Αρχείο όλων των Νέων

Περισσότερα Νέα
 
2018-03-24

Επίσκεψη μαθητών στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 ομάδα μαθητών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο εργασίας που εκπονούν οι μαθητές μας με τίτλο «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: οι πίνακες του Κενάν Μεσαρέ διηγούνται … ». Οι μαθητές μας είχαν την τιμή να συναντήσουν μια εμβληματική φυσιογνωμία της πόλης μας, που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε θέματα που αφορούν τη Μακεδονία, τον κ. Νικόλαο Μέρτζο, επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας. Ο κ. Μέρτζος αρχικά αφηγήθηκε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο σημαντικές στιγμές από την απελευθέρωση της πόλης μας το 1912 και στη συνέχεια μοιράστηκε μαζί τους τις αναμνήσεις και εντυπώσεις του από τη γνωριμία του με τον Κενάν Μεσαρέ, τον γιο του Οθωμανού διοικητή της Θεσσαλονίκης Χασάν Ταξίν πασά, που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες.

Οι μαθητές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν σημαντικό συλλέκτη της πόλης μας, τον μηχανικό και συγγραφέα Γιάννη Μέγα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από το πολύτιμο αρχείο του, αναφορικά με την απελευθέρωση της πόλης μας στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου.

Ευχαριστούμε, επίσης, τον κ. Μισολίδη Νίκο, διδάκτορα Ιστορίας για τη θερμή υποδοχή στην Εταιρεία και την προθυμία με την οποία συνομίλησε με τους μαθητές μας.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχαηλίδη Ιάκωβο, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επίσκεψης.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών οι υπεύθυνοι καθηγητές κ. Κοντογώγου Βασιλική, φιλόλογος και ο κ. Λιαρής Ιωάννης, καθηγητής πληροφορικής.


Επίσκεψη μαθητών στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Επίσκεψη μαθητών στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών