τη μελέτη των οικότροφων, εσωτερικό κινηματογράφο, τμήματα αθλητισμού και μουσικής. Για την πιο ευχάριστη διαμονή των οικότροφων το πρόγραμμα του οικοτροφείου περιλάμβανε περιπάτους επισκέψεις ψυχαγωγικού και μορφωτικού χαρακτήρα, διοργάνωση βραδιών με μουσική και χορό καθώς και εκδρομές κατά τη διάρκεια των αργιών.

Το Διδακτικό Προσωπικό

Χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τα θρανία του Ελληνικού Κολλεγίου στην οδό Τάκη Οικονομίδη 1 και δεκάδες δάσκαλοι και καθηγητές έδωσαν ένα μικρότερο κομμάτι της ζωής τους μέσα σε αυτό το σχολείο.

Στο Νηπιαγωγείο δίδαξαν πολλές νηπιαγωγοί με περισσή αγάπη και συνέπεια και ανέμεσά τους η κ. Βούλα Τσάμη που αφιέρωσε όλα τα χρόνια της διδακτικής της καριέρας στο Νηπιαγωγείο του Ελληνικού Κολλεγίου και το αγάπησε σαν να ήταν ένα τμήμα της ύπαρξής της.

Στο Δημοτικό οι δάσκαλοι όπως και οι μαθητές ήταν περισσότεροι και πολλοί από αυτούς αποχώρησαν μόνο με τη συνταξιοδότησή τους, αφού η διδασκαλία στο Ελληνικό Κολλέγιο ήταν για αυτούς η ζωή τους.

Η κ. Χάιδω Καραθάνου ήταν η δασκάλα που ξεκίνησε την καριέρα της κατά το έτος ίδρυσης του σχολείου το 1958 και δεν έφυγε από κοντά του παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί. Από την τάξη της πέρασαν χιλιάδες μαθητές και σήμερα με καμάρι μαθαίνει για τις διακρίσεις τους και τους επαίνους τους και νιώθει περήφανη, όταν τους συναντά στο δρόμο πετυχημένα πλέον μέλη της κοινωνίας μας.

Η κ. Αναστασία Βολωνάκη ήταν μια από τις δασκάλες που αγάπησαν πραγματικά το Ελληνικό Κολλέγιο και τους μικρούς μαθητές και έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τον καλύτερό διδακτικό αγώνα μεταγγίζοντάς τους της αγάπη για το θεό και τη γνώση.

Οι κυρίες Φρόσω Γιάνναλη, Δέσποινα Γιαννακοπούλου (που τόσο άδικα πέθανε πρόωρα) και Καίτη Μπιγδέλη είναι τρεις δασκάλες που οποιοσδήποτε μαθητής πέρασε από το Ελληνικό Κολλέγιο, σίγουρα θα είχε την τύχη να διδαχθεί από κάποια από αυτές. Υπήρξαν αληθινές παιδαγωγοί και είδαν το χώρο του σχολείου ως ιερό χώρο μάθησης και διάπλασης του χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους το εισπράττουν ως ηθική ανταμοιβή, όταν αντικρίζουν τους μαθητές τους, που σήμερα είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Στο γυμνάσιο οι καθηγητές σφράγισαν με την προσωπικότητά τους μια ολόκληρη εποχή. Οι αείμνηστοι Γυμνασιάρχες οι Δημήτριος Παλτάκης, Ρόδιος Σαχπεκίδης και Γεώργιος Κρήτος, είχαν ένα εξέχον ήθος και με πλήρη συναίσθηση των καθηκόντων τους κράτησαν γερά τα ηνία που οδηγούσαν τους μαθητές του Γυμνασίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ σήμερα, στάθηκε δίπλα στο σχολείο από τη γέννησή του και είναι και λίγο «νονός» του αφού συντέλεσε στην ονοματοδοσία του. Διετέλεσε μάλιστα και γυμνασιάρχης μέχρι το 1994. Φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων έβαλαν με τη σειρά τους από ένα λιθαράκι στη γνώση των μαθητών που πέρασαν από το Ελληνικό Κολλέγιο. Οι φιλόλογοι, Δούτσος Θωμάς, κ. Συμεωνίδης Χαράλαμπος καθηγητής του πανεπιστημίου αργότερα, ο κ. Βλαχόπουλος Ιωάννης, Καρατάσιος Αθανάσιος, κ. Λοΐζος Κωνσταντίνος, κ. Τσεκούρας Κωνσταντίνος, κ Βακαλάκη Σοφία, ο φυσικός Σιδηρόπουλος Γε΄βργιος, ο μαθηματικός κ. Καλότυχος Χρίστος, οι θεολόγοι Τσαγκαλίδης Ιωάννης, Καλιαμπός Ιωάννης και κ. Περίσογλου Ιωάννης που σήμερα είναι ιερέας, αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Ελληνικού Κολλεγίου στο χώρο της παιδείας και πολλοί από αυτούς έγιναν καθηγητές του Πανεπιστημίουμ ενώ άλλοι υπηρέτησαν στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής της μουσικής κ. Εμμανουήλ Μελιγκόπουλος, δίδαξε από την ίδρυση του σχολείου και επί είκοσι έτη και με βαθιά ικανοποίηση βλέπει ότι ο σπόρος της μουσικής που έσπειρε το 1958 στη νεοσύστατη χορωδία του Σχολείου έχει ωριμάσει τόσο ώστε σήμερα η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου να είναι μια από τις καλύτερες της βόρειας Ελλάδας με πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις. Τη χορωδία σήμερα διευθύνει η κόρη του Μαρία.

Ο γυμναστής, ο κ. Ξενοφών Καλογερόπουλος, ήταν ένας εκπαιδευτικός, που όλοι οι μαθητές θυμούνται με πολλή αγάπη, αφού έδινε με τη δυναμική παρουσία μια ξεχωριστή διάσταση στο μάθημα της γυμναστικής με τη διοργάνωση των σχολικών αγώνων, των γυμναστικών επιδείξεων, των παρελάσεων και πολλών άλλων αθλοπαιδιών. Με μετεκπαίδευση στις Η.Π.Α. ο κ. Καλογερόπουλος ήταν σε θέση να προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο σχετιζόταν με το μάθημά του.

Καθηγητές του Γυμνασίου με τον αείμνηστο Ρέτσο
Καθηγητές του Γυμνασίου με τον αείμνηστο Ρέτσο, το διευθυντή κ. Πέτρο Φουντά και το Γυμνασιάρχη Ρόδιο Σαχπεκίδη. Διακρίνονται από τα αριστερά οι κ. Αντώνης Παπαδόπουλος Θεολόγος, Εμμανουήλ Μελιγκόπουλος Μουσικός, Χάιδω Καραθάνου δασκάλα, Τύρος Βασίλειος Φυσικός και δάσκαλοι του Δημοτικού.
Ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Ρόδιος Σαχπεκίδης με τον κ. Πέτρο Φουντά
Ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Ρόδιος Σαχπεκίδης με τον κ. Πέτρο Φουντά.
Γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο της ΧΑΝΘ Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού Θεατρική παράσταση από μαθητές της Γ' Δημοτικού
Αριστερά: Η κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου σε τμήμα της Α' Δημοτικού. Μέση: Ο Θεολόγος και σήμερα Ιερέας π.Ιωάννης Περίσογλου εκφωνεί λόγο σε σχολική εορτή.Δεξιά: Ο Θεολόγος και καθηγητής της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος ομιλεί σε εθνική εορτή.
Γυμναστής κ.Ξενοφών Καλογερόπουλος Μπαρούτας, Μελιγκόπουλος, Καλογερόπουλος, Σαχπεκίδης και Βακαλάκη
Αριστερά: Ο αξέχαστος Γυμναστής κ.Ξενοφών Καλογερόπουλος με την ομάδα Βόλεϊ του Γυμνασίου. Δεξιά: Οι κ. Πέτρος και Ιωάννα Φουντά με καθηγητές του Γυμνασίου και τελειόφοιτους. Διακρίνονται από αριστερά οι καθηγητές Μπαρούτας, Μελιγκόπουλος, Καλογερόπουλος, Σαχπεκίδης και Βακαλάκη.
Η Νηπιαγωγός κ. Βούλα Τσάμη Ο κ. Π.Φουντάς και ο Λυκειάρχης κ. Ι.Ζουρνάς
Αριστερά: Η Νηπιαγωγός κ. Βούλα Τσάμη με τους λιλιπούτειους μαθητές της. Δεξιά: Οι απόφοιτοι του 1986 με τον κ. Π.Φουντά και το Λυκειάρχη κ. Ι.Ζουρνά.

Ο Κανονισμός λειτουργίας του Ελληνικού Κολλεγίου

Με την εγγραφή του στο Ελληνικό Κολλέγιο κάθε μαθητής έπαιρνε ένα ωραίο βιβλίο με όλες τις πληροφορίες για τα προγράμματα που πρόσφερε το σχολείο, καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου. Σε αυτόν περιλαμβάνονταν τα καθήκοντα του μαθητή και οι υποχρεώσεις του απέναντι στο σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές του.

Μέσα στις σελίδες του κανονισμού θα διαβάσει κανείς ότι οι μαθητές πρέπει να φορούν τη στολή του σχολείου να συμπεριφέρονται με ευγένεια μέσα στο χώρο του σχολείου, να έρχονται προετοιμασμένοι για τα μαθήματα της ημέρας και να σέβονται το χώρο του σχολείου, τα θρανία, τον κήπο κτλ.

Δελτίο μαθητή του Ελληνικού Κολλεγίου.
Δελτίο μαθητή του Ελληνικού Κολλεγίου.